Jak zprovoznit plotr?

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1390
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Jak zprovoznit plotr?

Příspěvek od Dex »

pgerla píše: 23 čer 2022, 07:25 Je tohle ještě fórum o robotice?
DIY kreslítko má k robotice docela blízko a v záhlaví máme doslova uvedeno: "RoboDoupě.cz - fórum webu nejen o věcech robotických", takže za mne je to OK.

A o tom kam kdysi chodil Průša pro první rady náhodou něco vím a asi by jsi se dost divil ;)

Jasně, že bych tu raději řešil složitější témata. Trochu problém je v tom, že ten kdo je potřebuje řešit, si odpověď v dnešní době většinou zvládne najít sám a nepotřebuje se tady ptát.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz
pgerla
Příspěvky: 399
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: Jak zprovoznit plotr?

Příspěvek od pgerla »

Dex píše: 23 čer 2022, 10:10 Jasně, že bych tu raději řešil složitější témata.
Dnes je problém používat Google.com Snazší je koupit hotový HW a pak psát do různých diskuzních fór a žádat o radu (všichni admini a starší členové mají mají koule, jen ne křišťálové.

Co se týká toho plotru tak prvně snad musím mít znalost jak se do krokového motoru přes pár hradel v MH 7474 generuje sled 4 impulsů z dvou pinů pojmenovaných ve schmématu DIR / STEP. Dále u plotru se pisátko zvedá UP/DOWN což bylo v drtivé řadě případů realizováno elektromagnetem. (Jednoduchá výměna za laser ovládaný dvěma stavy ON/OFF).

Netuším, v které mutaci G-kódu se zapisuje něco jako PWM. Cosi za 15 let u CNC pamatuji tak se v G-kódu definuje použity nástroj číslem (Ať už to je fréza, nebo CO2 laser) Pod tímto číslem jsou parametry jako rychlost, otáčky vřetene, u laseru výška ohniska, frekvence rezonátoru, PWM, průběh výkonu při propalu, doba chlazení atd.
pgerla
Příspěvky: 399
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: Jak zprovoznit plotr?

Příspěvek od pgerla »

Dex píše: 23 čer 2022, 10:10 Jasně, že bych tu raději řešil složitější témata.
Dnes by bylo fajn řešit
"Stavba SDR příjmače pro případ války po vzoru partizánů z Jugoslávie"
"Detekce dronů s nosností do 1kg, neb Bayraktar létá příliš vysoko"
"Na krácení dlouhé chvíle v krytu, akustická detekce pozic nepřátelského dělostřelectva"
"Domácí výroba INS jako náhrada za vypnutou(rušenou) GPS"

No ale jak vidíme na Ukrajině i v době války mají všichni doma internet od Elona přes satelit, tak není třeba nic řešit a vklidu můžeme objednávat od skřeta z Alzy.
Sid
Příspěvky: 16
Registrován: 07 čer 2022, 23:09

Re: Jak zprovoznit plotr?

Příspěvek od Sid »

Seš mimo mísu. (vul s krátkým u, jak říkal p. Werich)
Já jsem starý dědek (v září 81) a tím, že se snažím zprovoznit jakýsi plotr, který jsem si postavil a nevím si rady s pisátkem, protože motory jsem rozpohyboval, snad nechci tak moc od mladších, protože jak si uvědomuji jsou mnohem dál, než já.
Tím se omlouvá autorovi pgerla, ale co dodat ...
Sid
Příspěvky: 16
Registrován: 07 čer 2022, 23:09

Re: Jak zprovoznit plotr?

Příspěvek od Sid »

... aspoň bych se podíval na to video v úvodu a odkazy pod ním ...
Trochu jsem se nechal nachytat pěkným videem, ale v odkazech na software jsou informace trochu skoupé.
A věřte, že už guglím déle než měsíc a vyzkoušel jsem hodně programů. Doporučovaných, i náhodně vyguglených.
pgerla
Příspěvky: 399
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: Jak zprovoznit plotr?

Příspěvek od pgerla »

Zkoušení různých programů nepomůže. To je jak kdyby si člověk koupil auto a čekal, že za NĚJ bude Navigace (stažená z internetu) řídit. Navigace ví akrorát kde odkud a kam se chcete dostat. Pro lidi co v životě nedrželi volant jsou taxiky a vlaky.

Věk je pouhé číslo a neříká, jestli byl člověk strojař, nebo žena v domácnosti.

Člověk se celý život učí. Já třeba umím držet kosu v ruce, ale na sečení louky beru pro mě pohodlnější křoviňák. Na obracení sena, tak jako asi i Vy hrabě. S těmi se naučíme i bez Googlu.

Uzavřel bych to také Werichem
„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc jak půl minuty, hádají se už dva blbci.“
Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 233
Registrován: 29 kvě 2015, 00:36
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zprovoznit plotr?

Příspěvek od gilhad »

Takže bacha, s pgerlou se hádat maximálně 29 sekund !!! :lol:
Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1919
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Jak zprovoznit plotr?

Příspěvek od jrt »

Sid píše: 23 čer 2022, 18:52 ... aspoň bych se podíval na to video v úvodu a odkazy pod ním ...
Trochu jsem se nechal nachytat pěkným videem, ale v odkazech na software jsou informace trochu skoupé.
A věřte, že už guglím déle než měsíc a vyzkoušel jsem hodně programů. Doporučovaných, i náhodně vyguglených.
Side, už jsem taky dědek (68), ale - při vší úctě k tvým šedinám to musím říct - kurva drát, tak aspoň napiš, cos už vyzkoušel a jak jsi to měl zapojené (ale tvé skutečné zapojení, ne obrázek z webu!), jak a čím (napětí a proud) jsi to měl napájené (ne, 5 V z USB konektoru vážně nestačí) a co ti vlastně nefungovalo.

První, co teď udělej je, že si stáhneš a nainstaluješ GRBL controller. V programu by ses měl orientovat bez problémů, pokud ne, tak já si do Arduina nainstaluju stejné GRBL které máš ty a budu se tě tím snažit provést. Vyzkoušíš si funkčnost jednotlivých pohonů a jejich odezvu na zaslaný g-kód. No, a pak, až se ti budou točit motory a servo pohybovat pisátkem, budem pokračovat k obrázkům.

A - mimochodem - ten g-kód, který jsi sem poslal je nějaký nesmysl. Možná to na něčem exotickém funguje, ale na GRBL v Arduinu určitě ne.
jrt
pgerla
Příspěvky: 399
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: Jak zprovoznit plotr?

Příspěvek od pgerla »

gilhad píše: 23 čer 2022, 19:59 Takže bacha, s pgerlou se hádat maximálně 29 sekund !!! :lol:
Ale než to zkusíš prozradím ti, že hodiny mají jednu ručičku dlouhou. Aby jsi pak nefňukal hade.
pgerla
Příspěvky: 399
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: Jak zprovoznit plotr?

Příspěvek od pgerla »

jrt píše: 23 čer 2022, 20:24 Side, už jsem taky dědek (68), ale - při vší úctě k tvým šedinám to musím říct - kurva drát, tak aspoň napiš, cos už vyzkoušel a jak jsi to měl zapojené (ale tvé skutečné zapojení, ne obrázek z webu!), jak a čím (napětí a proud) jsi to měl napájené (ne, 5 V z USB konektoru vážně nestačí) a co ti vlastně nefungovalo.
To už je tradice, místo popisu problému, pouštět si videa z youtube. Kde to ukazují lidé co tomu buď rozumí, nebo lidé co to koupili už nastavené včetně softwaru.
Odpovědět