Jak zapojit vibrační elektromotorek k mcu

Odpovědět
kolbaba71
Příspěvky: 137
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Jak zapojit vibrační elektromotorek k mcu

Příspěvek od kolbaba71 » 27 úno 2018, 15:19

Jak připojit k mcu vibrační elektromotorek? Předpokládám, že by teoreticky stačilo spínání tranzistorem. Co si nejsem jistý, tak zda a případně jak ho odrusit. Vím o článku na robodoupětu, jenž se tématu odrušení elektromotorků věnuje. Nicméně jak napájet tři kondenzátory na elektromotorek o průměru 4mm a výšce 2mm, jenž bych chtěl uchytit jinak, než ho k podložce přilepit epoxidem mě nepřijde jako dobré mechanické řešení. Navíc na takto miniaturní elektromotor bude dost obtížné naletovat tři kondenzátory bez toho, aniž bych teplem nezničil jeho magnet. Kondenzátory by musely být připájené pořádně, jelikož se na tyto pájené spoje budou přenášet vibrace při provozu elektromotorků. Jak z toho tedy ven?

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 551
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Jak zapojit vibrační elektromotorek k mcu

Příspěvek od fulda » 27 úno 2018, 19:59

Myslím, že si moc komplikuješ život.
Jak je to v tom telefonu? Kondenzátor je normálně na plošňáku u toho motoru. Budou tam nějaké ochranné diody a tranzistor. Na plošňáku to naskládáš blízko sebe a v takovém pořadí, aby jsi si rušení neroztahoval moc daleko.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Vladimir66
Příspěvky: 188
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: Jak zapojit vibrační elektromotorek k mcu

Příspěvek od Vladimir66 » 28 úno 2018, 22:57

tady je priklad vibracniho modulu. v Download je link na schema zapojeni.
https://www.itead.cc/wiki/Vibrator_Brick

nebo v naramku to maji nacpane takto: http://electronics360.globalspec.com/ar ... itbit-flex

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 836
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Jak zapojit vibrační elektromotorek k mcu

Příspěvek od Dex » 01 bře 2018, 11:00

Já bych se toho taky nebál. Drátky z motorku budou jen krátké, takže bych to odrušil tam, kde budou drátky připojené k plošňáku. Pokud se nepletu, tak blokovací kondenzátor mezi vývody motorku je ten nejdůležitější a často dostačující.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

kolbaba71
Příspěvky: 137
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zapojit vibrační elektromotorek k mcu

Příspěvek od kolbaba71 » 01 bře 2018, 14:21

Viděl jsem několik motorku (ne vibračních) ještě odděleny od mcu optem. Má to nějaký význam a nebo to dotyčný autor ho tam dal jen pro jistotu?

jova
Příspěvky: 240
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Jak zapojit vibrační elektromotorek k mcu

Příspěvek od jova » 01 bře 2018, 15:08

Opticky bych to odděloval v případě dvou samostatných zdrojů, jeden pro motor, druhý pro procesor.
Nepíšeš nic o napájení toho procesoru. Půjde to ze společné baterie? Bude se pro procesor snižovat napětí?
Tam bych to případně filtroval, aby to nešlo napájením.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1266
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Jak zapojit vibrační elektromotorek k mcu

Příspěvek od jrt » 01 bře 2018, 15:15

Nijak to nekomplikuj. K motorku připoj antiparalelně diodu pro omezení proudových špiček a mezi jeho vývody zapoj keramiku ca. 10n ze hmoty NP0 nebo podobné a celé to spínej tranzistorem.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

kolbaba71
Příspěvky: 137
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zapojit vibrační elektromotorek k mcu

Příspěvek od kolbaba71 » 01 bře 2018, 23:33

Na napájení využijí "kostku" do zdi s výstupem na 12V a mcu bude Arduino Uno. Takže zdroj bude společný.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host