tranzistor jako spínač

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
Odpovědět
Janek90

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Janek90 »

Tak doufám, že jsem s Ohmovým zákonem obstál ;-)

Ano, kupuji to u "pochybného" zdroje GME. Který lepší zdroj znáš?
Napájecí napětí je 5 V (to jest i log. 1)

Honza
Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1813
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od jrt »

Tak doufám, že jsem s Ohmovým zákonem obstál ;-)
Na jedničku!
Který lepší zdroj znáš?
TME, Digikey, Farnell, RS Components, ve větším Ryston...
V GMe bohužel v poslední době většinou dostaneš nejpodřadnější asijské zboží, ovšem za evropské ceny.

Pokud nemáš na spoji nebo v zapojení nějakou fatální chybu, kterou ses nepochlubil, tak není sebemenší důvod, aby tranzistor odcházel. Není celé zařízení určeno do auta? Pak by příčinou mohly být napěťové špičky, kterými autoelektrika oplývá...
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz
Hugo
Příspěvky: 19
Registrován: 28 čer 2017, 11:17

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Hugo »

Zdravím, využiji toto téma. Chci použít unipolární tranzistor MOSFET-N jako bezkontaktní spínač, ale bohužel mi není jasné, jak zapojit jednotlivé rezistory před řídící elektrodu Gate. Je to sice pěkně popsané zde: http://robodoupe.cz/2012/tranzistor-jako-spinac/ kde když se podíváme na předposlední schéma, tak je R1 umístěn až za R2. Proč to ale bývá ve většině zapojení naopak? Děkuji.
DavidO
Příspěvky: 1006
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od DavidO »

Hugo píše: 28 čer 2017, 20:00 Zdravím, využiji toto téma. Chci použít unipolární tranzistor MOSFET-N jako bezkontaktní spínač, ale bohužel mi není jasné, jak zapojit jednotlivé rezistory před řídící elektrodu Gate. Je to sice pěkně popsané zde: http://robodoupe.cz/2012/tranzistor-jako-spinac/ kde když se podíváme na předposlední schéma, tak je R1 umístěn až za R2. Proč to ale bývá ve většině zapojení naopak? Děkuji.
Z citovaného odkazu:
Pokud bychom použili zapojení, zobrazené pro bipolární (klasický) tranzistor, vznikl by nám napěťový dělič z rezistorů R1 a R2. Při použití ... ... ... Jak vidíme, zde rezistory netvoří napěťový dělič, Vgs je plné napětí jako na vstupu IN a R2 drží IN na GND, pokud není připojeno napě...
Hugo
Příspěvky: 19
Registrován: 28 čer 2017, 11:17

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Hugo »

No výborně. To jsem pochopil, ale proč to je ve většině zapojení naopak, když z toho nepotřebujeme napěťový dělič ale jen předpětí na Gate? http://m.eet.com/media/1050891/C0314-Figure1.gif
http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/ ... usovac.htm
daton
Příspěvky: 612
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od daton »

No nečetl jsem to celé ale na poslední příspěvek se dá reagovat tím že je třeba si udělat pořádek v typu tranzistoru. Zatím co zde http://robodoupe.cz/2012/tranzistor-jako-spinac/ se píše o kanálu N a odpory odpor je na zem a v přívodu hradla tak u P kanálu http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/ ... usovac.htm je odpor na plus a do přívodu hradla. Souvisí to s tím jak se ty tranzistory spínají tedy N kanále je to přivedením kladného napětí na gate, zavře se naopak nulou nebo i mínusovým napětím u typu P je to naopak tedy při plném napětí na gate je to zavřeno a při stáhnutí napětí na zem se tranzistor otevře. V podstatě jako bipolární tranzistory ale tam je dán pokles 0,7 nebo 0,3V dle typu polovodiče u unipolárních je to dle specifikace může to být plné napětí nebo i menší rozptyl dle parametrů tranzistoru je zde široký.
Hugo
Příspěvky: 19
Registrován: 28 čer 2017, 11:17

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Hugo »

Dobrý, to jsem zapomněl napsat, že jeden je P a druhý N. Jejich funkci znám, ale i tak děkuji za ujasnění. Ale pořád to neřeší tu otázku, v jakém pořadí mají být ty rezistory... :D Když se píše, že při stejných hodnotách není vhodné je mít zapojené jako napěťový dělič (pro malé napětí na Gate), tak proč to ve většině schématech takto je? Má to vliv na funkci např. při řízení z 555 (když nebereme v potaz to snížené napětí)? Děkuji.
Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1813
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od jrt »

Hugo píše: 29 čer 2017, 14:30 ... tak proč to ve většině schématech takto je? Má to vliv na funkci např. při řízení z 555 (když nebereme v potaz to snížené napětí)?
Ve většině schémat to tak je, protože opisuje jeden od druhého, ten první prostě vzal schéma s bipolárním tranzistorem a nahradil ho unipolárním a nějak mu to fungovalo.
Při řízení z 555 tam tam ten rezistor mezi G a zemí není potřebný, protože obvod 555 má dvojčinný výstupní obvod (push-pull). Sériový rezistor mezi výstupem a gate se spočte tak, aby nebyl přesažen povolený výstupní proud 555.
ajeto.jpg
ajeto.jpg (9.46 KiB) Zobrazeno 5057 x
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz
daton
Příspěvky: 612
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od daton »

Tak ted už netuším o jakém děliči je řeč. Žádný dělič tam není pokud bereme jednotlivé rezistory v jejich výchozí funkci jakou vykonávají. U P kanálu je odpor z plusu na gate který trvale zavírá tranzistor. Odpor v gate který následuje k budiči je ochranný pro ten budič a když se to vezme z pohledu budiče tak ano je to dělič ale rozhodující je proč tam ty odpory jsou nikoliv to že dochází k dělení napájecího napětí. Ono v okamžiku otevření se ten odpor z plusu v podstatě zanedbává protože hlavní proud teče z kapacity gate přes ochranný odpor. v okamžiku zavření se bud z budiče pustí plus potom to jde s rezistorem z napájením vlastně paralelně a doplnuje to kapacitu gate. Tedy se dělič opět nevyužívá.
Stejně jen opačně je to u N kanálu.
Oba odpory jsou tam vhodné protože když vypadne budič nebo některý ani nebudí můstkem ale jen tranzistorem například při P kanálu tranzistorem zapojeným k zemi pak odpor z plusu vlastně zavírá tranzistor sám. Tedy když je to výkonový unipolár pak je kapacita vysoká a musí tam být můstek v budiči (jen odpor to nezvládne) pokud je to jen nevýkonný unipolár pak je kapacita jeho gate nízká a občas se to plácá s odpory a obvykle to stačí. Zkrátka obvykle autor co to navrhne tak kouká jaká je kapacita gate a dle toho navrhne budič či tranzistory. Pokud máš pochybnosti o svém zapojení pak sem dej obrázek a můžeme se pobavit o konkrétním zapojení jinak doporučuji dodržovat vyzkoušená zapojení a hlavně neměnit příliš typy unipolárních tranzistorů, není to jak když se bastlilo s bipoláry ty si nechaly líbit mnohem víc a jejich výpočty byly jednoduší.
Vladimir66
Příspěvky: 353
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: tranzistor jako spínač

Příspěvek od Vladimir66 »

to Hugo:
Ja si myslim, ze klicova je veta " Při použití dvou stejných rezistorů bychom získali.."
Pak by delic mel zasadni vliv na funkci.
Ale co jsem vsude koukal, tak je delic v pomeru 10K ku 300ohmum apod..
Takze tam davaji odpor hned u gate kvuli zavirani.
A vzhledem k hodnotam odporu nema prohozeni zasadni vliv.

To je jen muj laicky postreh.
-V66
Odpovědět