konektory na kabel

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
DavidO
Příspěvky: 534
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

konektory na kabel

Příspěvek od DavidO » 13 čer 2018, 22:39

Jakou máte kdo zkušenost s konkrétními konektory na kabel?

Dneska jsme zrovna diskutovali o tom, jak uvnitř robota tahat kabely. Různé moduly by se hodilo mít připojené přes nějaký konektor na kabelu ("z modulu čouhá kablík, ten je potřeba někam připojit, ale pokud možno oddělitelně"). Asi by bylo vhodné rozdělit to na dvě základní varianty, napájení a data. Takže řekněme že máme robota, který má Li-Ion baterku a potřebuje Vbat pro motory, 12V pro motherboard, pak 5V pro nějakou elektroniku, 3.3V pro jinou (sonary, gps, IR atd., některé jsou 3.3 jiné 5), a k tomu ty moduly jsou s "mozkem" propojené různými datovými linkami, něco přímé GPIO, něco SPI, i2c, seriák atd. (ale napěťové přizpůsobení IO pinům mozku teď neřeším, na to jsou běžné a fungující postupy)

Často je na modulech od asioevropana (=můj pokus o politicky korektní analogii "afroameričana") prostě pinová lišta, to je konektor naprosto nespolehlivý, neodolný, vyklepávající se, lámající se a navíc zapojitelný blbcem i naopak i posunutě. Řekněme, že ale taková lišta je uvnitř krabičky, která poskytuje jakous takous ochranu proti počasí a padajícím šroubkům, a z krabičky vede ven v obvyklém případě plochý šedý kabel 1.27 mm utržený ze starého HDD kabelu. Co s ním dál?

A další dotázka: Vésti robotem dvě tři čtyři napájecí větve z trochu slušnějších centrálních step-down, anebo rozvádět hrubou baterku a ke každému modulu dát vlastní stabík?

Mohu-li poprosit, napište své řešení a zkušenosti s ním, ať už kladné, nebo záporné ... ale pokud možno fakt zkušenosti, ne jen tiskové zprávy agentury JPP.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 886
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: konektory na kabel

Příspěvek od Dex » 14 čer 2018, 10:46

U napájecích konektorů jsem se historicky posouval zhruba takto:
WAGO236 > různé svorkovnice se šroubkem > XT60 > zelené nasouvací svorkovnice ARK

U datových (a pro malé proudy):
pinové lišty KONPC > bílé se zámkem PSH > pinové lišty KONPC ... někdy klasický Canon (9 nebo 15)

Krimpuju si to většinou sám a problémy nemám. Když si chci být jistý, tak to přetáhnu smršťovačkou. Mám i dvouřadé domečky, což se taky často hodí.

Ještě je nutné dodat, že stavím roboty do hezkého počasí ;) Kdybych měl více místa, používal bych asi ty Canony.

Ono o konektorech se toho dá napsat fakt hodně, takže jsem (zatím) jen stručný :lol:
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1334
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: konektory na kabel

Příspěvek od jrt » 14 čer 2018, 15:07

1. já bych vyšel především z toho, jaké máš krimpovací kleště, kolik do nich chceš případně investovat, nebo zda je mám v Hobbyrobotu k dispozici.
2. koukni na nabídku fy Rasel, určitě si vybereš.

Jen pro jistotu: pro jednotlivé řady konektorů existují různé krimpovací piny podle průřezu vodičů, z různého materiálu (ocel, fosforbronz) a s různou povrchovou úpravou (zlato, nikl).

Já osobně sázím na PSH (u Rasela HU) pro data a malé napájecí proudy, na větší proudy buď násuvné (rozpojitelné) svorkovnice nebo konektory Mini-fit jr.
V poslední době z donucení používám i konektory JST ovšem ty potřebují extra krimpovačky za velké prachy (mám je).
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Vladimir66
Příspěvky: 234
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: konektory na kabel

Příspěvek od Vladimir66 » 14 čer 2018, 20:07

Ahoj,

v kopirkach se pouziva spousta typu JST.
maximalni spolehlivost, male rozmery,
kleste nemam (recykluji starou kabelaz)
podle me by z modulu nemely couhat kabliky.(pokud necouhaji z vyroby z nerozebiratelneho krytu) .
kabely maji vzdy samice a na modulech/pcb je vzdy samec. (nesetkavam se napr. s motory, kde by byl kablik napevno - i kdyz se take delaji)
existuji kabelove spojky, kde je samec/samec treba i 10pinovy, pres ktery se spoji dva konce kabliku.
ta spojka ma i zvlastni tvar, aby se dala upevnit/zacavaknout do chassis.
na zdroji byvaji konektory se zamkem proti uvolneni/vytrzeni (musi se z boku zmacknout), podobny zamek maji i konektory v PC zdroji.
konektory se lisi rozteci, prurez(proud) a tvarem plosky pinu (kulate, ctvercove, obdelnikove)
ale jde o to, co je dostupne v nasich obchodech. ja mam rad roztec 2,5mm, kterou mohu dat do univerzalniho PCB.
ale pro male moduly s SMD je i roztec 1,25mm velka

dobre tema pro robodpoupe, prinesu vzorky :)
-V66

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 617
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: konektory na kabel

Příspěvek od fulda » 15 čer 2018, 19:17

Ahoj,

já si také ohřeji polívčičku :)

Mám zařízení, která se spolu propojují paralelně do řady za sebou pomocí 3pin kabelu. Každé zařízení má na sobě 2 konektory, jeden označený jako IN a druhý jako OUT, které jsou jen paralelně spojené a propojují se za sebe. (fotky dole)
Aktuálně na propojování používám "prodlužovačky k servu", ale není to nic moc. Rád bych použil nějaké kabely, které se dají koupit již nacvaknuté. Tak kolem 10-15cm. Líbí se mi třeba TYTO nebo TYTO.
U prvních nevím, jaký je protikus? 1 2 3 4 5?
Ani u druhého nevím, jak na protikus? Drží to na nějakém normálnějším plošňáku? nemá někdo obrázek pro Eagle?

Obrázek
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1334
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: konektory na kabel

Příspěvek od jrt » 18 čer 2018, 11:15

Koupíš-li "už nacvaknuté" z Aliexpressu, je téměř jistota, že podruhé už nebudou k mání a navíc i ty první budou v nejisté kvalitě.
Konektory JST jsou skvělé, ale bohužel krimpovací kleště na ně jsou velmi špatně k sehnání a jsou hodně drahé. Pokud si necháš tyhle konektory krimpovat v Česku, tak počítej s cenou 3 Kč za pin a odběrem minimálně 1000 kusů od jedné barvy kabelu.
Proč nepoužiješ klasické bílé konektory se zámkem, označované HU nebo PFH?
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 617
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: konektory na kabel

Příspěvek od fulda » 18 čer 2018, 15:11

Myslíš, že bude kvalita až tak špatná?
Používat bílé konektory se mi nechce, protože cena nacvaknutí a cena konektoru mnohonásobně převyšuje cenu čínského "JST" kablíku, takže i když budu dávat do balení dva místo jednoho, tak jsem pořád několikrát levnější než s HU.
Nehledě na to, že JST mají SMT verzi, takže i cena osazení je menší.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 886
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: konektory na kabel

Příspěvek od Dex » 18 čer 2018, 18:04

Nedokážu to teď najít, ale časem to najdu :-)

Zkus se podívat po propojovacích kabelech co se používají na kvadrokoptérách třeba pro připojení GPSky. Dělají se různé délky i počty vodičů a i když to není tak hrozné levné jako ty bílé (co na ně kleště stojí asi 1200 Kč ;)) mělo by to jít sehnat od různých výrobců v rozumné kvalitě.

Kdysi jsem to chtěl do něčeho použít, ale pak jsem se použil klasiku PFL a zdvojil piny ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

daton
Příspěvky: 440
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: konektory na kabel

Příspěvek od daton » 20 čer 2018, 08:24

Já JST koupil v rozloženém setu na aliexpresu. No a dutinky normálně přidělávám na drátky, je to piplačka ale jde to. Strední část s oholeným kablíkem stisknu špičatými kleštěmi, pak opatrně zaletuji a následně kleštičkami ohnu i krajní části přes zbytek bužírky. Pokud se to nepřežene s letování, aby cín zajel i do dutinky, tak to drží a takto vyrobené konektory jsou celkem spolehlivé.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1334
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: konektory na kabel

Příspěvek od jrt » 20 čer 2018, 09:54

daton píše:
20 čer 2018, 08:24
No a dutinky normálně přidělávám na drátky, je to piplačka ale jde to. Strední část s oholeným kablíkem stisknu špičatými kleštěmi, pak opatrně zaletuji a následně kleštičkami ohnu i krajní části přes zbytek bužírky. Pokud se to nepřežene s letování, aby cín zajel i do dutinky, tak to drží a takto vyrobené konektory jsou celkem spolehlivé.
Doufám, že se mi někdy podaří zapomenout, že jsem si tohle přečetl... :evil:
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host