"Arduino" s procesorem LGT8F328P

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1078
Registrován: 04 led 2016, 17:18

"Arduino" s procesorem LGT8F328P

Příspěvek od fulda »

Ahoj,

Založím si vlákno zaměřené na "fake" arduina s procesorem LGT8F328P.
Začnu tím, že sem nakopíruji co zaznělo ve vlákně: "Krystal u arduino uno a nano"
butan píše: 27 zář 2020, 20:57
butan píše: 04 pro 2019, 16:47 Konečně dokážu vyčíst DebugWire ID.
Pokud někdo máte podezřelý nový procesor, na robodoupěti to můžeme zkusit identifikovat.
Lubor
Tak jsem si pěkně naběhl. Ten procesor co jsem vyšetřoval, podle všeho vůbec nebyl atmel, ale přeznačený čínský
LGT8F328P.

Zajímavé že se tady na fóru o klonech nihdo nezmínil, nebo se pletu?
Lubor
DavidO píše: 27 zář 2020, 21:20 Zajímavé!
O něm jsem ještě neslyšel, když už fake 328P, tak spíš 168P než něco úplně jiného :-)
Tady je nějaké narychlo vygůglené (ale zajímavé) info: https://www.cnx-software.com/2018/04/04 ... p-arduino/
a podle toho jsi dostal oproti origo AVR něco navic :-) (DAC, PWM dead zone control, push – pull PWM, Computing Accelerator (DSC), 32MHz místo 16 a přesnější referenci - no ale k čemu ti to je, když zrovna ve tvém případě se chová jinak, než AVR, že...)
butan píše: 06 říj 2020, 05:51 Tak si ho ještě objednám https://www.aliexpress.com/item/4000375221738.html nepřeznačený. Pro dolnění sbírky.
Zvláštní že tam na serial používají HT42B534, a né čínskou 340. Že by kvůli úspoře krystalu?
Lubor
fulda píše: 30 lis 2020, 22:31 Dnes mi dorazila dvě jako arduina s LGT8F328P.
SSOP20 https://www.aliexpress.com/item/4000375247309.html
LQFP32 https://www.aliexpress.com/item/4000375221738.html

Na té SSOP20 verzi je zajímavé, že není pinově kompatibilní s arduinem. Má prostě méně pinů. Mno bude to zajímavé.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1078
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: "Arduino" s procesorem LGT8F328P

Příspěvek od fulda »

První, na co je potřeba upozornit je, že uváděná stránka výrobce neexistuje: http://www.logicgreen.io/lgt8fx8p/ Druhá občas uváděná stránka sice existuje, ale hlásí chybu 502: http://www.logicgreen.io/lgt8fx8p/. Funguje až třetí v pořadí: http://www.lgtic.com/.

Také funguje GIT stránka electrodragon, kde se dají najít stažené datasheety a dokumenty - v čínštině :(

Jinak hodí se napsat, proč se s tím vůbec trápit.
Já sleduji dva hlavní cíle - první je napájení. Procesor je schopný běžet v rozsahu 1,8-5,5V pro všechny frekvence!!
A druhý cíl je právě ta pracovní frekvence, která se dá softwarově měnit a tím pádem se dá snížit pro úsporu baterek a nebo naopak naboostovat na těch 32MHz, pokud člověk potřebuje něco rychle.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1078
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: "Arduino" s procesorem LGT8F328P

Příspěvek od fulda »

Trochu jsem se zlepšil v čínštině a narazil jsem na stránku downloads.
Za pozornost stojí datasheety pro hlavní procesorové řady, pak také referenční design, který ukazuje, že by mohl existovat bootloader, který bude používat VUSB nebo jinou podobnou záležitost pro připojení do USB počítače. Tady si ale nejsem jistý, jestli to čtu správně.
Na konci stránky je pak ke stažení podpora pro arduino IDE.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1078
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: "Arduino" s procesorem LGT8F328P

Příspěvek od fulda »

Když už jsem s tím trávil ten čas.
Procesor má vnitřní RC oscilátor s přesností 1% na kmitočtu 32MHz a druhý na kmitočtu 32kHz.
Za tímto oscilátorem je programovatelná dělička, kterou lze použít ke snížení kmitočtu.
Jelikož Arduino běží na 16MHz, tak knihovny pro Arduino kompatibilitu nastavují pracovní kmitočet na 32/2=16MMHz. Nutno podotknout, že pokud máme procesor jako originál LGT8F328P, pak má základní kmitočet 4MHz a tedy bez arduino knihoven běží 4× pomaleji.

Pro ovládání děličky slouží registr CLKPR, popsaný v dokumentaci na konci strany 26 (34/267). Aby se to nepletlo, tak bit 7 bývá označen jako CLKPCE a nebo jako WCE. Asi staré a nové označení.

Aby nedošlo k náhodnému přepisu, je potřeba nejprve "odemknout změnu" a pak teprve zapsat novou hodnotu. Povolení změny se provádí nastavením bitu CLKPCE na 1 (ostatní bity jsou ignorovány), následně je možné během 4 taktů zapsat novou hodnotu (která musí zase vrátit CLKPCE=0.
Pochopitelně je velmi dobré provádět změnu při zakázaném přerušení, jinak se může stát, že přerušení nastane v čase těch 4 taktů a změna se neprovede.

Běžný kód pro změnu pracovního kmitočtu je:

Kód: Vybrat vše

 // cli();
 noInterrupts()
    CLKPR = 0x80;
    CLKPR = dělitel;
 interrupts();
 //sei()
Respektive mnohem častěji s konstantou místo "dělitel".
Jen připomenu hodnoty dělitele a vzniklého dělícího poměru:
0 = 1:1 (32MHz)
1 = 1:2 (16MHz)
2 = 1:4 (8MHz)
3 = 1:8 (4MHz) = default
4 = 1:16 (2MHz)
5 = 1:32 (1MHz)
6 = 1:64 (500kHz)
7 = 1:128 (250kHz)
8 = 1:256 (125kHz)

A doplním definici registru CLKPR.

Kód: Vybrat vše

#define CLKPR    (*(volatile unsigned char *)0x61)
#define CLKPCE    7
#define WCE    7
#define CLKOE1    6
#define CLKOE0    5
#define CLKOE    5
#define CLKPS3    3
#define CLKPS2    2
#define CLKPS1    1
#define CLKPS0    0
#define CLKPS    0
bity CLKOE0 a CLKOE1 určují, jestli je pracovní frekvence přítomná na výstupech PB0 a PB5.

Tak a teď dva otevřené body:
  1. Při vnitřním oscilátoru máme navíc dva vstup/výstupy, které lze použít. Otázka je, jak je arduino označí? (to snad časem dohledám v knihovnách)
  2. Knihovny počítají výhradně s kmitočtem 16MHz, což je pro arduino běžné, ale není to jediná možnost. Dovedu si představit situaci, že zvětším počet "procesorů" a ke každé si nastavím jinou pracovní frekvenci (něco jako je u arduina pro). Pak si upravím vkládaný "main", který nastavuje příslušnou frekvenci. V definici procesoru bude zadaná rychlost, takže mi budou sedět přepočty pro "milis" a nebo pro sériový port
Otázka je, jestli je to správný směr? Jestli v arduino světě neexistuje nějaký magický příkaz pro změnu rychlosti "za běhu"?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
DavidO
Příspěvky: 1009
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: "Arduino" s procesorem LGT8F328P

Příspěvek od DavidO »

fulda píše: 08 dub 2021, 13:50 Tak a teď dva otevřené body:
  1. Při vnitřním oscilátoru máme navíc dva vstup/výstupy, které lze použít. Otázka je, jak je arduino označí? (to snad časem dohledám v knihovnách)
Nijak. Ale můžeš si udělat vlastní definici, vzor viz např. Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard\pins_arduino.h
fulda píše: 08 dub 2021, 13:50
  • Knihovny počítají výhradně s kmitočtem 16MHz, což je pro arduino běžné, ale není to jediná možnost. Dovedu si představit situaci, že zvětším počet "procesorů" a ke každé si nastavím jinou pracovní frekvenci (něco jako je u arduina pro). Pak si upravím vkládaný "main", který nastavuje příslušnou frekvenci. V definici procesoru bude zadaná rychlost, takže mi budou sedět přepočty pro "milis" a nebo pro sériový port
Frekvence je nastavená jako konstanta, takže už při kompilaci se "zafixuje" a všechny knihovny, které ji nějak používají, prostě mají tuhle hodnotu, ať děláš za běhu, co chceš. Tj. při kompilaci je možné to nastavit, za běhu ne.
Je to (přinejmenším) ve dvou konstantách F_CPU a AVR_FREQ, které se používají typicky pro nastavení periferií, zejména pro nastavení předděličky toho, co svou pracovní frekvenci odvozuje od hlavních hodin. Aby ti ta změna za běhu fungovala správně i pro knihovny, musel bys ty knihovny přepsat a místo konstant (vznikly přes #define v kódu nebo přes přiřazení v Makefile) to přinejmenším předělat na proměnné, ale ani to by nestačilo, bylo by potřeba udělat si mechanismus, který při každé změně správně přenastaví, co je potřeba. Good luck.
Jo a týká se to samozřejmě jak uživatelského kódu, tak bootloaderu.
fulda píše: 08 dub 2021, 13:50 Otázka je, jestli je to správný směr? Jestli v arduino světě neexistuje nějaký magický příkaz pro změnu rychlosti "za běhu"?
Jednoduché abrakadabra(4000000); tam není. Za běhu je možné hodiny měnit podle toho, co konkrétní mikrokontroler dovolí, ale knihovny ani jiný kód v Arduinu nejsou napsané tak, aby to bez ztráty kytičky správně pobraly. Tj. změníš frekvenci, ale kód o tom neví a funguje jakoby se nic nezměnilo. Protože se všechno časování (až na Watchdog) odvíjí od základní frekvence, tak pak po změně taky všechno pojede příslušně jinak rychle (z hlediska pohledu zvenku), např. komunikace - když někdo napíše Serial.begin(9600) a pak změní frekvenci na čtvrtinovou, tak pro správnou komunikaci zvenku je tam venku (třeba Serial Monitor v PC) nastavit 2400. To je zjevně případ, cos popsal - pro kompatibilitu s Arduino knihovnama se nastavuje na 16MHz, ale defaultně má 4MHz, takže bez správného nastavení prostě jede 4x pomaleji.
ATmega328P i PB mají možnost změny pracovní frekvence změnou prescaleru (registr CLKPR). U toho LGT8F328P to je podle toho co píšeš udělané stejně, a to jak hodnoty prescaleru v dolních 4 bitech registru, které určují mocninu dvojky pro dělení frekvence, tak co se týče přepnutí frekvence dvěma kroky, CLKPR=0x80; a do 4 taktů CLKPR=tocochci;. To je ostatně standardní postup pro změnu citlivých věcí, k vidění třeba u přepínání Watchdogu nebo zápisu do EEPROM.

Abych tak řekl - jestli chceš používat Arduino a jeho filozofii, na hodiny nesahej. Jestli chceš na hodiny sahat, tak nemůžeš použít Arduino tak, jak je udělané.
DavidO
Příspěvky: 1009
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: "Arduino" s procesorem LGT8F328P

Příspěvek od DavidO »

Ještě PS: Tohle všechno jsem samozřejmě psal se zadáním "Ardunio a LGT8F328P", jinak by samozřejmě bylo lepší na Arduino zapomenout a udělat si to pořádně. A to nejen v tomhle případě :mrgreen:
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1078
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: "Arduino" s procesorem LGT8F328P

Příspěvek od fulda »

DavidO píše: 09 dub 2021, 08:23
fulda píše: 08 dub 2021, 13:50 Tak a teď dva otevřené body:
  1. Při vnitřním oscilátoru máme navíc dva vstup/výstupy, které lze použít. Otázka je, jak je arduino označí? (to snad časem dohledám v knihovnách)
Nijak. Ale můžeš si udělat vlastní definici, vzor viz např. Arduino\hardware\arduino\avr\variants\standard\pins_arduino.h
Ne, ne, to není přesné. Pojmenuje je. Mluvím o případu, kdy máš nainstalované relevantní rozšíření, takže potom máš:
Arduino\hardware\LGT\avr\variants\standard\pins_arduino.h děkuji za navedení, alespoň jsem to rychle našel
a v tom máš mimo jiné:

Kód: Vybrat vše

#if defined(__LGT8FX8E__) || defined(__LGT8FX8P__)
#define E1	20	/* A6 */
#define E3	21	/* A7 */
#define D20	20	/* A6 */
#define D21	21	/* A7 */
#if defined(__LGT8FX8P48__)
#define C7	23
#define	F0	24
#define	E6	25
#define	E7	26
#define D22 	22	/* PB6 */
#define D23 	23	/* A8 - PC7 */
#define D24 	24	/* A9 - PF0 */
#define D25 	25	/* A10 - PE6 */
#define D26 	26	/* A11 - PE7 */
#define	C6	28
#define E0	29 
#define E2	30
#define E4	31
#define E5	32
#define	F1	33
#define	F2	34
#define	F3	35
#define	F4	36
#define	F5	37
#define	F6	38
#define	F7	39

#define D27	27	/* PB7 */
#define	D28	28	/* PC6 */
#define D29	29 	/* PE0 */
#define D30	30	/* PE2 */
#define D31	31	/* PE4 */
#define D32	32	/* PE5 */
#define	D33	33	/* PF1 */
#define	D34	34	/* PF2 */
#define	D35	35	/* PF3 */
#define	D36	36	/* PF4 */
#define	D37	37	/* PF5 */
#define	D38	38	/* PF6 */
#define	D39	39	/* PF7 */
#else
#define E0	22
#define E2	23
#define E4	24
#define E5	25
#define E6	26

#define D22	22 	/* PE0 */
#define D23	23	/* PE2 */
#define D24	24	/* PE4 */
#define D25	25	/* PE5 */
#define D26	26	/* PE6 */
#endif
#endif
Takže už víme, že ty dva piny, které jsou na atmega328 jen analogový vstup, tak tady mohou být přiřazené i jako digitální vstup/výstup s číslem 20 a 21. Pak je dlouhá definice pinů, které jsou dostupné pouze pro pouzdra se 48 piny a pak zase pokračuje definice pro pouzdro s 32 nožičkami, kde pojmenovává ještě piny na portu E. Ale je pravda, že pro PB6 a PB7 tam definice není, takže nepojmenuje - docela škoda, to je ještě prostor pro zlepšení.
DavidO píše: 09 dub 2021, 08:23
fulda píše: 08 dub 2021, 13:50
  • Knihovny počítají výhradně s kmitočtem 16MHz, což je pro arduino běžné, ale není to jediná možnost. Dovedu si představit situaci, že zvětším počet "procesorů" a ke každé si nastavím jinou pracovní frekvenci (něco jako je u arduina pro). Pak si upravím vkládaný "main", který nastavuje příslušnou frekvenci. V definici procesoru bude zadaná rychlost, takže mi budou sedět přepočty pro "milis" a nebo pro sériový port
Frekvence je nastavená jako konstanta, takže už při kompilaci se "zafixuje" a všechny knihovny, které ji nějak používají, prostě mají tuhle hodnotu, ať děláš za běhu, co chceš. Tj. při kompilaci je možné to nastavit, za běhu ne.
Ano, tohle jsem čekal, pro osmibity se to tak dělá.
DavidO píše: 09 dub 2021, 08:23 To je zjevně případ, cos popsal - pro kompatibilitu s Arduino knihovnama se nastavuje na 16MHz, ale defaultně má 4MHz, takže bez správného nastavení prostě jede 4x pomaleji.
...
Abych tak řekl - jestli chceš používat Arduino a jeho filozofii, na hodiny nesahej. Jestli chceš na hodiny sahat, tak nemůžeš použít Arduino tak, jak je udělané.
Tady jenom upozorním na fakt, že arduino knihovny připouští jinou frekvenci při překladu. Znovu připomenu ten příklad s Pro Mini, které existuje ve variantě 8MHz a 16MHz. Takže si dovedu představit, že trochu poladím definici procesoru pro LGT a definuji procesor LGT/8MHz, LGT/16MHz a LGT/32MHz.
Podle toho si nastavím příslušné F_CPU a AVR_FREQ.

Takže bych to tak řekl, že bude pravděpodobně schůdné používat arduino jako arduino s několika málo frekvencemi bude použitelné.
Hlavně mi jde o těch 32MHz :)
DavidO píše: 09 dub 2021, 19:45 Ještě PS: Tohle všechno jsem samozřejmě psal se zadáním "Ardunio a LGT8F328P", jinak by samozřejmě bylo lepší na Arduino zapomenout a udělat si to pořádně. A to nejen v tomhle případě :mrgreen:
P.S. nechce se mi moc kombinovat "pořádně" s čícnským klonem procesoru, který třeba ani nepochopil, proč tam udělali tolik napájecích pinů, když to jen zabírá místo :mrgreen:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 1078
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: "Arduino" s procesorem LGT8F328P

Příspěvek od fulda »

Ještě pro pobavení veřejnosti obrázky pinoutu.
Klasická 32 pinová verze:
LGT32.png
A pak celkem atraktivní 48 a 20 pin verze:
LGT48.png
LGT20.png
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
daton
Příspěvky: 616
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: "Arduino" s procesorem LGT8F328P

Příspěvek od daton »

Ahoj
chvilku jsem se neozval protože jsem dělal různé pokusy. Předně nějak mi nefunguje ten postup co zde Fulda popsal na změnu frekvence arduina. Tak to funguje ale stejně je třeba pro seriový monitor zadat v programu jednu rychlost třeba 9600 dělitel jsem použil 0x02 tedy na 8MHz no ale v monitoru je nutné zadat 4800.
Pokud budete chtít nativní defaultní nastavení stačí místo těch deklarací použít programování jako pro normální nano nikoliv s knihovnami pro LG čip. Potom je frekvence vždy 4MHz. To je dobrá ale i špatná zpráva. Dobrá v tom že pokud někdo potřebuje 4MHz tak je to nativní a není třeba tam nic přidávat jen je ve výsledku potřeba pracovat s tím že veškeré časování a přenosy například serial monitor je třeba zadávat normálně tj 9600 a přijímat na 2400 a stejně je to s delay a veškerým časováním to je třeba ponížit ale jinak to pracuje stabilně.
Ted k té ještě dobré zprávě arduino s touto frekvencí skutečně pracuje bezproblémově v rozsahu 5,5 - 2V. Horší je že spotřeba čipu LG je v průměru o 5 -10mA vyšší než u atmegy a to i klonové (kolem 25mA). Rozsah je tam proto že s napětím spotřeba klesá ale ne tak jako u arduina klasického.
Pokud se LG čip nechá na 16MHz pak je oblast nestability při nižším napájení stejná jako u normální megy tedy mezi 3,9 -4,2V. Pro účely které potřebuji (co nejnižší příkon) to tedy moc není. Zkoušel jsem i odpojení stabilizátoru a ano je to 5mA níž, které jsou dobré ale i tak je příkon LG čipu kolem 18 -20 mA a to je dost.
Dále jsem zkoušel různé uspávací programy jako například tady
http://www.1cip.radekc.eu/clanek/arduin ... na-baterky
nebo ten pro LG čip co je v doplnku co zde inzeroval Fulda s názvem PMU_autowakeup. Popravdě ani jeden nefunguje tak jak jsem si myslel. První návod je sice dobry, ale snížil spotřebu jen na 15mA (oproti deklarovaným 1,6 v návodu ale pravdou je že on tam použil verzi 3,3V a já normální 5V megu a LG čip). Hlavní problém ale je že si arduino nepamatuje předchozí výsledky tedy je to pro mne nepoužitelné. U programu pro čip LG je pokles z 22mA na 18 mA což není málo ale ani moc a rovněž si nepamatuje výsledky tedy opět nanic.
Tedy trochu zklamání. Pokud by chtěl někdo s arduinem pracovat s baterkami pak je to trochu problém. U normálního se po odletování stabilizátoru dostane nejméně při napětí 3,8V na 10mA a u LG čipu na 15mA ale spíš to bude o něco více je to nejlepší hodnota co jsem naměřil.
DavidO
Příspěvky: 1009
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: "Arduino" s procesorem LGT8F328P

Příspěvek od DavidO »

daton píše: 14 dub 2021, 19:30 Ahoj
chvilku jsem se neozval protože jsem dělal různé pokusy. Předně nějak mi nefunguje ten postup co zde Fulda popsal na změnu frekvence arduina. Tak to funguje ale stejně je třeba pro seriový monitor zadat v programu jednu rychlost třeba 9600 dělitel jsem použil 0x02 tedy na 8MHz no ale v monitoru je nutné zadat 4800.
Jak ten dělitel nastavuješ?
daton píše: 14 dub 2021, 19:30 Pokud budete chtít nativní defaultní nastavení stačí místo těch deklarací použít programování jako pro normální nano nikoliv s knihovnami pro LG čip. Potom je frekvence vždy 4MHz.
To je dobrá ale i špatná zpráva. Dobrá v tom že pokud někdo potřebuje 4MHz tak je to nativní a není třeba tam nic přidávat jen je ve výsledku potřeba pracovat s tím že veškeré časování a přenosy například serial monitor je třeba zadávat normálně tj 9600 a přijímat na 2400 a stejně je to s delay a veškerým časováním to je třeba ponížit ale jinak to pracuje stabilně.
To je jen normální důsledek, když je pro Arduino nano kompilace nastavená na 16MHz (viz dříve).
daton píše: 14 dub 2021, 19:30 Ted k té ještě dobré zprávě arduino s touto frekvencí skutečně pracuje bezproblémově v rozsahu 5,5 - 2V.
Teď tím "arduino" myslíš čip AVR nebo LG?
Podle datasheetu ATmega328P (Arduino nano) je při 1.8-5.5V povoleno 0-4MHz. Jestli dobře věštím z lógru a rozsypaného čaje v datasheetu LGT8FX8P, tak pro něj je možná maximální taktovací frekvence v celém napájecím rozsahu, tj. 0-32MHz při 1.8-5.5V (to psal Fulda už ve svém druhém příspěvku).
daton píše: 14 dub 2021, 19:30 Horší je že spotřeba čipu LG je v průměru o 5 -10mA vyšší než u atmegy a to i klonové (kolem 25mA). Rozsah je tam proto že s napětím spotřeba klesá ale ne tak jako u arduina klasického.
To je tvoje měření?
daton píše: 14 dub 2021, 19:30 Pokud se LG čip nechá na 16MHz pak je oblast nestability při nižším napájení stejná jako u normální megy tedy mezi 3,9 -4,2V. Pro účely které potřebuji (co nejnižší příkon) to tedy moc není.
Takže když to napájíš mezi 3,9 a 4,2, tak to nefunguje? Je tohle napětí na pinech kontroleru, nebo na napájecích konektorech desky?
A co to je "nechá na 16MHz"? Defaultně běží na 4MHz.
daton píše: 14 dub 2021, 19:30 Zkoušel jsem i odpojení stabilizátoru a ano je to 5mA níž, které jsou dobré ale i tak je příkon LG čipu kolem 18 -20 mA a to je dost.
Dále jsem zkoušel různé uspávací programy jako například tady
http://www.1cip.radekc.eu/clanek/arduin ... na-baterky
Ověřil sis v datasheetu LG, že postup, který na zmíněné stránce popisují pro ATmega328P, platí i pro něj??
daton píše: 14 dub 2021, 19:30 nebo ten pro LG čip co je v doplnku co zde inzeroval Fulda s názvem PMU_autowakeup. Popravdě ani jeden nefunguje tak jak jsem si myslel. První návod je sice dobry, ale snížil spotřebu jen na 15mA (oproti deklarovaným 1,6 v návodu ale pravdou je že on tam použil verzi 3,3V a já normální 5V megu a LG čip). Hlavní problém ale je že si arduino nepamatuje předchozí výsledky tedy je to pro mne nepoužitelné. U programu pro čip LG je pokles z 22mA na 18 mA což není málo ale ani moc a rovněž si nepamatuje výsledky tedy opět nanic.
Co myslíš tím "nepamatuje předchozí výsledky"?
daton píše: 14 dub 2021, 19:30 Tedy trochu zklamání. Pokud by chtěl někdo s arduinem pracovat s baterkami pak je to trochu problém. U normálního se po odletování stabilizátoru dostane nejméně při napětí 3,8V na 10mA a u LG čipu na 15mA ale spíš to bude o něco více je to nejlepší hodnota co jsem naměřil.
Měříš opravdu spotřebu samotného čipu, anebo nějaké desky, na které ten čip je?
A za druhé, ten program nespí pořád, takže je potřeba dát pozor, abys to měřil opravdu jen v době, kdy opravdu spí, ale to doufám, že děláš.
(a ještě úplně na konec, můžeš ne spolehnout, že měřák měří správně a nemáš tam třeba ztráty vzniklé zahříváním kablíků k měřáku, přechodovými odpory v zapojení a svody na Číňanem očištěné desce)
Odpovědět