H-můstek L298N, dvoumotorový modul - piskaní motorku

Le-Ze

H-můstek L298N, dvoumotorový modul - piskaní motorku

Příspěvek od Le-Ze »

Dobrý den.
https://www.laskakit.cz/h-mustek-pro-kr ... DVWImF_9HQ
Při použiti PWM pro ovladaní rychlosti mi motorky nepřijemně piskají.
Na FB jsem se dočet, že mam dat na kontakty keramický kondík.
Pomuže to?
Děkují.
fulda

Re: H-můstek L298N, dvoumotorový modul - piskaní motorku

Příspěvek od fulda »

ne
Podstata je v tom, že frekvence mezi 20 Hz - 20 kHz normální člověk slyší. Takže správné řešení je použít takovou PWM frekvenci, která je mimo tento rozsah. Dnes se celkem běžně používá tak 40 kHz. Někdy to najdeš jako high frequency PWM.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Vladimir66

Příspěvek od Vladimir66 »

Tyto levne drivery pouzivam uz roky a maximalni spokojenost.
(vyhodou je moznost propojit vstuoy 1 a 3 , 2 a 4 . stejne tak vystupy a zvysit proudovy odber nad 2A)
PWM poouzivam default hodnoty casovace, co ma Arduino a nikdy DC motor nepiskal.
Pro krokovy motor tyto mustky nejsou vhodne.

" For Arduino Nano or Arduino UNO the PWM pins are 3,5,6,9,10 and 11.
The pins 3, 9, 10 and 11 generates PWM frequency of 490Hz and pins 5 and 6 generates PWM frequency of 980Hz."

Doporucuji vyzkouset ruzne frekvence PWM a najit optimalni "tichou" hodnotu.
fulda

Příspěvek od fulda »

Vladimir66 píše: 21 črc 2024, 11:50 Tyto levne drivery pouzivam uz roky a maximalni spokojenost.
Jsem se zarazil a musel jsem se podívat, jestli jsem se nepřehlédl. Já jsem právě L298N přestal před léty používat, protože se mi zdál nehorázně drahý. A je to tak. Tedy záleží kde a jak ho člověk kupuje, ale já to mám tak, že L298N stojí 200 (a nejsou), zatímco třeba DRV8801 stojí 55 a jsou skladem. Ale je pravda, že jsem divnej, protože si kupuju součástky a pájím je na plošňák.
Le-Ze

Příspěvek od Le-Ze »

Celej ten modul L298N stojí 65 kč a jezdim každý den okolo.
https://www.hadex.cz/m514-driver-radic- ... l-s-l298n/
A na ali za 45 kč

Ja to mam připojene na WeMos D1 Mini.
Poradite, jak na tu freknenci?
Děkují.

https://lastminuteengineers.com/wemos-d ... reference/
PWM Pins

Almost all digital pins (except D0) can produce a Pulse Width Modulation (PWM) signal. This is useful for controlling the speed of motors, dimming LEDs, and more.
wemos d1 mini pwm pins

Note that the PWM signal has a 10-bit resolution, and the PWM frequency range is adjustable between 1000 μs and 10000 μs, i.e., between 100 Hz and 1 kHz.
Mam motorek na kteren je trapézová týč a jezdec.
Motor spouštím přes millis na 5 vteřin a chcí, aby před dojezdem jezce do cíle zpomalil.
fulda

Příspěvek od fulda »

Le-Ze píše: 21 črc 2024, 18:08 Celej ten modul L298N stojí 65 kč a jezdim každý den okolo.
https://www.hadex.cz/m514-driver-radic- ... l-s-l298n/
A na ali za 45 kč
Ano, v této kvalitě se dá ten DRV88xx koupit za 14 korun, nebo za 12,30, pokud bych jich chtěl víc a počítal dopravní náklady zvlášť.
Ale jak říkám, to je dáno tím, že jsem divnej a staromódní a letuju součástky na plošňák a ne drátuju k sobě moduly izolečkou.

PWM frekvenci toho ESP nevím, ale podle prvního tutoriálu kterej mi dal gůgl se dá nastavit příkazem ledcSetup a podle druhého tutoriálu
The ESP32 can generate a PWM signal with a frequency of up to 40 MHz.
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr-kubac »

Pískání motorku není otázka H-můstku, ale otázka použité frekvence PWM a kvality vinutí motorku. Cívky obecně, motory nevyjímaje, pokud se musely provozovat na frekvencích ve slyšitelném pásmu - se zalívaly do Epoxidu - aby nepískaly.
Zkuste tento postup :
- Kondenzátor 10 - 100 nf pararalelně s motorem - to by mohlo omezit proudové špičky i pískání.
- pokud to nepomůže, nebo pokud se můstek bude přehřívat ( kondenzátorem teče část proudu) zkuste použít frekvence PWM nad akustickým pásmem ( bez kondenzátoru)
- ani to se nemusí můstku líbit a může se přehřívat - pak jako východisko z nouze je frekvence PWM ve stovkách Hz ( třeba 200 Hz) - to většinou zanikne v rachotu samotného motorku.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
DavidO

Příspěvek od DavidO »

Už jsem to párkrát asi příliš nesměle na Robodoupatech nadhodil, takže si toho nikdo nevšiml. Ale teď to vypadá jako příležitost udělat z toho tématický blok :lol:
L29něco jsou snad padesát let staré návrhy. Ne že by to bylo samo o sobě špatně (já třeba jsem byl navrženej ještě dřív), ale co se týče H-můstků, v té době byl bipolární tranzistor a Darlington prostě to, co se používalo, a FET byl teprv někde daleko, tedy aspoň pro plebs, takže není divu, že nic lepšího tehdy za ty prachy nebylo. No ale čas oponou trhnul, FETy na nás vypadnou z každé plechovky, tak proč je nepoužívat? DRVcokoli je pro běžné použití snad ve všem lepší - levnější, efektivnější, menší, studenější. Snad leda že ten jedinej Čínskej modul s L298 má šroubovací svorkovnice a TBxx nebo DRVxx jsou spíš pinové známky, ale i tak, proč se tomu bránit?
Rychlá upoutávka pro Američany: FET Based Motor Driver Is Better Than L298N
Přehlídka DRV88xx: How to Select Your Next Motor Driver
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr-kubac »

Davide bereme tě za slovo:

Kromě vlastních můstků, kolem kterých jsem měl celou vědu - jsem často dělal výkonnější - a rozumně jednoduché - můstky tak, že bipolární IO (nejčastěji L293) jsem použil jako budič a k němu jsem dodal výkonový stupeň s MOSFETY - oblíbené jsem měl třena IRF7343 což je modul P a N mosfetu v "rozumném" SMD pouzdře SO8 (55V; 4A)

Jenomže..... staré bipolární IO pro můstky se už vyrábějí jen v nepatrných sériích (pokud vůbec) a tak jsou jejich ceny astronomické.
Na SUMO v roce 2006 jsem kupoval L293D za 37 korun, dneska - pokud jeho padělek není součástí čínského modulu - stojí klidně i 200 kč

Ne každý miluje pájení SMD, proto bych se pokorně a nekonfliktně zeptal: máte zdroj na nějaké pěkné čínské čtyřdírkové moduly s MOSFET můstky ?
Podotýkám však, že obvyklé parametry malého MOSFET můstku - okolo 12V; 1,5A jsou i pro malé roboty relativně málo, protože i malinkaté motorky s nominálním proudem kolem 100 mA berou při zaseknutí přes ampér...
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
fulda

Příspěvek od fulda »

Ahoj,

jak psal David, celkem běžně ve tvaru poštovních známek.
Některé zveřejnilo POLOLU a tak jsou divně drahé, jiné jsou o dost levnější.
DRV8876 U NÁS V ČÍNĚ

zatímco DRV8833 je za hubičku TADY a lepší než L298N TADY

Prostě je potřeba trochu pracovat s tou Davidovo tabulkou a určitě najdeš.

Ten tvůj L293 se prodává tak za 7kč kus ne?
Odpovědět