Můj nápad na robota
Můj nápad na robota
Jeden známý se na mne obrátil s potřebou opravy jeho zařízení. Oprava vyžaduje navinout asi čtvrt milionu závitů drátem o průměru 10 mikronu. Tím mne navedl na myšlenku výroby , no řekněme "robota". Ne není to žádná krabice na kolečkách, která jezdí sem a tam, bliká, píská a mňouká. Je to navíječka cívek. A sice navíječka, která dokáže navinou cívku s extrémně tenkým drátem, třeba o průměru 10 mikronů a to v počtu třeba 200 tisíc závitů bez toho aby se drát přetrhnul, zamotal a navinutí cívky netrvalo dlouho. Robot bude mít tři motory, řizené elektronikou. Řeším mechanickou otázku. Nejsem strojař, dělám elektroniku a sháním ke spolupráci strojaře. Ačkoliv projekt začínám jako nekomerční, myslím, že když to dotahnu do konce, může to být komerčně úspěšné. Není po Evropě moc firem, které dokáží navíjet cívky takovýmto tenkým drátem, natož které vyrábí takovéto navíječky. Je tu nějaký strojař, zájemce o projekt? Můžete se přihlásit (nikoliv anonymně) na mém webu.
Re: Můj nápad na robota
Něco takovýhohle?
https://www.radiomuseum.org/r/morris_re ... inder.html
Já teda taky nejsem strojař, ale kdybys nikoho nesehnal, tak tady máš pár inspirací na samodomo první pokusy k ověření myšlénky:
a můj favorit je jednoznačně Ralph Klimek VK3ZZC:
Možná to vypadá jako sranda, ale pár podle mě důležitých detailů se tam najde (protitah zdrojové cívky, vosk na zabránění sklouznutí navíjeného drátu, různé vačky na různé vzory motání - anebo taky sada náhradních šroubků
)
(jeho mašinkou bys teda těch čtvrt mega závitů motal přes pět dní v kuse, jestli jsem dobře odhadl 2 1/4s na otáčku, ale třeba by se dalo i točit rychlejc
)
https://www.radiomuseum.org/r/morris_re ... inder.html
Já teda taky nejsem strojař, ale kdybys nikoho nesehnal, tak tady máš pár inspirací na samodomo první pokusy k ověření myšlénky:
a můj favorit je jednoznačně Ralph Klimek VK3ZZC:
Možná to vypadá jako sranda, ale pár podle mě důležitých detailů se tam najde (protitah zdrojové cívky, vosk na zabránění sklouznutí navíjeného drátu, různé vačky na různé vzory motání - anebo taky sada náhradních šroubků

(jeho mašinkou bys teda těch čtvrt mega závitů motal přes pět dní v kuse, jestli jsem dobře odhadl 2 1/4s na otáčku, ale třeba by se dalo i točit rychlejc

Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
nojo ty inspirace jsou zajímavé. Právě to vím také, že musím synchronizovat odvíjecí i navíjecí cívku a přesně posouvat vedení vodiče. Také pořešit hladký rozběh a doběh motoru a udržovat vhodně napjatý drát
Je toho hodně. Čidla pořeším, ale jak to pořešit mechanicky to nevím. A už vůbec netuším, kdo v Česku vyrobí díly. Před pár dny jsem sháněl dodavatele AL plechu pro jiný projekt. Požadoval jsem uříznutí obdélníkového AL plechu 4mm s tolerancí 1mm. Odborník z firmy Keramet s.r.o. která dodává AL plechy mi vysvětlil, že AL plechy 4mm se neřežou, že to je úplně špatně, co chci. Naopak, že AL plechy 4mm se odseknou na padacích nůžkách a přesnost ČSN je 5mm.
Teda, představa, že budu vyrábět třeba díly pro navíječku cívek s přesností půl centimetru, je fakt "maso". Plech jsem pořešil tak, že jsem si dojel do německých Drážďan, kde mi plech na počkání uřízli podle německé normy s tolerancí 0.1mm. Pravda, stálo mne to lístek vlakem do Drážďan. Při té cestě českým "expresem" Praha - Dresden, jsem přemýšlel, proč ani po 30 letech od převratu nemáme v Česku rychlovlaky jako mají Němci. Vzpomenul jsem si na Kazachstán. Byl jsem tam před pár roky. Mezi Bucharou a Samarkandem jezdí francouzské TGV rychlostí 300 km/h a vozí tamní domorodce s košíkama se zeleninou, ovocem, králíkama a slepicemi v klecích.
Jet francouzským TGV ze Samarkandu do Buchary spolu babkami s bednami s meruňkami, košíky s kokodákajícmi slepicemi rychlostí 300 km/h fakt stojí za to. A není to ani moc drahé. V ceně lístku je občerstvení čajem.
Nyní zase řeším kovové madlo pro bednu s velkým trafem. Madlo jsem nakreslil, ale kdo ho dokáže v ČR vyrobit to teda fakt netuším. Situace je o to komplikovanější, že potřebuji dva kusy madel a obě musí být stejná
Obávám se, že to je pro české strojírenství asi neřešitelné zadání.

Teda, představa, že budu vyrábět třeba díly pro navíječku cívek s přesností půl centimetru, je fakt "maso". Plech jsem pořešil tak, že jsem si dojel do německých Drážďan, kde mi plech na počkání uřízli podle německé normy s tolerancí 0.1mm. Pravda, stálo mne to lístek vlakem do Drážďan. Při té cestě českým "expresem" Praha - Dresden, jsem přemýšlel, proč ani po 30 letech od převratu nemáme v Česku rychlovlaky jako mají Němci. Vzpomenul jsem si na Kazachstán. Byl jsem tam před pár roky. Mezi Bucharou a Samarkandem jezdí francouzské TGV rychlostí 300 km/h a vozí tamní domorodce s košíkama se zeleninou, ovocem, králíkama a slepicemi v klecích.

Nyní zase řeším kovové madlo pro bednu s velkým trafem. Madlo jsem nakreslil, ale kdo ho dokáže v ČR vyrobit to teda fakt netuším. Situace je o to komplikovanější, že potřebuji dva kusy madel a obě musí být stejná

Na plechy třeba Plehaso resp. idilna: https://www.idilna.cz/
Kulatinu ti ohnou leckde, dej si do googlu ohýbání kulatiny. Nebo na každý stavbě, kde se betonuje a chystají si tam arm. Nebo v autoservisu. No a závit pak na tom natočíš i doma, jesti nemáš očko, stav se někdy na robodoupěti.
Kulatinu ti ohnou leckde, dej si do googlu ohýbání kulatiny. Nebo na každý stavbě, kde se betonuje a chystají si tam arm. Nebo v autoservisu. No a závit pak na tom natočíš i doma, jesti nemáš očko, stav se někdy na robodoupěti.
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
Idilnu jsem také zkoušel. Prý tolerance 5 mm dle ČSN. Plechy nesekají ale řežou, prý vodním paprskem. Řezy mohou být otřepané. Možná si pořídím vlastní kotoučovou pilu na plechy. Tu pilu co jsem viděl v Drážďanech, ta nebyla nijak veliká, byla stolní s ruční obsluhou. Měla červený displej co ukazoval odměr. Chlap tam dal plech. pootočil kolem, nastavil vzdálenost, udělalo to bzzzz a plech byl uříznutý
Pokud jde o madla, ozvala se mi firma ze Slovenska z Prievidzi. Nabízejí výrobu z nerezu. Celkem za slušnou cenu. Zkusím tu Prievidzu.
Ohnout kulatinu umím také. Abych na konci kulatiny 10mm udělal M8 závity, musím konce kulatiny nejdřív osoustružit. Závitová očka mám, soustruh bohužel ne. Závit lze udělat i na soustruhu, když už srazím průměr z 10 mm na 8 mm, můžu vytočit rovnou závit.
A propó k tomu TGV ... na nádraží v Buchaře. Hádejte, kdypak TGV pojede u Českých drah? Co třeba Brno - Praha - Norimberk ? Za 45 minut z Brna do Prahy a za dalších 45 minut v Norimberku..... Teda sen. Po 30 letech od převratu nejsme schopni v Česku přesně a hladce uříznout plech. Neumíme vyrobit kovový madlo. Neumíme vyrobit drony pro Ukrajinu. Natož si postavit rychlodráhu. Ale Uzbeci a Kazaši mají TGV a Iránci dělají drony.

Pokud jde o madla, ozvala se mi firma ze Slovenska z Prievidzi. Nabízejí výrobu z nerezu. Celkem za slušnou cenu. Zkusím tu Prievidzu.
Ohnout kulatinu umím také. Abych na konci kulatiny 10mm udělal M8 závity, musím konce kulatiny nejdřív osoustružit. Závitová očka mám, soustruh bohužel ne. Závit lze udělat i na soustruhu, když už srazím průměr z 10 mm na 8 mm, můžu vytočit rovnou závit.
A propó k tomu TGV ... na nádraží v Buchaře. Hádejte, kdypak TGV pojede u Českých drah? Co třeba Brno - Praha - Norimberk ? Za 45 minut z Brna do Prahy a za dalších 45 minut v Norimberku..... Teda sen. Po 30 letech od převratu nejsme schopni v Česku přesně a hladce uříznout plech. Neumíme vyrobit kovový madlo. Neumíme vyrobit drony pro Ukrajinu. Natož si postavit rychlodráhu. Ale Uzbeci a Kazaši mají TGV a Iránci dělají drony.
Zkusil jsi www.idilna.cz ? Tam jsem si nechal dělat nejrůznější díly a některý i složitější. Jen si člověk musí vybrat z jejich standartních materiálů a poslat jim dxf 1:1. Přesnost je tuším +/-0,2mm. Na požádání to i naohýbají. Já jim poslal DXF a u dílů, co se měly ohýbat i výkres, jak to mají ohnout. Rozviny plechů umím spočítat a tak mě to vcelku vyšlo. Mají tam i rychlý výpočet ceny. Ale to bych bral s rezervou. Už tenkrát, když jsem tam objednával, tam neměli aktuální ceny, takže bych je spíš bral jako minimální.Požadoval jsem uříznutí obdélníkového AL plechu 4mm s tolerancí 1mm. Odborník z firmy Keramet s.r.o. která dodává AL plechy mi vysvětlil, že AL plechy 4mm se neřežou, že to je úplně špatně, co chci. Naopak, že AL plechy 4mm se odseknou na padacích nůžkách a přesnost ČSN je 5mm.
ano, už v minulosti jsem zkusil Idílnu. Chtěl jsem po nich 4mm plech s otvory, některé se zahloubením. Vysvětlili mi, že to umí s přesností několika mm, ale ne na desetinu mm, protože nějprve vyvrtají ty otvory a pak plech odseknou nebo snad odříznou vodním paprskem a neručí, že to bude přesně na desetinu mm. Poradil jsem jim, aby si koupili kotoučovou pilu a šupleru a nejprve uřízli plech a pak vrtali otvory. Více se neozvali.
Ten Keramet s.r.o. (viz nahoře), to bylo to samý. Borec v Kerametu neměl šupleru, odměřoval plastikovým pravítkem z kanceláře a značku na plechu si udělal tlustou fixkou. Rýsovací ocelová jehla mu nic neříkala. S takovým vybavením by se mohl dát leda tak k tesařům, co dělaj krovy na barácích, ale ne ke strojírenské firmě.
Tedy, já jsem vyučený mechanikem měřících přístrojů u bývalého ZPA Jinonice. Kdyby jsem tehdá pracoval v učňáku stylem dnešní "Idílny" nebo jako borec v Keramet s.r.o, tak by mne mistr na místě přerazil a musel bych zaplatit zkažený materiál. Tehdá jsme museli dělat s přesností 0.1mm. Dnes se dělá v českém strojírenství s přesností půl centimetru a vokecá se, že to je v cajku dle ČSN. Mimochodem, v Bavorsku se o Češích říká: "Viele Blabla und keine Leistung". Tak ono to fakt sedí.
To madlo (viz náčrtek nahoře) jsem objednal pro jistotu, raději na Slovensku v Prievidze, protože k českým firmám nějak důvěru už nemám. Až madlo (2 kusy) dojdou, vyfotím a dám sem recenzi.
Ten Keramet s.r.o. (viz nahoře), to bylo to samý. Borec v Kerametu neměl šupleru, odměřoval plastikovým pravítkem z kanceláře a značku na plechu si udělal tlustou fixkou. Rýsovací ocelová jehla mu nic neříkala. S takovým vybavením by se mohl dát leda tak k tesařům, co dělaj krovy na barácích, ale ne ke strojírenské firmě.
Tedy, já jsem vyučený mechanikem měřících přístrojů u bývalého ZPA Jinonice. Kdyby jsem tehdá pracoval v učňáku stylem dnešní "Idílny" nebo jako borec v Keramet s.r.o, tak by mne mistr na místě přerazil a musel bych zaplatit zkažený materiál. Tehdá jsme museli dělat s přesností 0.1mm. Dnes se dělá v českém strojírenství s přesností půl centimetru a vokecá se, že to je v cajku dle ČSN. Mimochodem, v Bavorsku se o Češích říká: "Viele Blabla und keine Leistung". Tak ono to fakt sedí.
To madlo (viz náčrtek nahoře) jsem objednal pro jistotu, raději na Slovensku v Prievidze, protože k českým firmám nějak důvěru už nemám. Až madlo (2 kusy) dojdou, vyfotím a dám sem recenzi.
My jsme tady víceméně amatérští robotici. Jestli si chceš stěžovat na výrobu mechanických dílů v ČR, tak tu jsi na špatným hrobě. Mimochodem, co ti na to řekli na CNC fóru?
Na CNC foru nevim, ale poštou dnes přišly madla - viz výkres nahoře. Madla vyrobila firma Euro-Metal s.r.o. v Prievidzi na Slovensku. Jsou vyrobeny z nerezu, naprosto přesně dle výkresu.
Šroubek M3 toho fakt hodně udrží.
Takže otázka je, proč Češi neumí vyrobit kovový madla? Kdysi dávno, moc dávno, před 2.světovou válkou, bylo Československo velmi vyspělou , uznávanou průmyslovou zemí. Uměli jsme vyrobit precizně kde co. Dnes se nám ve světě akorát smějou, protože všechno odflikneme a okecáváme.
A, promiňte, omlouvat se po 30 letech od převratu, "my jsme jen amatéři" ... to já teda neberu. To samé vidím na ebastlírně. Když má český elektronik něco měřit v elektronice, tak řekne: "já jsem amatér, tak já to změřím jen tak orientačně.". Orientačně měřit v elektronice
V Kerametu v Praze zase stříhají plechy orientačně tak nějak od oka... Tak prosím už s tím českým amatérismem přestaňte. Píše se rok 2024.
Podobná prodává v Praze Hornbach. Jsou pro změnu německá, ale nemají žádaný rozměr. Nemají závit ven. ale otvor dovnitř se závitem pro šroubek M3

Takže otázka je, proč Češi neumí vyrobit kovový madla? Kdysi dávno, moc dávno, před 2.světovou válkou, bylo Československo velmi vyspělou , uznávanou průmyslovou zemí. Uměli jsme vyrobit precizně kde co. Dnes se nám ve světě akorát smějou, protože všechno odflikneme a okecáváme.
A, promiňte, omlouvat se po 30 letech od převratu, "my jsme jen amatéři" ... to já teda neberu. To samé vidím na ebastlírně. Když má český elektronik něco měřit v elektronice, tak řekne: "já jsem amatér, tak já to změřím jen tak orientačně.". Orientačně měřit v elektronice

Trochu jsem postoupil s výrobou robotického navíjecího systému. Fakt to vázne na výrobě mechanických dílů. Momentálně potřebuju ozubené talířové kolo o průměru asi 12 cm, nějaké takové co se používalo na ručních vrtačkách "kolovrátek". Ideálně i s těmi ozubenými náhony na hřídeli. Sehnat takové kolo bude problém. I tu vrtačku sehnat je docela problém. Objevil jsem jednu na bazoši, ale majitel inzerátu se diví, co to tam má za inzerát. Ani neví co inzeruje...
Když chci od nějaké strojírenské firmy v Česku takovýhle kolo vyrobit, dozvím se, že "to nejde", že to "neumějí"...