proudové zatížení a DC relé

jova
Příspěvky: 289
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od jova » 04 led 2019, 12:03

labus píše:
04 led 2019, 10:03

@fulda: Měl bys nějakou radu nebo zdroj, kde bych našel, kde začít s odrušením?

Díky všem.
Už jsem ti to jednou psal, jak sem se s tím popasoval já. Pár dalších stran jsem tam ještě přidal.
Hlavně bych začal tím, že vyhodíš ten tvůj pochybný spínaný zdroj a změříš celkový odběr, aby jsi zjistil o jakém proudu se tu bavíme.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 688
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od fulda » 04 led 2019, 14:18

labus píše:
04 led 2019, 10:03
@fulda: Měl bys nějakou radu nebo zdroj, kde bych našel, kde začít s odrušením?
Tak třeba bych se podíval na nějaké LCL nebo nějaké EMI filtry?
Určitě bych se zabýval tím, jestli máš na vstupu nějaký použitelný kondenzátor spíš větší kapacity (10µF), pak bych se podíval na Kubáčovu diodu, vedle procesoru bych si dovedl představit další keramické kondenzátory 100n a vedle 10n, pak také něco podobného v okolí toho BT modulu.

Pak bude záležet na mechanickém provedení, jak to má daleko rušení od relátka k BT anténě a co mu brání v cestě?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

labus
Příspěvky: 19
Registrován: 30 čer 2018, 20:54

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od labus » 08 led 2019, 22:02

Tak jsem zpět a otestoval jsem následující:
1. při zaseknutí jsem odpojil napájení jen bluetoothu (restart BT) a opět se šlo připojit, tzn. že se seká BT a ne pic.

2.
Vladimir66 píše:
04 led 2019, 00:23
zkus spinat rele "tlacitkem" a uvidis, jestli dojde k zaseku "jen ze vzduchu".
I při spínání relé tlačítkem dojde po čase k zaseknutí.

3. měření proudu - naprázdno (jen pic) 5mA, pic + BT = 15 mA, při sepnutém relé = 55 mA (40 mA by odpovídalo cívce relátka)

4. meandr na BT jsem dal do vzdálenosti cca 100 mm od relátka a řekl bych, že to vydrželo mnohem víc pokusů o zaseknutí než na DPS, kde je to tak 15 mm.

5. připojuji graf z měření osciloskopem na zdroji - o pár mm dál je připojen pic a o dalších pár BT.
napeti.png
edit: to napětí je samozřejmě v mV ne ve V :D

6. nemáte nějaká schémata, kam a jaké kondenzátory připojit pro odrušení? ledasco jsem teda už pročetl (odkazy od jova), ale tuším, že při odrušovacích pokusech udělám vích chyb než užitku

jova
Příspěvky: 289
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od jova » 08 led 2019, 22:38

Koukám hezký zásek :(
Zkusil jsi tu Kubáčovu diodu? V podstatě se jedná o to, že relé připojíš přímo na zdroj, pak do kladné větve zapojíš nejlépe Schottkyho diodu a za tu zapojíš velký kondenzátor... a na to teprve ten procesor + další "citlivé" části. Ten "zásek" pak zůstane před tou diodou a procesor je v okamžiku poklesu napětí napájen z toho kondenzátoru.
Odrušovací prvky by měli být zapojené podle určitých pravidel, (krátké vývody, nulové napětí spojené v jednom bodě, rozlité plošné spoje, oboustranné desky, nízká ESR u kondenzátorů...) začal bych připojením kombinace 100nF + 1nF co nejblíže napájecím pinům procesoru a toho bluetooth modulu. Klidně to napájej na zkoušku ze spodní strany spojů. V další fázi můžeš přidat tu indukčnost a opět kombinaci 100nF + 1nF... kondenzátory by měli mít nejlépe dielektrikum NPO.
Problém u takových zapojení je, že už nejde ani tak o schema, jako spíše o správné "prostorové" propojení všech těch komponent které to rušení potlačují. Proto jsem ti sem dával ty odkazy kde jsou ty zásady propojování popisovány.
Může se taky stát, že se ti to takhle jednoduše nepodaří vyřešit a budeš muset zcela předělat napájení a použít například zdroj a relé na 12V. Z toho pak teprve napájet tu soustavu filtrů a stabilizátor 5V jako já. Další fází by mohlo být oddělení relé optikou a samostatné napájecí větve pro relé a procesor...
Z čeho to napájíš? Používáš stále ten spínaný zdroj?
Naposledy upravil(a) jova dne 08 led 2019, 23:01, celkem upraveno 1 x.

labus
Příspěvky: 19
Registrován: 30 čer 2018, 20:54

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od labus » 08 led 2019, 23:00

kubáčkovu diodu jsem nezkoušel, ale zítra se chystám pro díly a zkusím. Akorát ty píšeš o shotkyho a kubáček má 1n4007. Co je teda lepší varianta? Nebo jde jen o úbytek napětí?

jova
Příspěvky: 289
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od jova » 08 led 2019, 23:09

On jí používá při napájení 12V které dále snižuje na požadovaných 5V, takže větší úbytek na klasické diodě není na závadu.
Já při napájení 5V používám kvůli menšímu úbytku tu Schottkyho d. Z důvodu potlačení odrušení nepoužívám v napájení ani žádný spínaný zdroj. Zrovna tak klasický stabilizátor má mnohem větší útlum než ten spínaný. Konkrétně je to údaj ripple rejection v datasheetu.

daton
Příspěvky: 506
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od daton » 09 led 2019, 08:00

Jen poznámka, dle toho oscilogramu máš to napětí pěkně zvlněné, kde jsi to měřil? Pokud je to na zdroji, pak je už tam není filtrace nic moc. Zvlnění 0,3V co tam vidím je dost. Jak výkonný máš ten zdroj? Při proudech které uvádíš by to nemělo udělat takový výkyv. Ale dobrá zpráva pokud je to jen tím zdrojem Jovovi rady určitě pomohou. Počítat musíš se snížením napětí o 0.3V na té oddělovací diodě, která vytvoří další filtraci jako u jednocestného usměrněné z trafa. Toho pulsního zdroje, pokud to budeš mít dobře filtrované, bych se na pokles nebo rušení nebál to se dá odstranit. Horší by mohlo být jeho vyzařování 40 - 80kHz na kterých obvykle tyhle zdroje běží ale to se dá taky řešit.
Já napájím ESP a 4 relé podobným zdrojem a ty relé spínají motory na 230V vše je od sebe cca 7 cm a chodí to dobře. Je ale fakt, že rele jsou na 5V a esp tam mám další modul down up měniče na 3,3V a je tam filtrační kapacita 4G7 . To kaskádní snižování napětí v kombinaci s filtrací je poměrně velmi účinné.
Napětí se ani nehne.

labus
Příspěvky: 19
Registrován: 30 čer 2018, 20:54

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od labus » 09 led 2019, 11:29

jova píše:
08 led 2019, 23:09
Z důvodu potlačení odrušení nepoužívám v napájení ani žádný spínaný zdroj.
Když já docela bojuju s místem, tak se mi takhle malý zdroj hodí - potřebuju to nacpat do elektroinstalační krabice pod omítku.
daton píše:
09 led 2019, 08:00
Jen poznámka, dle toho oscilogramu máš to napětí pěkně zvlněné, kde jsi to měřil?
Jak výkonný máš ten zdroj?
Já napájím ESP a 4 relé podobným zdrojem a ty relé spínají motory na 230V vše je od sebe cca 7 cm a chodí to dobře. Je ale fakt, že rele jsou na 5V a esp tam mám další modul down up měniče na 3,3V a je tam filtrační kapacita 4G7 . To kaskádní snižování napětí v kombinaci s filtrací je poměrně velmi účinné.
Napětí se ani nehne.
Měřené je to přímo na zdroji, přikládám detailnější graf.
napeti_2.png
Zdroj by měl dát 750 mA - dle číňana, takže reálně asi o něco míň.

BT modul je možno napájet od 3,3 do asi 5,5V, takže kdybych koupil stabilizátor třeba na 4V a dal za něj kondenzátory, co doporučujete, tak by to taky mohlo pomoct, ne?

Jde o to, že problém je opravdu v zaseknutí BT modulu při sepnutí relé. Pic běží spokojeně dál, ale spadne komunikace. Jak jsem psal, při restartu BT se opět jde připojit a vše ovládat.

daton
Příspěvky: 506
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od daton » 09 led 2019, 16:25

Zajímavé jsou ty špičky zkus mi sem hodit oscilogram nezatíženého zdroje a pak v zátěži s například jen žárovkou tak 0,5A. Myslím toho spínaného tím vyloučíme že se chová nestandardně bez nebo při zátěži. Ty špičky by mohl dělat on nebo i možná i v kombinaci s bluetooth. Zkus potom udělat ještě oscilogram zdroje s pouze připojeným BT modulem.
Pokud je BT možno napájet i nižším napětím zkusil bych nejprve tu filtrační diodu ale dal bych tam rychlou pokud nevadí pokles napětí. Tedy něco jako BYV28-200 já obvykle použiji něco ze staré televize s vakuovou obrazovkou kolem VN trafa byly samé rychlé diody :D .
No a potom za ním kondenzátor 100k, a 2 x 2G2 ale s nízkým ESR jak psal Jova to je důležité. No a mělo by to stačit pokud jde jen o zdroj. No a dle oscilogramů se uvidí více.

daton
Příspěvky: 506
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: proudové zatížení a DC relé

Příspěvek od daton » 09 led 2019, 18:19

Takhle to zapoj no a s tou rychlou diodou to není až tak žhavé klidně tam pro zkoušku zkus tu 1N.... to bude stačit tu diodu a filtr zapoj takto
schema1.jpg

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host