Aktuální stav s LiIony
Velký výběr zde https://www.mivvyenergy.cz/cs/clanky-18 ... .price.asc
Dostal jsem do ruky Hecht akumulátory řady 1278 a mohu je doporučit k napájení našich hraček.
Jde o akumulátory 20V 2-6Ah. Jde o kombinaci 5LiIonů v sérii podobně jako lídl.
Akumulátory jsou 2portové, mají nožičku pro nabíjení, a nožičku pro zátěž, ochranné tranzistory které vypnou jsou uvnitř.
n-kanál je na - pólu a vypíná zátěž, p-kanál je na + nabíjecím pinu.
Nabíjet je tedy lze přímo v robotovi, originální nabíječka má omezení na 3A a 21,5V. Datová komunikace s akumulátorem není nutná.
Uvnitř je procesor, a akumulátor provádí ztrátové balancování odporem 51Ohm u každého článku (přesně u každého sériového stupně.)
Lubor
Baterky li-on 18650
Re: Baterky li-on 18650
Naposledy upravil(a) butan dne 25 črc 2024, 11:27, celkem upraveno 2 x.
A jak dopadly ty packy z Lidlu, cos je pořídil ve svém předchozím příspěvku před 5 lety?
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
Ty baterky skončily u lídl nářadí, máme v rodině vrtačku, nůžky a řetězovou pilku na větve.
Jsou ovšem bezkonkurenčně nejlevnější, někteří modeláři je kupují a loupou z nich ty LiIon tužky.
Uvnitř je procesor tuším lgt8p22, dokumentaci jsem nesehnal...Slouží jen k měření napětí článků.
Po zjištění že neumějí balancovat jsem využití v konstrukcích zavrhl. A ty naše jednou za rok balancuji ručně, po otevření.
Lídl teď má nové akumulátory, s Bluetoth. Z aplikace se tam prý dá nastavit vybíjecí proud. Ale to je naprd, protože baterka tu informaci jen předá nářadí do kterého je zasunutá, a to dostupné tu informaci zřejmě ignoruje.
Ještě pro zajímavost, hecht měl baterky stejné koncepce, tedy bez balancéru se 4-mi piny a bez vypínacího tranzistoru, 001246 dnes to ještě doprodávají.
Lubor
PS lecos jsem lithiovkách přečetl to nejzajímavější v bodech
- skladovat polonabité
- napětí vykazuje hysterezi, po nabití je tam o 10xmV víc.
- LiPoly pokud nejsou něčím stisknuté se při nabíjení roztahují a rychle stárnou. 1000 cyklů je iluze.
- složení elektrod (při výrobě) zásadně ovlivní vlastnosti článku. A těžko se identifikuje co vlastně máte v ruce.
- článek může začít hořet bez zavinění okolní elektroniky. Snad tam rostou nějaké dendrity?
- článek vybitý na 0 a opatrně znovu nabitý nemusí zvětšit vnitřní odpor, ale zvětšuje riziko zahoření.
Jsou ovšem bezkonkurenčně nejlevnější, někteří modeláři je kupují a loupou z nich ty LiIon tužky.
Uvnitř je procesor tuším lgt8p22, dokumentaci jsem nesehnal...Slouží jen k měření napětí článků.
Po zjištění že neumějí balancovat jsem využití v konstrukcích zavrhl. A ty naše jednou za rok balancuji ručně, po otevření.
Lídl teď má nové akumulátory, s Bluetoth. Z aplikace se tam prý dá nastavit vybíjecí proud. Ale to je naprd, protože baterka tu informaci jen předá nářadí do kterého je zasunutá, a to dostupné tu informaci zřejmě ignoruje.
Ještě pro zajímavost, hecht měl baterky stejné koncepce, tedy bez balancéru se 4-mi piny a bez vypínacího tranzistoru, 001246 dnes to ještě doprodávají.
Lubor
PS lecos jsem lithiovkách přečetl to nejzajímavější v bodech
- skladovat polonabité
- napětí vykazuje hysterezi, po nabití je tam o 10xmV víc.
- LiPoly pokud nejsou něčím stisknuté se při nabíjení roztahují a rychle stárnou. 1000 cyklů je iluze.
- složení elektrod (při výrobě) zásadně ovlivní vlastnosti článku. A těžko se identifikuje co vlastně máte v ruce.
- článek může začít hořet bez zavinění okolní elektroniky. Snad tam rostou nějaké dendrity?
- článek vybitý na 0 a opatrně znovu nabitý nemusí zvětšit vnitřní odpor, ale zvětšuje riziko zahoření.
Naposledy upravil(a) butan dne 28 črc 2024, 07:33, celkem upraveno 1 x.
Podle značení se bude jednat o padělek PIC16F88. Nějakou dokumentaci mám, převážně v tomto jazyce:
功能概述
高性能低功耗 8 位 MIC8S 内核
53 条指令,可配置 1T/2T/4T 指令周期
5 级深度堆栈寄存器
直接,间接以及相对寻址模式
Ale asi stačí popis z ebastlírny.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Dík Fuldo ten procák lgt dál zkoumat nehodlám. Ale v jedněch baterkách je obvod od POWTECH
AF10S20 který měří a balancuje články.
O tom bych se rád něco víc dozvěděl, zdá se že i stabilizuje 5V pro procesor.
Lubor
AF10S20 který měří a balancuje články.
O tom bych se rád něco víc dozvěděl, zdá se že i stabilizuje 5V pro procesor.
Lubor
Našel jsem stránky kutila, kterého rozbalancovaná Lidl baterka tak štvala, že si ji postavil znovu a pořádně. A musel i vyhackovat její protokol.
https://dravecky.net/?menu1pol=3&menu2p ... =6&idc=120
Je to i inspirace kdyby někdo chtěl poctivou baterku vestavět napevno do svého zařízení.
Lubor
PS ovšem jeho názor že to je CAN protokol neberu
https://dravecky.net/?menu1pol=3&menu2p ... =6&idc=120
Je to i inspirace kdyby někdo chtěl poctivou baterku vestavět napevno do svého zařízení.
Lubor
PS ovšem jeho názor že to je CAN protokol neberu