RC výšková telemetrie

Odpovědět
Fiki

RC výšková telemetrie

Příspěvek od Fiki »

Zdravím. Rád bych si do RC letadla poskládal telemetrii, jako první Arduino projekt.
Vybral jsem si tyto komponenty…
Pro vysílač:
NRF24L01+PA+LNA 2.4G Wireless Module
IIC/I2C GY-68 BMP180
arduino Nano 3.0 Atmega328

Pro přijímač:
NRF24L01+PA+LNA 2.4G Wireless Module
1602 LCD Keypad Shield
UNO R3 CH340G+MEGA328P Chip 16Mhz

Moje vize je následující.
V letadle bude vysílač s barometrem (výškoměr) s arduinem nano. To bude vysílat údaje o výšce letadla do přijímače s arduinem uno a zobrazovat aktuální výšku na displeji.
A teď dotazy.
1. Jsou mnou vybrané komponenty kompatibilní?
2. Dokázal by mi někdo pomoct s programem, popřípadě odkaz na hotové programování..

Ještě jsem si s tím nehrál, tak budu rád za rady.
Ps: elektru rozumím, ale programování zatím ne :)
MartinL
Kontaktovat uživatele:

Re: RC výšková telemetrie

Příspěvek od MartinL »

Zdravím, pokud je cílem si pohrát a popřípadě se něco naučit, tak prima. Jinak existují hotová řešení (i jako součást RC ovládání) s asi lepšími parametry.
Ale jinak s tím, co máš vybrané asi není problém. Možná bych přeci jen sáhnul po "lepším/novějším" tlakoměru BMP280.
Jen si nejsem jistý, aby nebyl problém se vzájemným rušením telemetrie a RC ovládání (předpokládám, že máš také na 2,4GHz)?
DavidO

Příspěvek od DavidO »

Já bych možná místo Arduin vzal RPi Pico - za stejný (ne-li menší) peníze mnohem víc muziky. Nahoru bych dal obyč Pico, dolů Pico W, tj. s wifi, protože až si s tím začneš hrát, napadne tě, že bys to někam připojil... (radiové spojení s letadlem nemyslím, k tomu se já an neumím vyjádřit).
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
Fiki

Příspěvek od Fiki »

Vím, že jsou vysílací a přijímací moduly, co obsahují telemetrii, ale to bych musel předělat všechny přijímače v letadlech a vysílačku na nový modul. Stalo by to hodně peněz na to, ze mi stačí mít výškoměr jen v jednom elektrovětroni. Rušit by se to nemělo. Ikdyž mám vysílačku též na 2,4GHz, používá kódování AFHDS a tyto Arduino moduly zase GFSK. V tom by problem být neměl..
Jinak děkuji za potvrzení a za typ na lepší senzor. Objednám to s ním. Teď ještě otázka jak to dát dokupy, až mi to příjde
MartinL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinL »

Sice nejsem odborník na radiový přenos, ale to že se používá jiná modulace nezajistí, že se nemohou rušit. (hodně zjednodušeno: když si v jedné místnosti dva povídají česky a další dva anglicky, tak se také budou docela rušit - používají sice jinou modulaci, ale jsou na "stejné frekvenci").
Takže bych to důkladně vyzkoušel, než bych s tím šel do vzduchu.
K Davidově připomínce, že by použil něco "lepšího". Já kdybych to dělal, tak bych také použil asi něco jiného, ale mám už jisté zkušenosti. Takže to klasické arduino je taková jistota. Hlavně na pozemní straně díky tomu LCD shieldu to budeš mít o dost jednodušší.
Fiki

Příspěvek od Fiki »

Určitě bych to první vyzkoušel na zemi, co se týče dosahu a rušení.
Odpovědět