Brzdění motorů

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 840
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Brzdění motorů

Příspěvek od Dex » 12 úno 2018, 13:32

Zdravím,

jen bych se potřeboval v něčem ujistit, že si to vykládám správně ;)

DC motory (bavím se např. o nějaké GM37) se obvykle dají brzdit buď tak, že se oba vývody motoru připojí na GND nebo alternativně na Vcc.

V prvním případě to bude "hard stop" a ve druhém "soft stop" - je to tak?
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1267
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Brždění motorů

Příspěvek od jrt » 12 úno 2018, 14:25

Dex píše:
12 úno 2018, 13:32
V prvním případě to bude "hard stop" a ve druhém "soft stop" - je to tak?
V obou zmíněných případech je motor zkratován, takže je to "hard stop".
"Soft stop" by to byl v případě, že bys nechal alespoň jeden vývod motoru nezapojen a ten volně dobíhal..
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 840
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Brzdění motorů

Příspěvek od Dex » 12 úno 2018, 15:50

Mno a liší se to tedy něčím?
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1267
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Brzdění motorů

Příspěvek od jrt » 12 úno 2018, 15:54

Dex píše:
12 úno 2018, 15:50
Mno a liší se to tedy něčím?
Stejný rozdíl, jako když v autě šlápneš na brzdu, nebo ho necháš volně dojet s vyřazenou rychlostí...
Pokud máš na mysli brzdění motoru spojením obou pólů se zemí nebo s napájením, pak ne, neliší se to ničím.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 840
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Brzdění motorů

Příspěvek od Dex » 12 úno 2018, 16:01

Fajn, díky :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 554
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Brzdění motorů

Příspěvek od fulda » 12 úno 2018, 17:04

Dex píše:
12 úno 2018, 15:50
Mno a liší se to tedy něčím?
Jasně, v tom druhém případě z toho má ten motor lepší pocit :)

Motor to vidí asi tak jako že - mám drát, který spojuje oba má póly a jestli je ten drát někam připojen, nebo je na druhém konci přivázaný vzteklý pes je mu celkem jedno, nemá to proti čemu porovnat, vidí jen propojené póly a to je konec. Všechna elektrika, kterou vyrobí jde do zkratu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Pirx
Příspěvky: 124
Registrován: 24 úno 2013, 16:29
Kontaktovat uživatele:

Re: Brzdění motorů

Příspěvek od Pirx » 12 úno 2018, 18:25

Ergo, k brzdeni DC motoru staci zkratovat poly, netreba kamkoliv pripojovat.
Solder fumes makes you stronger!

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1267
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Brzdění motorů

Příspěvek od jrt » 12 úno 2018, 18:59

Teď jsi to všechno pokazil! Tohle jsme Dexovi chtěli prozradit až příště... :D
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Pirx
Příspěvky: 124
Registrován: 24 úno 2013, 16:29
Kontaktovat uživatele:

Re: Brzdění motorů

Příspěvek od Pirx » 12 úno 2018, 19:53

:lol:
Tak to me mrzi, ze jsem to tak proflakl.
Priste se polepsim...
Solder fumes makes you stronger!

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 840
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Brzdění motorů

Příspěvek od Dex » 12 úno 2018, 19:58

Vypůjčím si Fuldovu hlášku - všichni ostatní mají kamarády, jenom já mám vás... :roll: :lol:

Mně prostě jenom přišlo divný, proč má jeden brouk v datasheetu možnost zkratovat k zemi nebo k Vcc. Tak jsem čekal nějakou tajemnou fintu mno a ono nic.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů