Enkodér z krokového motoru

Odpovědět
MartinL
Příspěvky: 120
Registrován: 24 úno 2013, 14:13

Enkodér z krokového motoru

Příspěvek od MartinL » 31 říj 2018, 21:11

Měl bych dotaz hlavně na Jirku. Mám takové tušení, že jsem někde viděl schéma pro použití krokového motoru jako enkodéru. Bohužel to ani na robodoupěti, ani na hobbyrobotu nemohu najít (resp. neumím dobře hledat). Jinak něco jsem na netu našel, ale to tvoje zapojení (dle mých vzpomínek) bylo trochu lepší.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1344
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Enkodér z krokového motoru

Příspěvek od jrt » 01 lis 2018, 11:18

Hledat umíš dobře, protože to tam určitě není.
Schéma se pokusím najít, ale mám ho v nějakých starých zálohách a ještě ke všemu ve starém Eaglu, takže to bude chvilku trvat.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1344
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Enkodér z krokového motoru

Příspěvek od jrt » 02 lis 2018, 12:13

Zapojení jsem nalezl ZDE.

Mírně jsem ho upravil a kdysi vyzkoušel:
encoder.png
Pokud budu stíhat, tak bych ho zkusil znovu postavit a na Robodoupěti bychom si mohli pohrát.
Pozor na otáčky motoru - když jsem tohle asi před patnácti lety zkoušel, upnul jsem motor do vrtačky, roztočil ho a tu elektrickou ránu, kterou jsem od něj dostal, ji pamatuju dodnes :D .
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 899
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Enkodér z krokového motoru

Příspěvek od Dex » 02 lis 2018, 14:40

Mám přinést vrtačku? :lol:
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

koudis
Příspěvky: 68
Registrován: 12 črc 2014, 23:02

Re: Enkodér z krokového motoru

Příspěvek od koudis » 05 lis 2018, 13:05

Pujčíme si ji od Davida!

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1344
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Enkodér z krokového motoru

Příspěvek od jrt » 05 lis 2018, 16:55

Oběma vám srdečně děkuji, pánové a buďte si jisti, že na to nezapomenu... :D
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

DavidO
Příspěvky: 551
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Enkodér z krokového motoru

Příspěvek od DavidO » 05 lis 2018, 18:20

Šak tos psal, že si to pamatuješ. No jestli to zkusí, tak od teďka si tu šlupku bude pamatovat i Martin sám...

koudis
Příspěvky: 68
Registrován: 12 črc 2014, 23:02

Re: Enkodér z krokového motoru

Příspěvek od koudis » 12 lis 2018, 13:17

Jenom pro úplnost. Obvod, který ukazuje Jirka výše lze relativně jednoduše nahradit LM331 případně LM2907. Viz datasheet

LM2907 https://www.gme.cz/data/attachments/dsh.399-013.1.pdf
LM331 https://www.gme.cz/data/attachments/dsh.399-076.1.pdf

(ukazoval na listopadovem Robodoupeti)

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů