MICROBIT PREMENNÁ NA LEDMAX 7219 a MALÁ KAPACITA

Odpovědět
Tomas
Příspěvky: 34
Registrován: 10 čer 2021, 20:07

MICROBIT PREMENNÁ NA LEDMAX 7219 a MALÁ KAPACITA

Příspěvek od Tomas »

Zdravým
Prosím neviete niekto že ako vytvoriť premennú v makecode zobrazenie textu, ale na PRIPOJENÝ DISPLEJ 7219?

A ďalšia vec nerozumiem, už mám vytvorené nejaké premenné na napr.ZNAKY aby som ich nemusel OPAKOVAŤ. Program mi odmieta uložiť.
Problem je v kapacite, lebo som skúsil niečo vymazať z programu a tak mi to zobralo.
DavidO
Příspěvky: 1067
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: MICROBIT PREMENNÁ NA LEDMAX 7219 a MALÁ KAPACITA

Příspěvek od DavidO »

Jsem zdravý, takže asi jsem adresátem zprávy; pokusím se odpovědět, ať už je tazatel zdravý nebo nemocný:

Mělo by jít normálně do tý proměnný ten text přiřadit a proměnnou pak hodit místo řetězce do toho Scroll text, třeba takhle:
microbit-screenshot.png

S tím problémem v kapacitě - no, buď jsem otázku nepochopil, nebo sis na ni odpověděl sám - prostě došla paměť a celý se to tam nevejde. To pak holt musíš program zmenšit.

Mimochodem, už jsi opravil to napájení? že ses pak už neozval...
Tomas
Příspěvky: 34
Registrován: 10 čer 2021, 20:07

Re: MICROBIT PREMENNÁ NA LEDMAX 7219 a MALÁ KAPACITA

Příspěvek od Tomas »

:D to som rad ze si zdravy
Ďakujem skúsim

Myslel som ze Premenná je na skrátenie ušetrenie programu

Napájanie som skúsil zobrazovanie bolo také isté
Tomas
Příspěvky: 34
Registrován: 10 čer 2021, 20:07

Re: MICROBIT PREMENNÁ NA LEDMAX 7219 a MALÁ KAPACITA

Příspěvek od Tomas »

takto to u mňa vyzerá
Přílohy
nefunguje.png
Tomas
Příspěvky: 34
Registrován: 10 čer 2021, 20:07

Re: MICROBIT PREMENNÁ NA LEDMAX 7219 a MALÁ KAPACITA

Příspěvek od Tomas »

Vedel by proísm niekto že prečo mi to vypisuje chybu
a ako je to že či premenná naozaj dokáže "ušetriť" program
DavidO
Příspěvky: 1067
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: MICROBIT PREMENNÁ NA LEDMAX 7219 a MALÁ KAPACITA

Příspěvek od DavidO »

Nerozumím úplně přesně otázce, jak to myslíš, že to vypisuje chybu? To myslíš to červené podbarvení textu Zona 100? Ten by měl být do proměnné přiřazený jako text (Ve sloupečku s prvkama k tahání do programu záložka Text a tam hned první nahoře, ovál s prázdnýma uvozovkama, hoď ho do bloku Nastaviť Zona a teprv do něj napiš ten text - všimni si rozdílu tvého Zona 100 od mého "huhly huhly").

Proměnná dokáže ušetřit program jednak tehdy, když ten obsah použiješ víckrát, a pak samozřejmě dokáže ušetřit čas a nervy programátorovi, když něco chce v budoucnu měnit (typu hele neni to 42 ale 13, tak to změň. No jo, ale když tam je 42 na pěti místech, tak mám to změnit všude, nebo jen na jednom místě? Nebo třech?).

Pokud máš problémy s pamětí (tedy s jejím malým objemem), tak ale typicky ten problém bude i jinde, než jen v proměnných. Třeba hromada copy-pasted kódu nebo nešikovné programovací postupy, ale to není moc něco, co se dá takhle přes fórum jednoduše naučit. Asi jako kdyby ses chtěl tady přes fórum naučit jezdit se závoďákem rallye, když se ani neudržíš na cestě ven z garáže a narazíš sousedovi do plotu a k tomu si nenecháš vysvětlit, že je potřeba do auta lít benzín a ne naftu a při couvání koukat dozadu nebo aspoň do zrcátka.
Odpovědět