Zapojení a využití příkazu IF PIN

Kral Pivex
Příspěvky: 7
Registrován: 27 dub 2022, 21:46

Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od Kral Pivex »

Zdravím místní komunitu,
Měl bych dotaz ohledně funkčnosti zapojení obvodu níže.
Mám 3 “větve” s led diody, a přál bych si aby mi např. v poloze přepínače 1 svítila led dioda + procházel proud vstupním pinem picaxe C.0 a byla splněna podmínka
“if pin C.0 = 1

…”
V poloze 2 to samé, akorát bude svítit druhá led dioda a bude splněna podmínka
“if pin C.1 = 1
….”

V poloze 3 bude svítit třetí ledka a bude splněna podmínka
“if pin C.2 = 1
….”

Výstup z picaxe na “schematu” zakreslen nemám, z důvodu zjednodušení, ale tam bude připojen segment display, který vím jak zapojit :)

Našla by se tady nějaká hodná duše se podívala na to zapojeni a do diskuze mi napsala zda to bude/nebude fungovat a případně se mi pokusila vysvětlit kde jsem udělal chybu ? Díky za odpověď :)

E51E476F-C774-40BA-8C7F-267D3033FDAB.png
PS: Nemám hlubší elektrotechnické znalosti, pouze “základní”… ale i přesto doufám ze nejsem úplně mimo mísu.
Kral Pivex
Příspěvky: 7
Registrován: 27 dub 2022, 21:46

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od Kral Pivex »

Jen pro doplnění, umístění a zapojeni přepínače (čidla) nelze změnit je pevně dáno konstrukcí stroje.
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1227
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od fulda »

Né že bych úplně chápal, co chceš udělat, ale takhle to předpokládám bude dělat to, že v poloze 1 toho přepínače svítí první LED a druhá a třetí svítí polojasem. (pokud jsou odpory u těch LED dost velké, jinak může svítit celé picaxe. (je to díky clamp diodám uvnitř procesoru)

Pak se bude dost těžko pracovat s přáním, aby ten vstup byl "= 1", když ten přepínač pracuje proti zemi a ta se většinou označuje jako 0.
Ale pokud si to opravdu moc přeješ, tak toho půjde dosáhnout přidáním nějakého spínacího prvku. Například 3 ks relátka, každé paralelně k ledce a odporu. Nebo 3 ks vhodně zvolených tranzistorů.

Já bych se ale spokojil s přidáním 3 ks rezistorů a pak s napsáním té podmínky obráceně (if pin C.0 = 0 )
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Kral Pivex
Příspěvky: 7
Registrován: 27 dub 2022, 21:46

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od Kral Pivex »

Blbě jsem se vyjádřil.
Mám 3 polohy přepínače, v poloze 1 svítí pouze 1 led a na segmentovem display se zobrazí číslo 1. V poloze 2 svítí pouze druhá led a na segmentovem display se rozsvítí číslo 2. V poloze 3 svítí pouze třetí led a na display se rozsvítí číslo 3. Segment display chci řídit tím picaxem. Zakreslenej s schématu nemám….

Teoretický bez těch led bych se obešel, ale přepínač musim mít zapojen pouze proti zemi, to je dáno konstrukcí stroje.

Využití tranzistoru nebo relatek se nebráním, jen bych potřeboval trosku navest jak zapojit.
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1227
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od fulda »

Mno tak to udělej "po mojem", tedy na ty tři vstupy dej do série tři odpory tak bratru 15 až 30 kilo a je to. Hodnotu si urči podle délky drátu, aby to ještě bylo spolehlivé, ale už neprosvítala LEDka. V programu otoč podmínky, protože vybraný vstup má nulu a ne jedničku.
pivex.png
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
jova
Příspěvky: 359
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od jova »

A neměl by být na tom vstupu procesoru alespoň nějaký odporový dělič? Nebude těch 12V – napětí na svítivé diodě, na něj trochu moc?
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1227
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od fulda »

jova píše: 30 dub 2022, 12:51 A neměl by být na tom vstupu procesoru alespoň nějaký odporový dělič? Nebude těch 12V – napětí na svítivé diodě, na něj trochu moc?
Ale on tam přeci je. Jenom je trochu v utajení.
Jedna polovina jsou ty červené odpory, které jsem tam namaloval a druhá polovina je uvnitř procesoru. Tedy ona je tam takzvaná clamp dioda, která dělá druhou polovinu toho děliče.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1919
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od jrt »

Jenže aby proud přes clamp diodu tekl, musí mít kam. A protože ta deska na obrázku je vybavena stabilizátorem, který je jednokvadrantový, tak jediná cesta proudu směrem ke GND je přes inikační diodu s předřazeným rezistorem.
Tohle je nejlepší cesta k tomu, aby další člověk začal tvrdit, že mikroprocesory jsou nespolehlivé srágory a "zlatý elektronky".
jrt
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1227
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od fulda »

jrt píše: 01 kvě 2022, 10:58 Jenže aby proud přes clamp diodu tekl, musí mít kam. A protože ta deska na obrázku je vybavena stabilizátorem, který je jednokvadrantový, tak jediná cesta proudu směrem ke GND je přes inikační diodu s předřazeným rezistorem.
Tohle je nejlepší cesta k tomu, aby další člověk začal tvrdit, že mikroprocesory jsou nespolehlivé srágory a "zlatý elektronky".
Nechtěl bych se nějak hádat, ale já bych se toho nebál. Vezměme si třeba tu horší variantu - tedy červená LED a odpor "jen" 15k.
Potom napětí na odporu bude:
U = 12 - 2 - 5 = 5 V
Z toho dostaneme proud:
I = 5 / 15 000 = 0,0003̅3 A = 0,3̅3 mA = 333,3̅3 μA

Pochopitelně to je na jednu "zhasnutou" ledku, ale zhasnuté jsou dvě, takže proud, který nám takto obvod dotuje je neuvěřitelných 0,6̅6 mA.
Tento proud se musí umarnit na té nebohé svítící LEDce na plošňáku s picaxe. Trochu bych předpokládal, že její vlastní proud bude o něco větší. A i kdyby ne, tak bych se klidně vsadil, že interpret v picaxe nebude zrovna kabrňák na optimalizaci spotřeby a že i ten bude spotřebovávat víc než 0,6̅6 mA.
A pak tu máme tu sedmisegmentovku, kterou nemáme na schématu. Odhaduji, že ta také nepracuje zadarmo.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Kral Pivex
Příspěvky: 7
Registrován: 27 dub 2022, 21:46

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od Kral Pivex »

fulda píše: 30 dub 2022, 09:10 Mno tak to udělej "po mojem", tedy na ty tři vstupy dej do série tři odpory tak bratru 15 až 30 kilo a je to. Hodnotu si urči podle délky drátu, aby to ještě bylo spolehlivé, ale už neprosvítala LEDka. V programu otoč podmínky, protože vybraný vstup má nulu a ne jedničku.
pivex.png
Dobře, díky za úpravu.

Já žil v tom že 1 = protéká proud obvodem a 0 = neprotéka, obvod je rozpojen… proto jsem měl if pin XX = 1.
Ale to je teď jedno, objednám součástky a dam to dohromady :) díky :)
Odpovědět