proudové zatížení a DC relé

labus
Příspěvky: 19
Registrován: 30 čer 2018, 20:54

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od labus » 09 led 2019, 21:56

grafy dám až v sobotu, dřív se k měření nedostanu.

Diodu dám raději tu shotkyho, abych moc nespadl s napětím, když chce pic 4,5V.
kolik už je nízké ESR? nebo jsou vhodné tyto https://www.gme.cz/ce-100u-16vit-hit-ex ... rm2-5-bulk?

ještě se zeptám blbě, jaká je teda kapacita zmiňovaných kondenzátorů 100k, a 2 x 2G2? :) tipnu, že kilo a giga farady to nejsou :lol:

jova
Příspěvky: 304
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od jova » 09 led 2019, 22:08

Ano ty kondenzátory se značí Low ESR, takže kup takové které to označení mají.
Správně by se ty hodnoty měly psát ve faradech takže se to bere takto:
2200 = 2G2 = 2200uF
0,1 = 100k = 100nF

To "u" má být řecké mikro a "n" pak nano.

Luděk
Příspěvky: 57
Registrován: 22 úno 2016, 08:47

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od Luděk » 12 led 2019, 19:58

Ahoj Labusi,
také jsem toto řešil... Je nutné použít na spínání většího proudu dvě relé...
Jedno malé, co sepneš přes tranzistor procesorem, a pak relé větší - nebo stykač - co bude spínat ten výkon...
Opravdu není dobré toto řešit společným napájením s procesorem.
Mohu nabídnout spousty relé JQX-116F1 - má kontakty 2x 30A


labus
Příspěvky: 19
Registrován: 30 čer 2018, 20:54

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od labus » 16 led 2019, 15:49

Děkuji moc za rady. Omlouvám se, že jsem dlouho nereagoval, ale musel jsem se věnovat rodině :D

Problém jsem vyřešil následovně:
obě relé ovládané tranzistory jsem dal před procesor a bluetooth, a oddělil shotkyho "kubáčovo diodou" (odkaz na minulé straně). k procesoru jsem dal 2x kondenzátor 2200 uF a 100 nF, low ESR (tímto děkuji jovovi za objasnění jednotek. Ne že bych je neznal, ale pohybuju se kolem generátorů, takže pro mě je G giga a k kilo, což u kapacity spíše nehrozí :lol: ).
Protože BT zvládne napájení 3,3 - 6 V, tak jsem před BT dal stabilizátor na 3,3 V a za něj kapacitu 100 uF, 100 nF a 1nF. Přičemž jsem nesehnal nF kondenzátory v provedení low ESR - asi se ani nedělají.
Po skoro týdením testováním asi mohu opatrně prohlásit, že to už funguje. Ještě zkusím vyhodit jeden 2200uF kondenzátor, protože se mi dva nevejdou do krabičky. S tím také souvisí nový návrh DPS, kde už nebude na jedné desce BT s relátky, ale odděleně.

Co se dělo: při sepnutí relé pokles napájecího napětí zasekl BT modul a ztratilo se připojení. Procesoru to nevadilo.

Také jsem Datonovi slíbil grafy ze samotného trafa, které tímto slibuji dodat, doufám, že o víkendu :)

jova
Příspěvky: 304
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od jova » 16 led 2019, 18:04

Ten pojem low ESR u elektrolytických kondenzátorů znamená, že kondenzátor má nízký vnitřní odpor, díky němu při vybíjení dokáže poskytnout větší proud než kondenzátor klasický. Používá se proto ve spínaných zdrojích a na místech kde to napětí musí být co nejstabilnější.
Ty kondenzátory v řádech nF, aby odstraňovali rušení, by měli mít zase nejlépe dielektrikum typu NPO. Tam už se low ESR neuvádí.
Jak jsem už psal, je to duchařina :roll:

daton
Příspěvky: 522
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od daton » 16 led 2019, 20:56

Pokud je to vyřešeno pak diagrami neposílej není už co řešit.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů