Win10 - basic

Odpovědět
jova
Příspěvky: 348
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Win10 - basic

Příspěvek od jova »

Zdravím.
Obrátil se na mě známí, zda bych mu nerozchodil program v basicu pod win10. Jedná se o program, který kdysi sestavil, program čte data z digitálního měřidla pomocí RS232 ukládá je do tabulky a tu následně uloží jak TXT soubor. Původně mu to prý snad běhalo na win95. Já se v tom moc nevyznám, tak se chci optat zda neexistuje nějaké řešení, nebo emulátor v kterém bych to spustil.
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1349
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Win10 - basic

Příspěvek od Dex »

Možná bude jednodušší takovou drobnost napsat znovu :-)

Obecně spousta programů co šla pod Win95 běhá i pod Win10 - zkoušel to vůbec respektive co to dělá nebo nedělá?
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
jova
Příspěvky: 348
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Win10 - basic

Příspěvek od jova »

Tahle varianta by byla samozřejmě nejjednodušší, ale pro mě bohužel nereálná. :(
Dokázal by někdo napsat takový program, aby byl pod těma 10tkama funkční? Program by měl provádět následující:
1. Umožnit zadat základní popis v sedmi znacích a vytvoří první řádek s číslem1
2. Načíst z odměřování tou RS232 data o naměřené délce
3. Přijmout z odměřování tou RS232 resetovací impuls, ten zapíše ta aktuální data na první pozici tabulky a přesune se na další pozici
4. Opět načte nová data …
5. Po 10tém čísle založí nový řádek, označí ho 11 a provádí opětovně další měřeni…
Výsledkem by měla být cca takováhle tabulka ve formátu TXT uložená v PC.

Kód: Vybrat vše

2100103    1   898   856   802   707   635   745   548   614   708   776
2100103   11   483   659   578   495   404   420   530   513   473   537
2100103   21   551   378   610   644   529   499   426   361   322   299
2100103   31   374   450   487   294   386   364   394   161   114   279
2100103   41   999
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1349
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Win10 - basic

Příspěvek od Dex »

Nevím na co to přesně máš, ale tohle by jsi třeba v Pythonu zvládnul viz. https://pyserial.readthedocs.io/en/late ... intro.html a zbytek najdeš po netu snadno.

Třeba ale půjde normálně používat ten starý program - co to tedy dělá nebo nedělá a je to program pro konzoli nebo s GUI?
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1156
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Win10 - basic

Příspěvek od fulda »

Ne, že bych chápal co je cílem. Otázka je položená celkem hodně abstraktně.
Takže mohu nabídnout jen abstraktní odpověď. Pokud "to chodilo" na win95, tak s velkou pravděpodobností půjde najít takové nastavení compatibility mode, se kterým se program bude dát spustit.

Pak je tu také otázka, co znamená "program v basicu". Microsoft vydává a aktivně podporuje několik verzí basicu. Například Visual Basic Script je v systému přítomen už v základní instalaci a velké množství "jednoduchých udělátek" na něj spoléhá a já bych jej pro tento typ scriptu docela určitě použil.

Mohu ti poradit, jak s ním pracuji, abych dostal hezké prostředí s nápovědou a tak. Já na to používám excel. Prostě si v excelu dám vytvořit nové makro typu VBScript a edituji si co se mi zlíbí. Nápověda napovídá, syntaxe se obarvuje, překlapy se podtrhávají.
Když jsem s kódem hotov, tak ho prostě Copy/Paste osvobodím do samostatného souboru.vbs a je to. Možná budeš překvapen, jak je to mocný nástroj.

Není TOTO náhodou kostra tvého programu? nebo snad TOHLE?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Odpovědět