Zapojení a využití příkazu IF PIN

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1921
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od jrt »

HV input.GIF
jrt
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1255
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od fulda »

… a na relátko jsi zapomněl?
Plus_rele.GIF
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
kolbaba71
Příspěvky: 419
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od kolbaba71 »

Já žil v tom že 1 = protéká proud obvodem a 0 = neprotéka, obvod je rozpojen… proto jsem měl if pin XX = 1.
Ono je to drobet složitější. Na výstupu může být logická jednička nebo nula, ale také vysoká impedance. Pokud je tam logická jednička, tak je napětí mezi výstupem a zemí. Pokud je tam nula, tak mezi výstupem a napájením (jen doufám, že jsem to neotočil :? ) Vysoká impedance je to, že ani proti napájení, ani proti zemi tam není žádný napětí - výstup je v podstatě úplně odpojený.
Kral Pivex
Příspěvky: 7
Registrován: 27 dub 2022, 21:46

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od Kral Pivex »

Co znamenají ty "žluté obdelníky" na schématech ? a to relátko je tam z jakého důvodu ?
Každopádně Vám děkuji za schémata - jelikož nechápu co jsou ty obdelníky + proč tam je to relé, tak jsem se inspiroval a překreslil to do pro mě srozumitelnému schématu :D a nyní mám dotaz, bude to takto fungovat ?
obrázek_2022-05-03_225141530.png
Legenda zapojení vodičů :
+5V růžová - stálých +5V z Axeboardu (= ta deska ve které mám vražený PIC)
+12V modrá - vezmu z stroje
L,H hnědý - "pracovní pin" na desce INPUT/OUPUT
GND = GND Axeboardu (= ta deska ve které mám vražený PIC)

Pokud to bude zapojeno takto tak bych nemusel překlápět If pin XX z 1 na 0 a mělo by to fungovat alá If pin XX = 1...

PS: V tom editoru schémat jsem nenašel 3 polohový přepínač, tak jsem tam dal "single přepínače" a asi to není ůplně profi zakresleno...
jova
Příspěvky: 359
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od jova »

Ony se tady střetávají tak trochu dva názory.
Fulda navrhuje jednoduší řešení, které využívá vlastností vnitřního zapojení procesoru, ale z mého pohledu není moc košer, protože za jistých okolností se může na jeho vstup dostat destruktivních 12V.
Oproti tomu JRT navrhuje standardní a bezpečnější řešení, které v případě zapojení s tranzistorem zaručí, že se na ten vstup nedostane nikdy vyšší napětí než 5V. V případě, že použiješ optické oddělení, to jsou ty žluté obdélníčky s fotodiodou - tranzistorem (např. PC817) máš zaručené i galvanické oddělení tvého procesoru od stroje a to bych z důvodu bezpečnosti použil i já. Stejně se bude chovat i to zapojení s relátkem, ale to už bylo ze strany Fuldy jen špičkování mezi ním a JRT.
Ano, tvé schéma by mělo fungovat, ale já bych ho osobně, z důvodu galvanického spojení procesoru se strojem a možného průniku rušení nepoužil.
Mimochodem, pokud do toho procesoru pošleš jasně definovanou logickou úroveň, tak je mu jedno jestli zpracovává 1 nebo 0. Jediný rozdíl je jen v tvé hlavě.
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1255
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od fulda »

Kral Pivex píše: 03 kvě 2022, 23:04 Co znamenají ty "žluté obdelníky" na schématech ? a to relátko je tam z jakého důvodu ?
Nutno podotknout, že jsou to vlastně tři schémata, respektive tře varianty. Pro každou větev jedna možnost, jak jí ošetřit.
Ty žluté obdélníky myslíš ten jeden optočlen ?

jova píše: 04 kvě 2022, 06:57 Ony se tady střetávají tak trochu dva názory.
Fulda navrhuje jednoduší řešení, které využívá vlastností vnitřního zapojení procesoru, ale z mého pohledu není moc košer, protože za jistých okolností se může na jeho vstup dostat destruktivních 12V.
Nechtěl bych se hádat, zase za takového odborníka se nepovažuji, ale mohl by jsi naznačit, za jakých okolností to bude? Já tvrdím, že se k procesoru může přiblížit napětí o 5V větší, ale vzhledem k podmínkám specifikovaným v kapitole 30.2 TOHOTO datasheetu se bude jednat o proud, který je více než 60 ⨯ menší, než je povolené maximum. Nutno podotknout, že ten datasheet doporučuje hodnotu ověřit proti datasheetu pro konkrétní model, ale já si nepamatuji, který konkrétní procesor je v tomhle picaxe.

Shrnul bych to takto - existují různé varianty, jak danou situaci vyřešit. Vzhledem k tomu, že neznáme všechny konstrukční podmínky, můžeme jen vyjmenovat ty nejběžněji používané.

Dokonce ani neznáme účel zařízení. Pokud bychom ho znali, možná bychom navrhli něco diametrálně jiného. Jedna z informací, kterou lze vyčíst mezi řádky naznačuje, že se má jednat o rozsvícení segmentovky s číslem, pteré vyjadřuje polohu přepínače (čidla). Na to bych vůbec nepoužil procesor, ale prostou diodovou matici.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Kral Pivex
Příspěvky: 7
Registrován: 27 dub 2022, 21:46

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od Kral Pivex »

Děkuji za vysvětlení a komentáře :) Rád bych využil zapojení s těmi optočleny... něco jsem nakreslil, v schématu mám popsané i jednotlivé piny na AXEBoardu. Optočlen mohu tedy zvolit ten PC817, rezistor na 12V má být 2200Ohm a ten na 5V má být 4 700- 10 000 Ohm (podle délky drátů) ?


Díky za pomoc, sám bych to dohromady nedal :)
Přílohy
Výstřižek.PNG
Kral Pivex
Příspěvky: 7
Registrován: 27 dub 2022, 21:46

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od Kral Pivex »

Zapojený to tedy může být tak jak to je nad tímhle příspěvkem ?
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1255
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Zapojení a využití příkazu IF PIN

Příspěvek od fulda »

Kral Pivex píše: 11 kvě 2022, 09:32 Zapojený to tedy může být tak jak to je nad tímhle příspěvkem ?
Klidně. Je to jen překreslené co už namaloval jrt.

... ale moc toho nevíme o místě realizace a dalších podmínkách provozu, takže možná taky ne.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Odpovědět