DS18B20 optické oddělení?

jova
Příspěvky: 359
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

DS18B20 optické oddělení?

Příspěvek od jova »

Zdravím, chtěl jsem se optat, nedá se nějak opticky oddělit datový výstup toho teploměru od vstupu procesoru?
Měřím jím teplotu na kotli a přívody (cca 6m částešně stíněným vodičem), mi vedou kolem siloviny přímo do procesoru 28x2. Občas mi to ukazuje nesmyslné hodnoty a zřejmě i trochu rozhodí procesor.
Trochu pomohlo snížení hodnotu rezistoru na datovém výstupu, ale pořád to zlobí.
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1404
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: DS18B20 optické oddělení?

Příspěvek od Dex »

Co je to "částečně stíněný" vodič? Intuice mi říká, že optické oddělení je až to poslední co bych řešil. Solidní stíněný kabel by měl stačit. A stínění je potřeba uzemnit, to je snad jasné ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
jova
Příspěvky: 359
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: DS18B20 optické oddělení?

Příspěvek od jova »

Kabel od čidla byl krátký, tak jsem ho na potřebnou délku prodloužil stíněným vodičem. Proto píšu o kombinaci nestíněný/stíněný vodič. Možná jsem měl ten původní střihnout hned u čidla, takhle je tam 1m nestíněný. Uzemněné to stínění samozřejmě je na – pól zdroje
daton
Příspěvky: 656
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: DS18B20 optické oddělení?

Příspěvek od daton »

No u mě se děje něco podobného, kabel mám v zemi a zjistil jsem že (alespoň u mne) je stínění spíš problém, zvyšuje kapacitu vedení a to zase poškozuje signál. Částečně se osvědčilo vedení jiným kabelem ale taky nestíněným.
Ale u mne je to specifické v tom že tam není silovina ale všudypřítomná vlhkost zeminy.
Zde by asi to stínění pomoc mohlo ale zkusil bych spíš vícežílový kabel se stíněním okolo všech žil dohromadi nikoliv každé vzlášt, právě kvůli kapacitě.
Ještě lze poladit odpor u DS-ka ale s tím se musí opatrně.
aladin
Příspěvky: 318
Registrován: 12 kvě 2013, 06:43

Re: DS18B20 optické oddělení?

Příspěvek od aladin »

A to občas je jak často? a rozhození mcu znamená co? A podle té teploty se něco řídí?
fischertip.cz, Stavebnice.com, MerkurRobot.cz, KlubTechniku.cz
micer
Příspěvky: 173
Registrován: 12 čer 2014, 19:14

Re: DS18B20 optické oddělení?

Příspěvek od micer »

jova píše: 18 dub 2022, 22:10 Kabel od čidla byl krátký, tak jsem ho na potřebnou délku prodloužil stíněným vodičem. Proto píšu o kombinaci nestíněný/stíněný vodič. Možná jsem měl ten původní střihnout hned u čidla, takhle je tam 1m nestíněný. Uzemněné to stínění samozřejmě je na – pól zdroje
Je tam dvou nebo třívodičové zapojení DS18B20? Dvouvodičové bude na rušení podstatně citlivější.
Podle popisu to nepoznám:
Je tam opravdu stíněný kabel (tedy všechny použité žíly (2 nebo 3) nejlépe twistované + oplet, který není využit k datovému přenosu a je spojen jen v jediném bodě s ochranným vodičem sítě nebo minus pólem napájecího zdroje) nebo je tam prostě koaxiální kablík (jehož oplet .. "stínění" .. slouží současně k vedení záporného pólu zdroje)? Ta druhá možnost je v blízkosti silovky prakticky k ničemu, to už by líp fungovala i jen silně twistovaná dvojlinka ze zvonkového drátu.

Galvanické oddělení samozřejmě možné je, viz třeba https://pdfserv.maximintegrated.com/en/an/AN3754.pdf , ale pokud nestačí slušné kabely, spíš bych se zaměřil na obvod pro snížení výstupní impedance senzoru nebo převod úrovní signálu na nějaké odolnější ... ono to jde většinou společně. Ale pro takhle krátké kabely by to nemělo být nutné.
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1242
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: DS18B20 optické oddělení?

Příspěvek od fulda »

jova píše: 18 dub 2022, 20:34 Zdravím, chtěl jsem se optat, nedá se nějak opticky oddělit datový výstup toho teploměru od vstupu procesoru?
nechtěl bych tady nějak chytře, ale co si tak představuješ, že ti to optické oddělení u one wire přinese? To jako že budeš přenášet data optickým vláknem a napájení pomocí slunečního svitu na solár hned vedle čidla? Nebo že na straně zdroje budeš informace odesílat 100W žárovkou a na straně čidla je přijímat solárním panelem :?:

Obecně, one wire není sběrnice na velké vzdálenosti a do průmyslového prostředí. Na to jsou docela jiné sběrnice.
Zamyslel bych se proto nad tím, jestli neexistuje čidlo teploty pro nějakou průmyslovější sběrnici (malá nápověda, její jméno často začíná slovem Recommended Standard --> RS).

Já osobně (ale není to jediná správná cesta, jen se mi nejvíc líbí; nicméně neznám tvé tajné omezující podmínky), bych použil konverzi One Wire na RS-422. Tím sice z 1 wire dostaneme 6 wire, ale na diametrálně jiné spolehlivosti. Ještě tedy doplním, že napájení bych si přenášel na nějaké větší hladině, než je potřeba pro ten teploměr a pro budič RS-422. Dejme tomu 9-12V.

Jsem ochoten naznačit schéma (v ascii artu)

---

P.S. Hotový produkt pro převod lze zakoupit třeba TADY :mrgreen:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
jova
Příspěvky: 359
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: DS18B20 optické oddělení?

Příspěvek od jova »

Předně děkuji všem za rady a informace. To „zlobivé“ čidlo je jedno ze 4, které jsou zapojené v téhle konstrukci, poslední dvě fotografie dole: http://www.jova1.cz/ostatni/ohrev_vody/ohrev_vody.html
Čidlo t2 - kotel plyn a t3, t4 - bojler, jsou prakticky hned vedle ovládání, t1 - u kotle na dřevo je ve vedlejší místnosti na tom delším přívodu. Musím se omluvit a nasypat si popel na hlavu, rozebral jsem to a zjistil jsem, že ten kablík k čidlu není stíněný, pouze je třívodičově zapojené podle schématu. Chyba se projevuje zcela nahodile, hodnota teploty na tom čidle se občas „zblázní“ a například při teplotě 50st. na kotli ukazuje při jednom načtení 0 st. jindy třeba přes 120 st. … V programu to mám ošetřené, hodnoty mimo předpokládaný rozsah jsou eliminovány a znova se čte teplota, takže se v podstatě nic neděje, obzvlášť když to dělá jen občas, ale zajímalo by mě čím to vlastně je a jak se toho zbavit.
Pak mě tam ještě trápí občasné resetování procesoru, které evidentně pronikne z napájení. Sice jsem tam dal sadu kondenzátorů a různých odrušovacích elementů, které se mi osvědčily u jiné konstrukce, ale stejně to moc nepomáhá. :cry:
schema.png
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1242
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: DS18B20 optické oddělení?

Příspěvek od fulda »

jova píše: 19 dub 2022, 21:01 ... zajímalo by mě čím to vlastně je a jak se toho zbavit.
Tak to bude otázka vhodného použití nějakého měřícího přístroje. Já bych se zadíval na osciloskop, nebo na logický analyzátor. Já osobně bych začal tím osciloskopem na straně procesoru.

Také bych se podíval, jaké příkazy tam ptobíhají. Například jak často se to čidlo resetuje a tak.
jova píše: 19 dub 2022, 21:01 Pak mě tam ještě trápí občasné resetování procesoru, které evidentně pronikne z napájení. Sice jsem tam dal sadu kondenzátorů a různých odrušovacích elementů, které se mi osvědčily u jiné konstrukce, ale stejně to moc nepomáhá. :cry: schema.png
Jsi si jistý tím, že ten reset je reakce na napájení? Není to reakce na nějaký průběh na vstupu/výstupu na procesoru? Na to, že si hraješ na průmyslovou regulaci tam nevidím zrovna moc ochran typických pro průmyslové prostředí.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
jova
Příspěvky: 359
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: DS18B20 optické oddělení?

Příspěvek od jova »

Vzhledem k tomu, že se to resetuje například při připojení, nebo odpojení LED zářivky do společné rozdvojky, předpokládám rušení od napájení. Na výstupy jsou zapojené optočleny, vstupy vedoucí mimo, jsou jen ty 4 čidla. Osciloskop na to zapojit mohu, ale jestli něco zjistím netuším, je to velice nahodilé a skutečně jen občas. O tom, že by se čidlo resetovalo nevím. Celý program běží ve smyčce a v rámci ní v cca 1s intervalech načte data z teploměru příkazem READTEMP a uloží do proměnné.
Co se týká toho provozu v průmyslovém prostředí a možných ochran, sem s nimi, rád se něčemu novému přiučím. Proto jsem zde psal i původní dotaz, zařízení sice už 2 roky bez problémů funguje, ale má to své mouchy, které bych rád odstranil.
Odpovědět