Jak zapojit pwm modul k dc ventilátoru podporujícímu pwm

Odpovědět
kolbaba71
Příspěvky: 377
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Jak zapojit pwm modul k dc ventilátoru podporujícímu pwm

Příspěvek od kolbaba71 »

Pořídil jsem si pwm modul na DC 12V. Standartně se zapojuje mezi zdroj a například běžný ventilátor. Jenže jak to zapojit na ventilátor s podporou pwm se čtyřmi dráty?
1) Vyprdnout se na pwm a zapojit jen napájení a mezi ventilátor a zdroj dát pwm modul
2) Zapojit napájení do ventilátoru a pwm z modulu pouštět do pwm drátu.
3) Něco jiného.

Mohl bych samozřejmě použít ventilátor bez pwm, ale mám tu 2ks 140mm a chtěl bych je proto použít.
DavidO
Příspěvky: 1067
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Jak zapojit pwm modul k dc ventilátoru podporujícímu pwm

Příspěvek od DavidO »

Myslím, že lze použít všechny čtyři varianty. Nejlepší by ale asi byla 2)
Podle Intelu má PWM pin definované požadavky tahle:
PWM Frequency: Target frequency 25 kHz, acceptable operational range 21 kHz to 28 kHz
Maximum voltage for logic low: VIL = 0.8 V
Absolute maximum current sourced: Imax = 5 mA (short circuit current)
Absolute maximum voltage level: VMax = 5.25 V (open circuit voltage)
This signal must be pulled up to a maximum of 5.25V within the fan. New fan designs are strongly encouraged to implement a 3.3V pull up for compatibility with
buffer design limits on Hardware Monitor Devices e.g. Super IO devices.
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1156
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Jak zapojit pwm modul k dc ventilátoru podporujícímu pwm

Příspěvek od fulda »

Já jako odpověď nejraději používám zjednodušené schéma ventilátoru.
Nevím co máš za PWM modul a nechápu jeho účel? ale normální mi přijde zapojit ten vstup PWM na výstup z procesoru a nechat tranzistor ve větráku dělat svou práci.
Obrázek

Kdo rád čte datašity, může se kouknout k pavoukovi.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
kolbaba71
Příspěvky: 377
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zapojit pwm modul k dc ventilátoru podporujícímu pwm

Příspěvek od kolbaba71 »

Výstup z procesoru zapojím těžko, jelikož tam žádný není. PWM modul jsem kdysi koupil na jinou akci a zbyl mě. Tak ho chci využít. Je to tento: https://www.gme.cz/pwm-regulator-6-28v- ... uct-detail Používat mcu jen generování pwm mě přijde jako kanón na vrabce.
Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1890
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Jak zapojit pwm modul k dc ventilátoru podporujícímu pwm

Příspěvek od jrt »

A používat PWM generátor s výstupním proudem 3A ti jako kanón na vrabce nepřijde?
Použij zapojení: http://robodoupe.cz/2016/pulzne-sirkova-modulace/ nebo si zapoj 555...
Hezký generátor PWM obsahuje i obvod SG3525.
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1156
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Jak zapojit pwm modul k dc ventilátoru podporujícímu pwm

Příspěvek od fulda »

Jak píše Jirka, něco z toho je kanon na vrabce.
Pokud nemáš po ruce MCU a máš ten modul, tak ho klidně použij přímo na černej a červenej drát. V podstatě tím jen přidáváš druhej tranzistor, stejnej jako je ten horní v mém náhradním schématu.
Pokud by jsi uvažoval trochu víc ekonomicky (a měl pro ten modul jiné uplatnění), tak si postav PWM podle prvního schématu s 555, které najdeš a ono to bude taky fungovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
DavidO
Příspěvky: 1067
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Jak zapojit pwm modul k dc ventilátoru podporujícímu pwm

Příspěvek od DavidO »

Ale Jirko, to je přece jednoduchá matematika. Každý ventilátor smí sežrat 5mA, takže tenhle regulátor jich obslouží 600. A víš, kolik jich v té svítilně bude muset být? (jen aby to vůbec stačilo...)
kolbaba71
Příspěvky: 377
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zapojit pwm modul k dc ventilátoru podporujícímu pwm

Příspěvek od kolbaba71 »

Tady budou 2x 140mm ventilátory s pwm na radiátoru a 2x80mm ventilátory bez pwm na bloku odporů. Abych využil víc ten pwm modul, můžu k němu připojit i čerpadlo a na 2x80mm použít nějaký lehčí provedení. Mám doma nějaký Arduino mini. Takže mohl bych ho použít. Nebo tu 555, ale nechci tam mít vrabci hnízdo a vyrábět kvůli tomu jeden dps se mě taky zrovna nechce.
Odpovědět