Funkční demagnetizátor

Odpovědět
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1056
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Funkční demagnetizátor

Příspěvek od Dex » 06 říj 2019, 20:29

Zdravím,

asi už jsem se na to ptal, ale teď už to potřebuju dotáhnout (a včera jsem se zeptat zapomněl ;)).

Potřebuju demagnetizovat šroubováky/bity. Zkusil jsem postupně asi dva údajné demagnetizátory z Ali a to je prostě k ničemu.

Měla by k tomu být údajně dobře použitelná trafopájka. Tu tedy nemám, ale není problém něco jako https://shop.atoselektro.cz/trafopajka- ... 29030.html pořídit jako "demagnetizátor" :)

Máte někdo něco vyzkoušeného?

Díky za rady!
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

daton
Příspěvky: 537
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Funkční demagnetizátor

Příspěvek od daton » 07 říj 2019, 06:53

Trafo pájka funguje ale nečekej že po jednom přejetí to bude absolutně bez magnetizmu. DOmeny jsou potvory a ač se to jeví hned po aplikaci dobře je třeba to opakovat. JInak některé bity (dle kvality) jsou málo magnetické tam by to neměl být takpvý problém. Se šroubky je to horší a platí že když ti jeden zůstane magneticky, tak (slabým magnetizmem) rychle zmagnetuje i ostatní v krabičce.

jova
Příspěvky: 307
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Funkční demagnetizátor

Příspěvek od jova » 07 říj 2019, 07:33

Já na rychlé zmagnetování/odmagnetování, používám klasický plochý válečkový neodym.
Když potřebuji zmagnetovat např. šroubovák, tak přejedu jeho špičku jedním pólem magnetu.
Když odmagnetovat, tak vezmu neodym do jedné ruky, do druhé šroubovák za rukojeť a za postupného oddalování kmitám hrotem šroubováku mezi severním a jižním pólem.
Taky jsem viděl přilepené takové magnety na kotouči tak, aby byly vedle sebe S J S J S J póly. Když se to roztočí bude to mnohem silnější než ta trafo pájka. Ale bacha, v tom videu těmi vířivými proudy co vznikají v přiloženém předmětu, rozžhavil měděnou trubku :D
https://www.youtube.com/watch?v=8n5sSmJsCdY

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 830
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Funkční demagnetizátor

Příspěvek od fulda » 07 říj 2019, 08:33

Nedokážeš si nějaký vysochat?
Stejně to není nic jiného, než střídání pólů a postupné snižování intenzity.
Takže jedno arduino s motor shieldem a cívka z relátka vhodného tvaru a velikosti.

Pak tedy ještě pár magických komponent pro zvýšení prestiže jako jsou modré ledky a tak.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1056
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Funkční demagnetizátor

Příspěvek od Dex » 07 říj 2019, 08:49

Tak možná dokážu, když to není ke koupi hotové ;)

Arduino ani nějaký můstek není problém, s tou vhodnou cívkou ale nevim...

Potřebuju demagnetizovat hlavně bity, protože spousta se jich prodává už zmagnetizovaná, což asi všichni chtějí, mno ale mne to vadí ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 830
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Funkční demagnetizátor

Příspěvek od fulda » 07 říj 2019, 10:58

Prosím oni se v mnoha případech dávají do nástrojů na magnetický držák.

Jinak všechno co necháš dlouho ležet v jedné poloze se časem zmagnetizuje protože kompas je potvora.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1467
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Funkční demagnetizátor

Příspěvek od jrt » 07 říj 2019, 13:12

Dex píše:
06 říj 2019, 20:29
Máte někdo něco vyzkoušeného?
Cívka napájená střídavým napětím. Kdysi jsem používal nějakou tlumivku s jádrem z plechů E a I, které jsem ty IÍčka odebral.
Až přijdeš do Hobbyrobotu, připomeň se a něco najdem.
Které máš ty demagnetizéry z Číny?
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1056
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Funkční demagnetizátor

Příspěvek od Dex » 07 říj 2019, 16:00

Dobře, takže trafopájku zatím kupovat nebudu ;)

Mám takové ty plastové kostky s dírou, kde jsou zuby/stupně. Magnetizační funkce funguje perfektně, ale demagnetizační prakticky vůbec :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

kolbaba71
Příspěvky: 243
Registrován: 12 říj 2013, 17:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Funkční demagnetizátor

Příspěvek od kolbaba71 » 07 říj 2019, 17:05

Potřebuju demagnetizovat hlavně bity, protože spousta se jich prodává už zmagnetizovaná, což asi všichni chtějí, mno ale mne to vadí.
Můžeš na to jít opačně. Používat nerezový spojovák. Ten většinou magnet nepřitahuje. :D

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1056
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Funkční demagnetizátor

Příspěvek od Dex » 07 říj 2019, 18:04

Jj šroubky z Akrosu mám rád, ale bohužel tím zdaleka nevyřeším všechny případy ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů