undershield pro NANO

Vladimir66
Příspěvky: 353
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

undershield pro NANO

Příspěvek od Vladimir66 »

pouzivam tento typ
https://de.aliexpress.com/item/Multi-Fu ... e393aa8978
zapojeni hrebenu je s +5V uprostred, coz odpovida zapojeni konektoru serva.

Robotdyn dela pekne klony Arduina, ale undershield pro NANO ma bohuzel na hrebenech uprostred GND.
takze pokud uz pouzivate standartni "trojpiny" , tak mate smulu a musite precvakat konektor.
https://de.aliexpress.com/store/product ... 60dalEzBe9

-V66
DavidO
Příspěvky: 1005
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: undershield pro NANO

Příspěvek od DavidO »

Jak to tam je s napájením serv? Koukám na prvním odkazu na desku z obou stran a zdá se mi, že ten napájecí konektor (černý kulatý) je připojený jen na Vin a že se serva napájejí z výstupu 5V stabilizátoru na Arduinu. Kde je pak Kubáčova dioda :) ? A navíc by stabilizátor na Arduinu dostal asi pěknej záhul, kdyby zabralo víc jak jedno servo.
daton
Příspěvky: 612
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: undershield pro NANO

Příspěvek od daton »

No když tam pridas 4F7 - 10F kondík s malým ESR tak tam můžeš ty serva bez obav přidat i bez blokační diody a bude to fungovat bez restartu.
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1312
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: undershield pro NANO

Příspěvek od Dex »

Mno nevim, aby se ten mega kondenzátor vůbec stihl dobíjet ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
DavidO
Příspěvky: 1005
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: undershield pro NANO

Příspěvek od DavidO »

Počkej Dexi, to jsou možná mega kondenzátory, ale na ardujíno nano, tak ono se to ňák vykrátí :lol:

Nicméně, pořád tam zůstává to, že serva jsou napájena ze stabilizátoru co je na Arduinu, který v originálním zapojení má max 1A, jenže mám takový dojem, že i jen jedno servo si při rozběhu nebo proti přesile klidně vezme víc, natož víc serv (a osadit plných 12 bych si netroufnul ani tak). Ale na takové to domácí zkoušení to použitelné nejspíš bude.
Vladimir66
Příspěvky: 353
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: undershield pro NANO

Příspěvek od Vladimir66 »

pouzivam na cidlech a pod. trojpinový konektor a vsude dodrzuji konvenci +5V uprostred.
kdyz se to omylem otoci, tak to nemusi mit fatalni nasledky.
a co se tyce serv a napajeni undershieldu, tak ho pri vetsim odberu napajim z menice.
z jednoho stabilizatoru mi uniknul magicky dym a tak si davam bacha
-V66
daton
Příspěvky: 612
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: undershield pro NANO

Příspěvek od daton »

Asi jsem tvuj dotaz spatne pochopil nemyslel jsem ze chces serva krmit pouze z toho arduina ale ze zdroje pro arduino tedy nejakeho menice jak pise Lada. Napajet serva z vnitrni stabilizace arduina povazuji za spatne v kazdem pripade a nepomuze nic ani kapacity ani diody. Ja vetsinou pouzivam menic na 5v a arduino napajim bez pouziti vnitrni stabilizace ( je to stsbilizovane menicem) ten je obvykle na 5v 3A a pokud se tam daji ty kondiky ( na pc deskach byly obvykle osazovany prave vezdrojich procesoru) tak to bez ptoblemu funguje.
DavidO
Příspěvky: 1005
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: undershield pro NANO

Příspěvek od DavidO »

Tak to jsme zřejmě zajedno, serva krmit z Arduina nechci ani já ;)
Můj dotaz byl na zapojení té desky, protože se mi zdá, že to tam jde v sekvenci napájecí konektor -> pin Vin -> stabilizátor na Arduinu -> pin 5V -> serva, neboli i když bych měl externí tvrdý zdroj, tak stejně veškerý proud do serv jde skrz ten stabilizátor na Arduinu a to pak může vést k tomu Vláďou zmíněnému úniku magického dýmu. Navíc Arduino i serva budou napájené napětím menším o dropout toho stabilizátoru (čemuž by odpovídalo i to, že tam dali separátní stabilizátor na analogovou referenci, aby se AD neměřilo proti zašuměnému napětí kolísajícímu podle odběru).
Ale i kdyby to bylo tak, že do serv půjde to co je na černém napájecím konektoru, tak doplnění kondíku (achjo, zase další DoDo) je sice určitě vhodné a pro nějaké základní použití nejspíš postačí, jenže stále tam chybí ta Kubáčova dioda, takže s nějakou vetší zátěží to zlobit začne.
Tedy aspoň jak jsem to vykoukal z fotek ...
daton
Příspěvky: 612
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: undershield pro NANO

Příspěvek od daton »

Jo tak máš pravdu ten shield je zapojený opravdu špatně. Všechny periferie vyvedené na piny jsou taženy z vnitřního stabilizatoru arduina a ten stabil co je na desce je jen na 3,3v. Tedy mé doporučení v místě jak je na obr šipka přeruš spoj na VIN desky a na te npřerušený konec vedoucí od kondenzátoru naletuj kus drátu a za tou paticí je díra v desce na obr neni vidět tak tou ten kablík protahni a připoj na pin konektoru označený 5 V.
IMG_20171004_120014.jpg
Tím propojíš vstupní napětí přímo s piny periferií i s 5V napájení arduina. Pak jen připoj tvrdý zdroj 5V a je po problému. Žádnou diodu nikde nedávej zde by to bylo kontraproduktivní. když tak vyměn kondík na desce za alespon 2G ale s malým ESR to je zjednodušeně vnitřní odpor kondenzátoru aby vyrovnal případné proudové špičky. Tak asi tolik.
DavidO
Příspěvky: 1005
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: undershield pro NANO

Příspěvek od DavidO »

... že ho příště přineseš, viď?
Odpovědět