Dotazy začátečníka 2

jova
Příspěvky: 252
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: 28X2

Příspěvek od jova » 28 říj 2017, 09:07

Já bych to zapojil takto:
1 - Reset
-zapojit přes rezistor 4k7 na +napájení

9 - Osc1
10 - Osc2
-pokud nepoužiješ krystal, tak je nech volné

DavidO
Příspěvky: 497
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Dotazy začátečníka 2

Příspěvek od DavidO » 28 říj 2017, 10:21

Z manuálu Picaxe:
Reset pin:
The reset pin (if present) must never be left floating. This will give unreliable operation. Always tie high (ie to the positive supply) via a 4k7 or 10k resistor.
V datasheetu pro příslušný PIC píšou
... tie the MCLR pin through a resistor (1 kΩ to 10 kΩ) to VDD.
U OSC1 a OSC2 to není přímo řečené, ale když se u PIC jako zdroj hodin použije interní oscilátor, tak jeden z nich je možné použít jako běžný I/O a druhý buď taky, nebo má na výstupu hodiny. Čili nechat nepřipojené.

Pivrnec78
Příspěvky: 41
Registrován: 30 dub 2017, 15:25

Re: 28X2

Příspěvek od Pivrnec78 » 28 říj 2017, 16:03

jova píše:
28 říj 2017, 09:07
Já bych to zapojil takto:
1 - Reset
-zapojit přes rezistor 4k7 na +napájení

9 - Osc1
10 - Osc2
-pokud nepoužiješ krystal, tak je nech volné
Díky ...

Pivrnec78
Příspěvky: 41
Registrován: 30 dub 2017, 15:25

PICAXE Variable Map Ver9a

Příspěvek od Pivrnec78 » 15 led 2018, 07:47

Zdravíčko,
na anglickém fóru k Picaxe mají "PICAXE Variable Map Ver9a" (http://www.picaxeforum.co.uk/showthread ... hart/page3) ... tady jste mi dávali odkaz na ver5 ... tak kdyby se někomu ještě hodila ta "nová" verze ... mám ji staženou a mohu poslat.
P.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 588
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: PICAXE Variable Map Ver9a

Příspěvek od fulda » 15 led 2018, 10:26

Pivrnec78 píše:
15 led 2018, 07:47
mám ji staženou a mohu poslat.
Ahoj,

budu rád, když jí pošleš. Třeba rovnou sem do fóra.

Díky
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 588
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Dotazy začátečníka 2

Příspěvek od fulda » 16 led 2018, 21:53

Tak ho přidám do fóra já. A rovnou si jdu stěžovat, že fórum nežere pdf.
Přílohy
PICAXE Variable Map Ver9a.zip
(75.1 KiB) Staženo 24 x
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

labus
Příspěvky: 9
Registrován: 30 čer 2018, 20:54

Re: Dotazy začátečníka 2

Příspěvek od labus » 01 črc 2018, 11:09

Zdravím,
měl bych možná hloupý dotaz k picaxe 20X2+ LCD 1602A. Na úvod musím poznamenat, že se normálně zabývám napětím, které je slyšet, tak prosím o shovívavost ;)
LCD jsem koupil z číny - psali s řadičem HD44780.
https://www.aliexpress.com/item/LCD-Mod ... 4c4dWygcUL

Za pomoci tohoto návodu http://robodoupe.cz/2015/picaxe-obsluha ... -displeje/ jsem se snažil display rozběhnout, ale po upraveném kódu (4bitově zapojeno) mi jen blikala plnými body první řádka. Když jsem to tedy přepojil na 8bit pro zkoušku a zkopíroval kód,tak mi display bliká s nápisem test a nějakým znaky na konci, viz video: https://youtu.be/0JIB9Wd4uQg, kdy občas se celý první řádek rozpadne do různých, až bych řekl náhodných znaků (podobných jako poslední dva znaky v první řádce na videu), to se mi bohužel nepovedlo natočit.

Může mi někdo poradit, co je špatně nebo kde začít s hledáním chyb?
Děkuji, Jirka

Kód: Vybrat vše

REM LCD displej 2x16 s 8 datovými vodiči - PICAXE 20X2
REM výpis "Test LCD 16x2",odrolování a počítání na 2. řádku
eeprom 0 ,("Test LCD 16x22")     ;uložení textu do EEPROM
let dirsB=%11111111            ;nastavení portu B pro pins
gosub inicializace             ;inicializace LCD
for b1=0 to 15                 ;výpis textu
 read b1,b0                    ;znak po znaku z EEPROM
 gosub zapis_znaku
 next b1
pause 3000                     ;prodleva na čtení

inicializace:
 pause 100
 b0=%00110000                  ;8 bit režim
 gosub zapis_povelu            ;zápis 1
 pause 5                       ;nutná prodleva
 gosub zapis_povelu            ;zápis 2
 gosub zapis_povelu            ;zápis 3
 b0=%00111000                  ;2 řádky, znaky 5x8
 gosub zapis_povelu
 b0=%00000001                  ;smazání displeje
 gosub zapis_povelu
 b0=%00001100                  ;zapnutí LCD, kurzor ne, neblikat
 gosub zapis_povelu
 return
zapis_znaku:                   ;zápis znaku z b0
 high c.0                      ;přenos znaku (nastavení RS)
 let pinsB=b0                  ;nastavení dat
 pulsout c.1,1                 ;zápis
 return
zapis_povelu:                  ;zápis povelu z b0
 low c.0                       ;přenos povelu (nastavení RS)
 let pinsB=b0                  ;nastavení dat
 pulsout c.1,1                 ;zápis
return

jova
Příspěvky: 252
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Dotazy začátečníka 2

Příspěvek od jova » 01 črc 2018, 12:53

Z hlavy ti neporadím, musel bych si to zapojit, zkus zvětšit velikost pause, zdá se že LCD nestíhá. Co ti ale poradím, opusť tuhle koncepci a zapoj to pomocí 20M2 jako sériový LCD. Já jsem vyšel z těchto stránek: http://electromag1.wifeo.com/fabriquer- ... icaxe-.php , mimochodem na těch stránkách je i tvoje zapojení v několika konstrukcích. Výhodou je, že pak pomocí jednoho výstupu zasíláš přímo na konkrétní místo LCD potřebný text, proměnné, dá se využít i vnitřní paměť toho LCD procesoru a nahrát si tam celé hlášky, menu... které pak spouštíš jen zasláním jednoho čísla. Hodně se tím šetří délka kódu v procesoru.

Vladimir66
Příspěvky: 207
Registrován: 02 dub 2014, 15:30

Re: Dotazy začátečníka 2

Příspěvek od Vladimir66 » 01 črc 2018, 14:47

kod je v poradku
viz archiv: viewtopic.php?f=14&t=643&p=4877#p4877

zkus postupne posilat jednotlive znaky pouze na posledni pozici v 1radku.
pokud dojde k nejakemu zkomoleni vzdy ve stejnem miste, muze to byt nejaky zkrat/studenak.
chce take vyzkouset, jestli to nereaguje na "pruhyb" tistaku. -opatrne..
kondik na napajeni atd.
zkusit jiny kus lcd
-V66

labus
Příspěvky: 9
Registrován: 30 čer 2018, 20:54

Re: Dotazy začátečníka 2

Příspěvek od labus » 01 črc 2018, 20:44

zkoušel jsem různé varianty, např. 1234567890123456 a zobrazuje správně, ale stále bliká ve stejné frekvenci - jako na videu a celý řádek se různě posouvá. Někdy začíná 3, jindy končí "14", jindy je text na druhém řádku, jindy různě posunutý...
Asi to bude vadný kus. Nikde jsem podobnou chybu na internetu nenašel :(
na různé pohyby a průhyby nereaguje.
Ještě jeden poznatek. Když display zobrazuje text a odpojím napájení picaxe, text zůstane, tak myslím, že něco špatně leze z picaxe nebo je to špatná úvaha? Kdyby něco bylo špatně v display, tak by blikal stále? Kondenzátor na napájení jsem zkoušel jiný a žádná změna.
Děkuji za názory

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host