Pyhon 3 a i2c

viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od viki »

Prozatím špatně importuju modul.
V pythonu 2 importuju:
import RPi.GPIO as GPIO - pro pouzivani gpio konektoru na vstupy a vystupy
import smbus - pro používání i2c sbernice

V pythonu 3 importuju :
import RPi.GPIO as GPIO - pro pouzivani gpio konektoru na vstupy a vystupy , funguje ale s chybovým hlášením
import smbus - nefunguje - není modul s tímto názvem
import quick2wire.i2c as i2c - hlásí chybu že není modul s tímto názvem
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1328
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od Dex »

Aha. Tak to "prozatím" je potřeba v dotazu zmínit. Nemám křišťálovou kouli ;)

Zeptal jsem se strýčka Googla na "python 3 smbus" a hned druhý odkaz... http://procrastinative.ninja/2014/07/21 ... raspberry/

Dejte vědět, jestli to pomohlo.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od viki »

Nezmiňoval jsem to protože jsem nevěděl jestli mám vůbec dobře nainstalováno.
Díky za odkaz ale moc chytrej z toho nejsem. Pochopil jsem že mám nainstalovat tohle:
sudo apt-get install libi2c-dev

Udělal jsem a nainstaloval se mi jeden doplněk, nebo něco :-).
A pak už nevím jak dál.
Ale i tak jsem zkoušel v Pythonu 3 - import smbus a hlásí chybu že není modul s tímto názvem.
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1328
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od Dex »

A co ty další příkazy? Je to tam popsané dost podrobně. Základy Linuxu se asi, obávám se, budete muset naučit. Raspberry jede na Linuxu :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
viki
Příspěvky: 42
Registrován: 14 pro 2013, 22:23

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od viki »

Tak jsem tam ty příkazy nacvakal všechny, u ničeho nebylo žádné chybové hlášení.
Po restartu Raspberry když v Pythonu zkusím import smbus tak Python 3 stále nemůže najít modul smbus.
Ale i tak díky za pomoc.
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1328
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od Dex »

Tak je asi ještě něco špatně. V tom odkazu se řeší přesně Váš problém. Můžete zkusit udělat čistou instalaci Raspbianu, vyhodit Python 2, nahodit 3.4 a pak ten postup hezky krok za krokem. Normálně by to nebylo nutné takto dělat, ale pro začátečníka je to asi nejjednodušší a s největší nadějí na úspěch. Alternativně můžete otestovat to distro od Adafruitu. Tam je podpora pro I2C rovnou obsažena.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od JuraS. »

RPI B+ mám od vánoc. Stejně tak i Arduino UNO. Rozhodl jsem že si postavím balancujícího robota co s kamerou bude šmejdit po bytě. Prozatím můžu prohlásit (a nechám se přesvědčit) že RPI je shit největšího kalibru. První mi vyhořel hned po instalaci debianu a základním nastavování. Druhý po reklamaci jsem zatím nedonutil používat GPIO. Mám krokový motor s driverem. Návody na netu jsem zkoušel všechny sehnatelné pro stejný motor a driver. Ani se driver nerozsvítil. A arduinu stačilo napojit natáhnout kod a hned se motor točil. na Pan/Tild mám http://www.adafruit.com/product/815 . Pod RPI jsem řešil proč serva hrčí, škubou se a snaží se překročit maximálku což znamená že jedno tlačí do druhého. Kod je od adafruitu. Navíc se stává, že servo se otočí, zamrzne a začne vrčet. Na arduinu jsem natáhl od adafruitu knihovnu i testovací kod a serva se točí plynule, tiše, tak jak to znám z modelařiny. Asi to bude vinou toho RPI B+ které je jiné než RPI B. asi o dost protože mi na něm zatím se nepodařilo zprovoznit nic. Čidlo PIR, měřič vzdálenosti. rozsvítit ledku, rozezvučet pípák z pc. Nic z toho na rpi nešlo i když jsem použil všechny dostupné návody. Na arduinu hned na první výstřel. Jo a s linuxem si tykám už řadu let. nejsem neznalý.
JuraS.
Příspěvky: 304
Registrován: 28 led 2015, 16:06

Re: Pyhon 3 a i2c

Příspěvek od JuraS. »

Doplním co jsem psal. nechal jsem si poslat z Číny malé plate co se nasadí na výstupní piny arduina když idioti tvůrci vynechali popis jako je na arduinu. A nestačím se divit. Ta plate je oboustranná a má rozdíly mezi verzemi (?) Raspberry PI B+. Jsou tam přehozené některé piny. A co je zajímavé nejvíce tak z nějakých stránek jsem si před půlrokem stáhl obrázek s popisem pinů pro RPi B+ a to je úplně jiné než je ta plate. Tak nevím kdo a proč to tak je. Víte to někdo ?
Odpovědět