Zápis bude například v podobě
write 0, b1 to znamená, do paměťové buňky 0 se zapíše hodnota proměnné b10. Pokud chceš číst, opět mu řekneš z které paměťové buňkychceš číst: read 0, a do jaké proměnné to číslo uloží: b10.
Pozor! Pokud budeš chtít zapisovat proměnnou word, musíš pro ten zápis a čtení použít dvě paměťové buňky, respektive označíš první buňku a druhou následující, už nesmíš použít pro jiný zápis!
Zápis pak bude vypadat třeba:
write 10, word w0 čtení pak:
read 10, word w0 . Tím zápisem se obsadí paměťové buňky 10 a 11, takže další volná paměťová buňka je až 12!
Jak rychle procesor zapisuje netuším, určitě by to stihnul (viz dále), ale u tebe asi bude problém jinde. Aby to tak jak popisuješ fungovalo, musel by program neustále zjišťovat stav na tom vstupu C.1. To znamená v každém cyklu běhu celého tvého programu tu hodnotu testovat a ten cyklus musí být rychlejší, než se to uloží a poklesne napětí. Možná by se to dalo řešit několika odkazy gosub různě umístěnými v programu, ale počítej s tím, že každý příkaz pause, nebo jiná déle trvající procedura, zamezí tomu testování vstupu C.1
Podle mě by se to asi dalo řešit pomocí přerušení, které reaguje okamžitě, při běhu v libovolné části programu, ale přerušení reaguje pouze na stav 1/0, takže to vyhodnocení podle velikosti napětí, by musel řešit jiný obvod a převést to na ten stav logické 0 nebo 1.
Hodně samozřejmě záleží na tom, jak máš ten program sestavený. Tak jak to popisuješ, to já využívám v programu na věžní hodiny. Konkrétně pro záznam toho, kolik kroků vykonal krokový motor při pootáčení rafikou. Abych s ní pohnul o 1 minutu, potřebuju poslat do motoru 3200 kroků, takže po každém tom kroku otestuji napájecí napětí a pokud je nízké, počet vykonaných kroků uložím do paměti. Procesor je napájen přes diodu, kapacitu tam mám 1000uF a v pohodě to funguje. Když se napětí obnoví, vytáhnu ten počet kroků z paměti a „odcouvám“ motorem ty kroky zpět, abych byl zase ve výchozí pozici. Čas výpadku, řeším tak, že zaznamenávám do RAM paměti RTC obvodu aktuální čas, po každém vykonaném minutovém kroku. RAM je zálohovaná vlastní baterii a tak po obnovení napájení, vytáhnu ten uložený čas, porovnám s časem aktuálním a hodiny odkrokují dopředu, nebo dozadu potřebný počet minut toho rozdílu. Díky tomu, jsou ty mé věžní hodiny asi jediný v republice, které v určitém okamžiku i couvají