Inteligentní display

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
Uživatelský avatar
JPLABS
Příspěvky: 42
Registrován: 13 čer 2023, 22:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Inteligentní display

Příspěvek od JPLABS »

Velmi podobné displeje dělá firma 4D v Austrálii. Mají docela velkou nabídku. Jejich displeje se prodávají po celé Evropě, myslím také v Česku. Mám několik displejů od 4D , programují se snadno. Navíc existuje i nějaký systém, kde sestavíte program metodou sestavovaní obrázků, takže nemusíte umět vůbec programovat. 4D má myslím dvě řady displejů. Doporučuju volit tu řadu s procesorem Diablo.
kolbaba71
Příspěvky: 474
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Inteligentní display

Příspěvek od kolbaba71 »

Máš na něj odkazy a případně i na cz eshop, co ho prodává?
harr22
Příspěvky: 8
Registrován: 08 čer 2024, 11:09

Re: Inteligentní display

Příspěvek od harr22 »

Ty displeje od https://4dsystems.com.au/ maji narozdil od nextionu obrovskou vyhodu v tom, ze na nich muze bezet cela vase aplikace - casto nepotrebujete uz zadny dalsi mcu, jen pripadne prizpusobovaci i/o obvody. Maji k tomu takovy jednoduchy programovaci jazyk ktery se da za par dnu naucit. Mi na tom mj. bezi aplikace na pocitani objemu vyrobku kdy si z inkrementalnich a jinych senzoru po seriove lince nacte data (kvadraturni dekododovani to rychlostne nezvladne, o to se musi postarat programek v malem mcu jez obsluhuje snimace), ale nasledne spocitani objemu, evidence jednotlivych kusu do databaze, tvorba nejruznejsich filtru, prehledu, zadavani poctu, cisel zakazek apod. dotykovou klavesnici, ruzne alarmy, detekce nestandartnich kusu apod. uz vsechno bezi primo v displeji. Maji i moduly bez displeje kde se da pripojit jakykoliv monitor s VGA vstupem, pripadne prodaji i samotne graficke procesory, pokud si neco chcete zbastlit pro vlastni atypicky displej. Tady jen pozor na integrovanou obsluhu dotyku, z nejakeho duvodu nefunguje u vetsich displeju. Vyrobce to uvadi, zkousel jsem to u 19" monitoru a opravdu to nejelo :-) Ale neni problem to tam dobastlit dodatecne. Vyjde mnohem levneji koupit na bazosi za 500 monitor, dat pred panel dotykovou vrstvu za par $ z ebay a zbastlit externi dotykovy radic, nez kupovat drahy dotykovy displej podobne velikosti. Narozdil od veci typu RPI se to da nasadit i v prumyslovejsich aplikacich, netrpi to ruznymi pady, kousanim apod. jako zalezitosti s rozsahlymi a prekomplikovanymi OS. Neni to moc rychle, takze na videa a nejake velke animace zapomente a rozliseni taky neni nic moc, ale kdyz potrebuji displej kde jsou z nekolikametrove dalky videt velke cisla, je tohle skvela volba. Placnu malickou desticku do monitoru, spotreba je minimalni takze se da napajet primo z monitoru a po 485 jen posilam cisla jez se zobrazuji na monitoru. Nic vic k tomu nepotrebuji. Myslim ze nic podobneho nikdo nevyrabi.
kolbaba71
Příspěvky: 474
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Inteligentní display

Příspěvek od kolbaba71 »

Místní, co mě znají z robodoupat, tak vědí, že už se pár let pokouším vyrobit ultrasilnou led svítilnu. A jelikož chci, aby toho uměla hodně, tak musím použít nějaký mcu a aby se to rozumně ovládalo, tak tak jsem chtěl použít dotykový displej. Původně to vypadalo, že si budu muset naprogramovat rozhraní sám, ale pak jsem narazil na Nextion. Kamarád, jenž se programováním mcu živí, tak říkal, abych nechal na displeji jen zobrazování a zbytek aby obstaral mcu, což je přesně opak toho, co mě doporučuješ. Vzhledem k tomu, že celá svítilna bude vcelku šílený "kombajn", tak jsem měl zatím představu, že bude hlavní mcu a 8 pomocných. 7 mcu bych chtěl na sběr dal v pohyblivých modulech, abych z několika desítek čidel 1/0 v každém modulu + tak 10 - analogových čidel mohl tahat po méně drátech. Poslední pomocný mcu by měl ovládal dvě rgb pole s cca 2x 10 000 rgb ledkami. Vlastní hlavní mcu by se rozhodně taky neflákal, Kromě ovládání přes dotykový displej a sběr dat a ovládaní pomocných mcu, by měl na starosti cca 120 led driverů, co by byly řízeny po RS485. Plus pár dalších desítek čidel všechno možného, co by byly přímo v těle svítilny. Nadto by musel dle příchozích dat reagovat na danou situaci a občas je i 100ms pomalu, jelikož u svítilny budu mít jistou stupeň automatického chování, které půjde používat či vypnout, případně i nadefinovat v uživatelských profilech. Svítilna bude těžká (tak 30kg) a obrovská (tělo asi 250x250x900mm + vlastní "reflektor" (tak průměr 600mm x 250mm) Uvažoval jsem o displeji tak 10". Ten displej vypadá hodně zajímavě, ale nemám představu, jaký má výkon. Ani já sám pořádně nevím, jaký výkon budu potřebovat. Ptal jsem se na to tak před 18 měsíci DavidaO, kterého považuji za dostatečně funfovaného, ale zatím si stále nešel čas. :( Maximální (krátkodobý) příkon svítilny bude asi až 6kW, běžný max asi 3kW. Svítovost bude určitě 500klm. Teoreticky se můžu přiblížit 850klm, ale vše bude záležet na tom, jak to zvládnu uchladit. Chlazení bude vodní - se vzduchovým bych narazil na strop výrazně dříve.

Mám tady o tom tady na fóru celý vlákno. Ale dost věcí je už neaktuálních - třeba pokusnou svítilnu jsem nedělal a vrhnul jsem se rovnou na testovací platformu pro jeden modul. https://forum.robodoupe.cz/viewtopic.php?t=485
harr22
Příspěvky: 8
Registrován: 08 čer 2024, 11:09

Re: Inteligentní display

Příspěvek od harr22 »

Na nejake rozsahle operace s porty s kritickym casovanim, rychle regulacni smycky apod. to urcite neni, ale napriklad maticovou klavesnici s tim 4D obslouzis bez problemu.

Muze ti na tom celkem bez problemu bezet cely front end svitilny. Muzes tam mit naprogramovanou strukturu menu, provadet ruzne prepocty teplot, pocitat predikce zivotnosti baterii, zadavat a ukladat nastaveni parametru, prepinat nejruznejsi mody sviceni, zobrazovat alarmy apod. Proste cele rozhranni mezi uzivatelem a svitilnou muze byt v displeji a nemusis tim zatezovat system ridici sviceni. Z MCU starajiciho se o chod led si displej treba po uartu sam vyzada udaje o teplotach, napeti baterie apod. a ten mu je posle bez toho aniz by se musel dal zabyvat k cemu to displeji bude a co s tim udela. Obdobne displej posle povely jak a cim se ma svitit a ridici system ledek podle toho zareaguje a provede to bez toho aniz by musel cyklicky obsluhovat nejake tlacitka (at uz dotykove nebo mechanicke), slidery, resit co ma zrovna ted delat stisk dotyku na pozici XY atd... Proste neni to jen takovy hloupy displej jako ty nextiony kde mu posles povel typu zobraz obrazek AAA na pozici XY, on to vykona ale co kde a proc zobrazuje, tento typ displeje uz nechape.
Odpovědět