Profilic PL2303 USB to TTL

daton
Příspěvky: 612
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Profilic PL2303 USB to TTL

Příspěvek od daton »

Ahoj
tak jsem to zkoušel ale zatím se mi nedaří. Problém je asi v tom, že mám převodník AU00028 kde jsem si asi omylem myslel že je to profilac a asi jde spíše o logilink. Chtěl jsem se podívat co tam je za čip ale je to celé zalité. Vypadá nějak takto:
https://www.conrad.com/p/logilink-usb-2 ... 02e-558713
v případě že to nezŕozchodím prosím můžete mi někdo vysvětlit proč mi nechodí převodníky z číny osazené něco jako toto
https://dratek.cz/arduino/2073-eses-ch3 ... gIyo_D_BwE
nebo toto
https://www.banggood.com/USB-to-Serial- ... gKoBPD_BwE

Pokud se mi nepodaří rozchodit žádný prosím doporučte mi nějaký, který bude funkční. Děkuji
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1312
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Profilic PL2303 USB to TTL

Příspěvek od Dex »

Už před časem jsem si pořídil originální FTDI a od té doby mám pokoj :) Pochopitelně to ale neřeší různá zařízení, kde už je nějaký převodník naletovaný.

Fakt s tím nefunguje tohle http://www.prolific.com.tw/US/ShowProdu ... 25&pcid=41 ?

Předtím bych ale odstranil všechny nepotřebné ovladače, které s tím mohou souviset. Já to dělám ručně, ale jsou na to i utility.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
daton
Příspěvky: 612
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Profilic PL2303 USB to TTL

Příspěvek od daton »

Hmm tak to je potvrzené ten driver tam prostě nejde.
"This is not prolific PL2303. Pleas contact your supplier."
A ani ten prográmek co má identifikovat PL to nenájde. :x
Prosím tě mám převodník s FTDI jako tento
měl by umět programovat to Picaxe nebo ne
https://www.hadex.cz/m435b-prevodnik-us ... gIqevD_BwE tento mám doma a pak ještě tento
https://www.hadex.cz/m435-prevodnik-usb ... -s-cp2102/
nebo který? S těmi 340 mi to taky nefunguje mám něco jako tento
https://dratek.cz/arduino/2073-eses-ch3 ... odnik.html
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1312
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Profilic PL2303 USB to TTL

Příspěvek od Dex »

Takže to není PL ale fake - odkud to máš?

A teď abych se zorientoval - pokud chceš programovat PICAXE přes takový ten jednoduchý kabel a dva rezistory, potřebuješ převodník na RS-232 nikoliv TTL.

Mám např. tenhle https://www.clexpert.cz/elektro/ftdi/pr ... -usb-rs232 a tenhle https://www.aliexpress.com/item/32817667961.html a oba fungují ve Win10 a Linuxu (používám různé odvozeniny Debianu) skutečně "plug and play". Přes ten z ČR jsem PICAXE stoprocentně programoval u toho z Ali si nejsem jistý respektive si to nepamatuju, ale pochybuju, že by to nešlo.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
daton
Příspěvky: 612
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Profilic PL2303 USB to TTL

Příspěvek od daton »

Hmm jasné ted jsem vy svých zásobách objevil ještě modul s PL3203HXA ovladače co jste mi poslali už chodí ale píše to že je to verze do 2012 no ale u picaxe ani test nefunguje. Tak že se budu muset plácnout přes kapsu a kooupit ten dražší kabel co jsi mi poslal. Asi zkusím njprve ten aliexpres.
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1312
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Profilic PL2303 USB to TTL

Příspěvek od Dex »

A převádí ten modul na RS-232? To je opravdu zásadní "detail".

Jinak pokud na něm propojíš piny 2 a 3 (Rx a Tx) a otevřeš nějaký sériový terminál (PuTTY, Hyperterminal, ...) tak co zmáčkneš na klávesnici se ti musí vrátit. Jestli to bude fungovat, je problém jinde a lepším převodníkem si skoro jistě nepomůžeš.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
daton
Příspěvky: 612
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Profilic PL2303 USB to TTL

Příspěvek od daton »

Zkusím až budu u pc dík
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1072
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Profilic PL2303 USB to TTL

Příspěvek od fulda »

Také bude otázka, jaké má napěťové úrovně. Třeba ten CH340 má sice správnou polaritu, ale má max 5V, neobsahuje ty napěťové pumpy.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
daton
Příspěvky: 612
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Profilic PL2303 USB to TTL

Příspěvek od daton »

Ahoj
no na to jsem se právě chtěl zeptat protože na aličku a někdy i u nás se RS232 dává automaticky do rovnítka s tou 340 případně s ftdi čipem a mnohdy tam mají i klasicky konektor canon jako seriový výstup. Zřejmě se tam napětí neřeší. Jak to tedy je s těmi napětovými urovněmi u RS232? Myslím že to už jednou řešil David ve svém příspěvku na robodoupěti ale už si to moc nepamatuji. Jaké čipy se tedy hodí k RS232 a s čím to rozhodně nekupavat?

Za mne už je jisté že pro seriový vystup je 340 nevhodná pro TTL funkční.

Jo a stejně mi to nejde na rozum vždyť Picaxe by měl fungovat bez problémů i s TTL nebo snad má uvnitř nějaké další děliče případně ochrany před tím vyšším napětím seriového vystupu?
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1072
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Profilic PL2303 USB to TTL

Příspěvek od fulda »

Tak ono je dobré si namalovat jednotlivé přenosové vrstvy.
Jako převodník USB-serial se hodí spoustu tebou zmiňovaných chipů CH340, MCP2200, FTDI232, PL2303, ...
Všechny končí 3V3 nebo 5V sériovým portem. To ovšem není RS232.
Abychom se dostali ze sériového portu na RS232, potřebujeme jiné napěťové úrovně. A to konkrétně -25V až -3V pro Mark (logickou 1) a +3V až +25V pro Space (logickou 0). To jsou napěťové úrovně, které nám běžně USB nedodává. Na stolních počítačích to bylo jednoduché, tam byl zdroj +12V a -12V, které stačilo použít. Proto se často mluví o "12V sériovém portu".
Ale zpátky k tomu USB. Jeden chytrý pán z maxim integrated tedy postavil invertující a neinvertující step up měnič a zavalil ho do pouzdra s partou zesilovačú a děličů a celé to nazval MAX232. Později v různých dalších variantách. Tedy obvod, který z 5V sériováho portu dělá RS232.
(Tyhle měniče se podle své kvality pohybují někde kolem +-9V, to podle normy stačí, ale některá zařízení, která používají odporové děliče na vstupu s tím mají trochu problém)
A pak přišel vychytralý číňan a řekl si, že +5V, které je dostupné na USB je v podstatě v rozsahu +3V až +25V a 0V je hodně blízko -25V až -3V. Takže místo měniče napětí dal jen tranzistorový invertor a řekl si, že se s tím zařízení na druhé straně nějak popere a to, že se změnila maximální délka vedení a že se nám malinko dostaly úrovně do zakázané oblasti ho nezajímá, protože je to levné.

Takže pokud se podíváš třeba do datasheetu pro CH340, najdeš tam přepínač mezi seriál a fake232 (pin 18). Pokud použiješ režim seriál a použiješ nějaký vhodný měnič úrovně, dostaneš hezkej a fungující převodník.
Čili - odkazovat se na první čip není to, co by ti říkalo, jakej máš převodník. Je potřeba se dívat na celek.
Malá nápověda - aby jsi dostal měnič úrovně, docela určitě budeš potřebovat nějaké kondenzátory nebo cívky, ve kterých si budeš odkládat energii. Pokud převodník nic takového na sobě nemá, lze s úspěchem pochybovat o kompatibilitě s RS232.

Pro zvídavé nějaké SAMOSTUDIUM.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Odpovědět