Začátečník

Noname123
Příspěvky: 6
Registrován: 13 led 2017, 18:02

Začátečník

Příspěvek od Noname123 »

Zdravím, jsem ůplný začátečník a mám problém hned na začátku, z arduino klona uno r3 mi z pinů teče cca 0,4 V, jak na digital i analog. Nevíte, v čem je problém. Napájení jsem zkoušel jak z USB tak z konektoru.
Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 215
Registrován: 29 kvě 2015, 00:36
Kontaktovat uživatele:

Re: Začátečník

Příspěvek od gilhad »

Volty netecou, tece proud :)
Jak to mas zapojene? Do ceho ti to tece, cim to meris? Mas u toho pinu nastavenou pinMode(pin,OUTPUT)? Mas tam digitalWrite(pin,HIGH)? Dela to i kdyz ten pin nepripojis k nicemu (jen ho meris merakem)? - Otazky, same otazky ...

Zapoj Arduino jen tak (bez dalsich soucastek) a spust

Kód: Vybrat vše

void setup(){
 for (int i=2;i<14;i++) {pinMode(i,OUTPUT);digitalWrite(i,HIGH);};
}
void loop() {}
pripoj minus(zem) od meraku ke GND pinu, nastav rozsah 20V stejnosmernych a otukej si digitalni piny - dava to jen 0.4V, nebo spis tech 5V?
Noname123
Příspěvky: 6
Registrován: 13 led 2017, 18:02

Re: Začátečník

Příspěvek od Noname123 »

Tak pardon ůplně hloupá chyba :) , napsal jsem totiž toto:

Kód: Vybrat vše

void setup() {
  // put your setup code here, to run once:
pinMode(8, OUTPUT);

}

void loop() {
  // put your main code here, to run repeatedly:
digitalWrite(8, HIGH)
}
Díky tomu se proud neustále zapínal a vypínal a klesl na tak nízkou hodnotu. :|
Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 215
Registrován: 29 kvě 2015, 00:36
Kontaktovat uživatele:

Re: Začátečník

Příspěvek od gilhad »

Zvlastni - digitalWrite by snad nemel "docasne" stahnout pin dolu nez ho nastavi ...

A kdyz jsem ten tvuj priklad nahral do sveho mini pro na USB, tak jsem nameril 4.48V proti zemi, zatimco u RAW i VCC pinu to bylo 4.66V - celkem uveritelne ... Ani osciloskop nic neukazal, ani pri detekci hrany ne ...
Noname123
Příspěvky: 6
Registrován: 13 led 2017, 18:02

Re: Začátečník

Příspěvek od Noname123 »

Ach jo zase špatně, je to asi tak, že když zapojím motor, tak klesne napětí na dané napětí.
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1312
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Začátečník

Příspěvek od Dex »

Vím, že je to úplná blbost, ale není ten motor náhodou připojen přímo na pin Arduina, že ne?!
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
hubacekp
Příspěvky: 259
Registrován: 24 úno 2013, 13:40

Re: Začátečník

Příspěvek od hubacekp »

Přál byste si někdo udělat miliony lidí na světě šťastnými?
Navrhněte a prodávejte arduino, které na každém pinu zvládne 2A.
Možná byste si i něco vydělali :-)
Noname123
Příspěvky: 6
Registrován: 13 led 2017, 18:02

Re: Začátečník

Příspěvek od Noname123 »

Takže je potřeba, dokoupit motor shield? Myslel jsem, že motor alespoň cukne, když už se neroztočí. :roll:
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1312
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Začátečník

Příspěvek od Dex »

Tak já bych v první řadě doporučoval dokoupit i několik dalších Arduin - budou se hodit :lol:

Popravdě těžko říct, jestli to to stávající vůbec přežilo. ATmega vydrží hodně, ale má své meze. Zkusil bych pro začátek něco klasického, třeba LEDku (s rezistorem) ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
DavidO
Příspěvky: 1005
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Začátečník

Příspěvek od DavidO »

Pokud to přežilo, tak s prvním cuknutím nejspíš naštěstí natolik pokleslo napájecí napětí, že se Arduino zresetovalo, čímž příslušný pin přešel do základního nastavení, které je že to je vstup, takže to ten motor přestalo napájet (a následně na něm měření voltmetrem ukázalo "nic") a díky tomu se třeba nezničil ani napájecí zdroj (nebo port v počítači, pokud to bylo napájené z USB).
Ano, motor shield je jedno z řešení, samozřejmě volit podle příkonu motorku a schopností zdroje. Ale jak psal Dex, pro začátek by byla lepší LED (+ odpory), k tomu bych přidal jako testovací vstup nějaké to tlačítko a trimr.
Odpovědět