Ahoj prosím o pomoc jsem v to začatečník

Odpovědět
RomanSNP
Příspěvky: 3
Registrován: 03 led 2024, 09:16

Ahoj prosím o pomoc jsem v to začatečník

Příspěvek od RomanSNP »

Ahoj všem.
slíbil jsem synovci že mu postavím jednoduché ovládaní model.železnice . Vše už mám kod jak štač funkuje ovládaní směru a rychlosti mašinky na koleji jde jedno co mi nejde je ovládaní vyhybky, vadu driweru jsem vyloučil po testu v kontaktním poli , celý scath je zde https://github.com/KushagraK7/ESP8266-Model-Railroad
v pondělí mu to mám odevzdat. Moc všem děkuji za rady a připadnou opravu kodu.
Ahoj Roman
A ještě jedna věc udělal jsem tam undikaci směru jizdy #define LED_vpred 5
#define LED_vzad 4
#define LED_sit 0
To funguje ale byl bych rád kdyby tam šlo udělat ještě i indikace kam je přepnuta výhybky a pokud by to bylo mozné dát vystup který bude ve stavu log1na 1s při jizdě mašinky dopředunebo dozadu pro dani impulzu k přehrani zvuku ze zvukoveho moduli. Moc Všem děkuji za naměty nebo ještě lít za úpravu kodu.

Ahoj Edit
Tak ovládaní už mi jde jen si nevím rady jak vymyslet treba do arduina uno kod tak aby pri přihozi ¨LOG 1 mi na vystupu arduina ptřeba pin 8 mi přešel do LOG 1 cca 1S a jakmile přejde vstup do LOG 0 tak výstup 8 znova přešel do log 1 na 1sekundu po zbytek doby kdy je vstup třeba i 5 minut ve vysoke úrovni LOG1 tak vystup byl v log nula jenom při přichodu LOG 1 a přechodu do LOG 0 (přichodu naběžné hrany a vzestupné hrany )daneho vtupu byl vystup po dobu jedne sekundy Log 1 logická úroveň je 3v moc všem děkuji kdo by byl ochotná mi něco napsat
Naposledy upravil(a) RomanSNP dne 18 bře 2024, 16:38, celkem upraveno 1 x.
E-Ryc
Příspěvky: 54
Registrován: 07 bře 2013, 16:51

Re: Ahoj prosím o pomoc jsem v to začatečník

Příspěvek od E-Ryc »

Nevim, jestli je tady nejaky vlackar (ktery zna pouzivany hw), tak alespon obecne:
- je problem v tom, ze na nohach procesoru neni to, co tam ma byt, nebo je, ale vyhybka na to nereaguje?
- pokud to nemam osciloskop, prodlouzit delay a indikovat alespon diodami nebo voltmetrem
- je napeti lezouci z ESP dostatecne pro tu vyhybku?
- neni tam nejaka zrada s invertovanym signalem?
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1383
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Ahoj prosím o pomoc jsem v to začatečník

Příspěvek od fulda »

E-Ryc píše: 15 bře 2024, 14:04 Nevim, jestli je tady nejaky vlackar
Je
E-Ryc píše: 15 bře 2024, 14:04 ktery zna pouzivany hw
To je právě to - já ten HW nevidím. Teda nic podobného schématu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
E-Ryc
Příspěvky: 54
Registrován: 07 bře 2013, 16:51

Re: Ahoj prosím o pomoc jsem v to začatečník

Příspěvek od E-Ryc »

Ja prave predpokladal, ze je to neco standardniho, kdyz schema neni…
MartinL
Příspěvky: 264
Registrován: 24 úno 2013, 14:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Ahoj prosím o pomoc jsem v to začatečník

Příspěvek od MartinL »

Ten kód jsem zhlédl velmi zběžně (takže možná to jen nevidím), ale nechybí tam nastavení pinů T1A, T1B jako výstupy?
E-Ryc
Příspěvky: 54
Registrován: 07 bře 2013, 16:51

Re: Ahoj prosím o pomoc jsem v to začatečník

Příspěvek od E-Ryc »

Dobry postreh
DavidO
Příspěvky: 1157
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Ahoj prosím o pomoc jsem v to začatečník

Příspěvek od DavidO »

Obecně, pokud chci, aby se mi na kód podíval někdo jiný, musím to udělat tak, aby tomu mohl snadno rozumět, ne aby bylo potřeba nejdřív vymyslet, jak to autor napsal, pak jak to plánoval, a pak jako to má být správně. Kód má být takový, aby to bylo čitelné hned. Například názvy proměnných jsou velmi neintuitivní a kód vůbec není okomentovaný (až na to, co je z toho generického příkladu od výrobce). Řekl bych, že ani sám autor po nějaké době nebude vědět, co tím myslel.

Jak píše Martin, piny T1A a T1B nejsou nastavené jako výstupní.
Dále, těch 25ms dlouhý puls na přehození výhybky stačí? (neznáme hardware, takže třeba jo, ale mechanicky určitě ne)

Ohledně indikace nastavení výhybky:
1. Jistěže to jde. Například v turnout zapni LED, kterou chceš indikovat ten který stav (a vypni tu druhou). Nebo ještě lépe, napiš si funkci, která nastaví výhybku na zvolený stav + indikuje to a v setTDir ji zavolej.
2. LED_vpred ani ty další konstanty LED_neco v kódu nevidím, cos tím myslel?
Proč je spe typu float, když do funkce run ji posíláš jako int? Je to kvůli té pozvolné akceleraci/deceleraci v loop? Ta tam je teda dost vachrlatě. Bude záležet na tom, co se kde jinde bude dělat a co se kam připíše za kód, podle toho bude to rozjíždění/zastavování pomalejší nebo rychlejší.
Ve funkcích setSpeed a setDir má být "text/plain"
V setSpeed a setDir se vypisuje stav, ale te to tam po obakrát úplně stejné, takže by to mělo být v separátní funkci (volané z těch dvou funkcí, ale napsané jen jednou)
Nejsem vláčkař; slovo "turnout" v kontextu chápu jako "výhybka" správně? (jazykově to není, turnout je návštěvnost, výhybka je "point" nebo "rail(way) switch" nebo stručně "switch" (ale to samo o sobě zas je v kolizi s klíčovým slovem "switch" jazyka C++))
Vůbec se v tom neřeší nějaké zabezpečení, sanitace posílaných dat, ztráta konektivity, výjimečné stavy atd. (no, v tomhle případě asi prakticky nějaké potíže vzniknou jen fakt náhodou a když se něco podělá, tak se to resetne, žejo, ale správně to není)

A ještě bych se zeptal, jestli na tom gitu je opravdu kód, na který jsme se měli podívat - je to 2.5 roku staré, ale přitom synovci se to odevzdává za tři dny... ;-)
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
RomanSNP
Příspěvky: 3
Registrován: 03 led 2024, 09:16

Re: Ahoj prosím o pomoc jsem v to začatečník

Příspěvek od RomanSNP »

Omlouvám se dal jsem jenom odkaz na gihup zde jsou stranky kde to je cele popsane motor driver je DRV8833 propojeni node mcu D5 = IN1, D6 = IN2 D7 = IN3 D8 = IN4 out 1 a out2 je motor vlačku out3 a out4 ovladani vyhybky
zde je celý kod kde jsem si provedl parupdav.. https://www.uschovna.cz/zasilka/OR768V364V2XS25T-R2G/

Jinak práce to není moje převzal jsem si to cca 10 roku na zpet jsem to trochu ovladal ale pak dlouho dlouho nic a kompletne jsem to zapomněl. Děkuji všem za rady a pripadnou opravu
A pokud by byl někdo tak ochotný a hodný a upravil ten kód tak jak bylo výše popsane byl bych nmoc vděčný
https://www.instructables.com/Smartphon ... -an-ESP82/
Naposledy upravil(a) RomanSNP dne 16 bře 2024, 22:39, celkem upraveno 1 x.
DavidO
Příspěvky: 1157
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Ahoj prosím o pomoc jsem v to začatečník

Příspěvek od DavidO »

RomanSNP píše:zde jsou stranky kde to je cele popsane
Kde?
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
RomanSNP
Příspěvky: 3
Registrován: 03 led 2024, 09:16

Re: Ahoj prosím o pomoc jsem v to začatečník

Příspěvek od RomanSNP »

Odpovědět