Indikace přeplnění u ADC převodu.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1036
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Indikace přeplnění u ADC převodu.

Příspěvek od Dex » 03 kvě 2016, 10:48

Milý jovi, tvoje perfektní zapojení nemění vůbec nic na tom co jsem napsal já nebo třeba David. Na nesmyslnou otázku se rozumné odpovědi opravdu nedočkáš...
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

jovi
Příspěvky: 5
Registrován: 29 dub 2016, 15:07

Re: Indikace přeplnění u ADC převodu.

Příspěvek od jovi » 03 kvě 2016, 11:53

Člověče DavidO, čteš to na co odpovídáš? Do převodníku somozřejmě jde výrobcem povolené napětí. O omezení nad +5V je postaráno HW. V tom není problém. Kolikrát mám opakovat že dotaz je na SW řešení indikace. Všelijaká napomínání a varování jsou úplně mimo mísu.
Když nemáš návrh řešení tak tu nemudruj.

jovi
Příspěvky: 5
Registrován: 29 dub 2016, 15:07

Re: Indikace přeplnění u ADC převodu.

Příspěvek od jovi » 03 kvě 2016, 11:54

Nesmyslná otázka je jen pro toho kdo o programování Picaxe toho moc neví.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1036
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Indikace přeplnění u ADC převodu.

Příspěvek od Dex » 03 kvě 2016, 12:47

jovi píše:Nesmyslná otázka je jen pro toho kdo o programování Picaxe toho moc neví.
Na "správnou" odpověď jsem velice zvědav. Doufám, že se tu brzy objeví a definitivně mne usvědčí z absolutní neznalosti programování :lol:
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

DavidO
Příspěvky: 754
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Indikace přeplnění u ADC převodu.

Příspěvek od DavidO » 03 kvě 2016, 13:03

jovi píše:Člověče DavidO, čteš to na co odpovídáš?
Do převodníku somozřejmě jde výrobcem povolené napětí. O omezení nad +5V je postaráno HW. V tom není problém. Kolikrát mám opakovat že dotaz je na SW řešení indikace. Všelijaká napomínání a varování jsou úplně mimo mísu.
Když nemáš návrh řešení tak tu nemudruj.
Tak to by stačilo. Toto dle mého názoru překračuje hranice slušnosti. Pokud svou rétoriku nezměníte k lepšímu, budu Vás přinejlepším ignorovat, spíše však proti Vám aktivně vystoupím.

Když napíšete "Na vstupu má dělič 1:10. Při použití vnitřní refrence 08M2 4,096V je rozsah měření do 40Vdc." a vzápětí "...může dojít k tomu že měřené napětí bude větší než 40V" , tak z toho vyplývá, že po děliči 1:10 se na vstupní pin může dostat napětí vyšší než 4V a tedy povolené napětí 4.096V v takovém případě může být překročeno. I se zmíněným HW omezením nad +5V je zde pořád rozsah 4.096V-5V. Rozsah měření ADC je od Vref- do Vref+, mimo tento rozsah výsledek definován není, při překročení absolutních maxim definovaných výrobcem navíc může dojít k trvalému poškození zařízení (je také třeba zahrnout tolerance součástek). Mohu se samozřejmě mýlit, ale domnívám se, že tohle mimo mísu není a že softwarové řešení je principiálně špatná myšlenka.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1036
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Indikace přeplnění u ADC převodu.

Příspěvek od Dex » 19 kvě 2016, 10:15

Dva týdny jsou pryč a "správná" odpověď nikde. A mne by to přitom tolik zajímalo :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
RipToNet
Příspěvky: 15
Registrován: 15 pro 2013, 18:17

Re: Indikace přeplnění u ADC převodu.

Příspěvek od RipToNet » 19 kvě 2016, 12:32

Také bych se rád ve věci programování něčemu přiučil :-D
"A developer is a machine that converts coffee into code"
rxd.cz | Robot Bluetooth Control | codetory.cz

Milops3
Příspěvky: 51
Registrován: 09 kvě 2013, 20:51

Re: Indikace přeplnění u ADC převodu.

Příspěvek od Milops3 » 19 kvě 2016, 18:32

teoreticky by to slo,
napeti merit na kondenzatoru kterej bude nabijenej a vybijenej prez odpor(spomalit zmenu U),do toho rychle samplovat a poslednich par vzorku uchovavat a porovnavat, pri prekroceni Vref budou hodnoty treba 1020,1021,1021,1022,1023,1023,0,1,2 , pokud bude U==Vref a zdroj se odpoji budou hodnoty 1023,1023,1023,1022,1021,1020...., podle zmeny napeti se da odvodit jestly napeti prekrocilo Vref nebo bylo odpojeno ... co vy na to :?:

je potreba porovnavat par poslednich vzorku a podle rozdilu se da urcit co se deje s napetim na vstupu

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1036
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Indikace přeplnění u ADC převodu.

Příspěvek od Dex » 19 kvě 2016, 18:57

Ta teorie má jeden zásadní problém. Jakmile na převodník přivedeme napětí větší, než je napětí reference, tak to převodník odpálí.

A ještě jedna "drobnost" - přetečení proměnné je vždycky chybový stav. K tomu prostě nesmí dojít.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Milops3
Příspěvky: 51
Registrován: 09 kvě 2013, 20:51

Re: Indikace přeplnění u ADC převodu.

Příspěvek od Milops3 » 19 kvě 2016, 20:55

aha, tet sem koukal do DS , na AI muze bejt max Vref U,bral sem to jako I/O, takze nic ...no

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti