Neobvykly sroubovak
Neobvykly sroubovak
Je tu trochu mrtvo, tak provetrame.
Dorazil mi (trochu neocekavane) v sade, znate? Ale skoro urcite je tu par lidi, co ho maji v ruce denne
EDIT: obrazek opraven
Dorazil mi (trochu neocekavane) v sade, znate? Ale skoro urcite je tu par lidi, co ho maji v ruce denne
EDIT: obrazek opraven
- petr-kubac
- Kontaktovat uživatele:
Re: Neobvykly sroubovak
Nazdar Kamile
Jsou 2 možnosti - Číňan zapomněl na jednu až dvě obráběcí operace, nebo je to nějaký asijský vynález - snad šroubováko-vrták.
A mimochodem jsem teď chalupníkem, co místo robotů řeší problémy - jakože za horka se dělají bubliny v samo-nivelizační hmotě na podlahy, a právě proto mě poněkud překvapilo, že hobby-shoppy německého původu ve stylu OBI - přecházejí z křížových šroubů na TORX jako v Americe.
Jsou 2 možnosti - Číňan zapomněl na jednu až dvě obráběcí operace, nebo je to nějaký asijský vynález - snad šroubováko-vrták.
A mimochodem jsem teď chalupníkem, co místo robotů řeší problémy - jakože za horka se dělají bubliny v samo-nivelizační hmotě na podlahy, a právě proto mě poněkud překvapilo, že hobby-shoppy německého původu ve stylu OBI - přecházejí z křížových šroubů na TORX jako v Americe.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
Taky jsem si puvodne myslel, ze je to zmetek (v popisu to bylo jako PZ), ale ne. Oznacuji to FL/PZ a je to minimalne na modernich komponentech elektroinstalace jako jistice a spol.
Cetl jsem dve "teorie", jedna, ze to lip drzi v drazce a umoznuje prenest vetsi moment, druha, ze to ma byt "jeden sroubovak na vsechno" - prvni a jediny, po kterem elektrikar sahne, tedy by mel sice mizerne ale zvladnout plochou drazku i krizak. Ale to druhe podle me s timhle tvarem nejde, ale mozna jsou i jine variace.
Mas snad neco proti betonu varenemu natvrdo?
Ad amerika, kdyz jsem tam byl v roce 2000, tak do dreva frcely vruty s drazkou ctverecek, to jsem tu tenkrat nikdy nevidel. Takze zase jsou o krok pred nami...
Cetl jsem dve "teorie", jedna, ze to lip drzi v drazce a umoznuje prenest vetsi moment, druha, ze to ma byt "jeden sroubovak na vsechno" - prvni a jediny, po kterem elektrikar sahne, tedy by mel sice mizerne ale zvladnout plochou drazku i krizak. Ale to druhe podle me s timhle tvarem nejde, ale mozna jsou i jine variace.
Mas snad neco proti betonu varenemu natvrdo?
Ad amerika, kdyz jsem tam byl v roce 2000, tak do dreva frcely vruty s drazkou ctverecek, to jsem tu tenkrat nikdy nevidel. Takze zase jsou o krok pred nami...
- petr-kubac
- Kontaktovat uživatele:
Čtvereček je "Robertson screw" - neměl jsem o tom tuchy, ale nějací Kanaďani se chlubili na YouTube, že to je jejich "národní standard"
A mimochodem jestli to je FL / PZ tedy "flat" / "Pozidriv" - vskutku bych chtěl vidět jak to strčí do plochého nebo křížového šroubu. Ale jako náboj do praku to není marné.
A mimochodem jestli to je FL / PZ tedy "flat" / "Pozidriv" - vskutku bych chtěl vidět jak to strčí do plochého nebo křížového šroubu. Ale jako náboj do praku to není marné.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
To si taky uplne neumim predstavit. Ale mozna basnik myslel vsechny srouby v elektrokarskem svete, ktere jsou kombinovane. Cert vi...
Aha, tak mozna Kanada je, odkud vitr vane, tohle bylo v oblasti kolem Portlandu, cili skoro Kanada.
Do praku to bude naprd, to poleti za roh. Zvlast s ohledem na to, ze je to cely sroubovak
Aha, tak mozna Kanada je, odkud vitr vane, tohle bylo v oblasti kolem Portlandu, cili skoro Kanada.
Do praku to bude naprd, to poleti za roh. Zvlast s ohledem na to, ze je to cely sroubovak
Kombinované šrouby jsou v rozvaděčích tak minimálně 20 let ne? Tohle je konečně přiměřený nástroj, protože normální plusák vyskakuje a normální mínusák se špatně trefuje na prostředek. On je to vlastně šroub a šroubovák pro střídavou elektriku, dává jasně najevo, že je tam i plus i mínus.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
To na tom jističi je typická elektrikářská kombinace Slotted/Pozidriv a Kamilův bit se mi taky tak jeví.
Ještě bych při této příležitosti upozornil na JIS hlavičky, vypadá to jako křížák, ale není to ani Phillips, ani Pozidriv (ten s těma šikmejma čárkama navíc). Blbý je, že normální křížákovej bit hlavičku šroubku s JIS drážkou snadno poničí, protože JIS hlavička má dno toho zářezu ploché a zářez má kolmější úhel, takže obyč křízový bit zářez sjede. Tyhle JIS šroubky jsou často v elektronice, hlavně japonské, často se poznají vyraženou tečkou na té hlavičce:
(z https://rtstools.com/jis-vs-phillips-sc ... rewdriver/)
(z Phillips, JIS, and Pozidriv screwdrivers explained)
Ještě bych při této příležitosti upozornil na JIS hlavičky, vypadá to jako křížák, ale není to ani Phillips, ani Pozidriv (ten s těma šikmejma čárkama navíc). Blbý je, že normální křížákovej bit hlavičku šroubku s JIS drážkou snadno poničí, protože JIS hlavička má dno toho zářezu ploché a zářez má kolmější úhel, takže obyč křízový bit zářez sjede. Tyhle JIS šroubky jsou často v elektronice, hlavně japonské, často se poznají vyraženou tečkou na té hlavičce:
(z https://rtstools.com/jis-vs-phillips-sc ... rewdriver/)
(z Phillips, JIS, and Pozidriv screwdrivers explained)
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
Je to presne jak pise fulda. Pokud nedelas silove instalace je ti to celkem k nicemu. Ale pro stykace, jistice, zasuvky a spol je to dobra vec. Drazky v hlavach sroubku mivaji casto k normovanym rozmerum daleko, pripadne mohou byt uz opotrebovane predchozi cinnosti a timhle nemusis tolik tlacit abys sroub poradne dotahl, coz byva potreba.
Dva tydny pred tim, nez prisel, by se hodil Ale ona se dalsi prilezitost objevi...
A zapomněli jste na Merkur, nedávné období byly šrouby na tyhle kombihrůzy. Plocháč je o život