Picaxe jako převodník RS485

Howky
Příspěvky: 56
Registrován: 07 dub 2016, 15:41

Picaxe jako převodník RS485

Příspěvek od Howky » 25 črc 2018, 19:01

Zdravím vespolek, nezkoušel někdo udělat z picaxe převodník RS485 ?

Luděk
Příspěvky: 32
Registrován: 22 úno 2016, 08:47

Re: Picaxe jako převodník RS485

Příspěvek od Luděk » 26 črc 2018, 17:25

Ahoj, nevím, jak to myslíš, ale to bych nedělal, bál bych se o procesor.
Kup si třeba na eBay toto (asi za 35Kč):
5V MAX485 TTL To RS485 Converter Module Board For Arduino
a pak je to jednoduché, rád pošlu i SW pro Picaxe.

jova
Příspěvky: 268
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Picaxe jako převodník RS485

Příspěvek od jova » 26 črc 2018, 18:12

Sem s tím SW pro PICAXE, právě jsem 5kousků vybalil z obálky :)

Howky
Příspěvky: 56
Registrován: 07 dub 2016, 15:41

Re: Picaxe jako převodník RS485

Příspěvek od Howky » 27 črc 2018, 14:13

No asi takto, do picaxe půjdou data z počítače přes port COM ((tohle už je vyřešeno) A z picaxe půjdou data do rychloměru.
Jenže mezi Picaxe a rychloměrem musejí data jít přes RS485

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1352
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Picaxe jako převodník RS485

Příspěvek od jrt » 27 črc 2018, 17:30

Pokud půjdou data opravdu jen směrem DO rychloměru, pak postačí tento převodník. Pokud má komunikace fungovat obousměrně, je potřeba napsat program, který bude tu komunikaci řídit.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Howky
Příspěvky: 56
Registrován: 07 dub 2016, 15:41

Re: Picaxe jako převodník RS485

Příspěvek od Howky » 27 črc 2018, 18:09

Komunikace bude i z rychloměru do picaxe.

jova
Příspěvky: 268
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Picaxe jako převodník RS485

Příspěvek od jova » 31 črc 2018, 23:00

Zdravím, mohl by mě někdo nasměrovat, případně poradit jak takové propojení programově zrealizovat?
Potřebuji přenášet několik hodnot napětí z potenciometrů na LCD.
Představa je takováto:
napětí z potenciometru bude snímat jeden procesor PICAXE, hodnotu pak odešle pomocí toho RS485 obvodu.
Další obvod RS485 to přijme, pošle do druhého PICAXE, který to zobrazí na sériovém LCD.
Prozatím mi stačí jednosměrný přenos několika hodnot, na rychlosti až tak moc nezáleží.
Výhledově bych možná druhým směrem rád ovládal i motory, ale zatím by mi stačil jen ten základ.
Dík.

DavidO
Příspěvky: 608
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Picaxe jako převodník RS485

Příspěvek od DavidO » 01 srp 2018, 08:14

Osobně si myslím, že tohle není úloha pro Picaxe. Tak jak to chápu já, je Picaxe koncipováno jako koncové zařízení nebo samostatný "minimozek", který má za úkol číst senzory a na základě přečteného nastavovat výstupy. Původně to bylo jako výukový systém pro školy na seznámení s mikrokontroléry, taková různá blikátka, hejblátka, měření teploty apod. Komunikace "dovnitř" ale není úplně jednoduchá, Picaxe Basic má velmi omezené prostředky pro nějaké lepší zpracování dat nebo protokolů.
Tím neříkám, že to nejde, jen že to na to není navržené, a že to nebude snadné. Tedy nebude snadné udělat to pořádně - zmastit to tak, že to víceméně bude většinou fungovat, půjde. Třeba jako vozit trubky na kolečku, taky to tak nějak jde, ale není to ono.

Technická stránka věci není velký problém - místo přímého propojení se mezi dva Picaxe jen vloží transceivery, které zajistí správné napěťové úrovně. Z hlediska Picaxe to bude zcela transparentní a bude se to chovat, jako by byly propojené přímo jeden čip s druhým, co na jednom pošlu SEROUT to na druhém přečtu SERIN. Zakopaný pes není v "485", ale v tom, co a jak si budou předávat, tj. ve formátu dat, protokolu, kterým se data předávají a v jeho implementaci.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 653
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Picaxe jako převodník RS485

Příspěvek od fulda » 01 srp 2018, 08:44

Já bych se toho nebál. Docela se mi zdá, že to je celkem dobrá úloha pro picaxe.

ten modul má 4 piny RO,DI,RE.DE znáš jejich význam?

RO - Read Out - připojíš na vstup procesoru pro čtení sériovky
DI - Data (driver) In - připojíš na výstup procesoru kde bude výstup sériovky
/RE - Reader enable - povolí čtení a aktivuje výstup na RI
DE - Data (driver) enable - povolí zápis a přenáší data na výstup

Klasické zapojení je, že se propojí RE a DE a připojí na jeden výstup procesoru. Pokud je na tomto výstupu 0, tak se čte (RE je invertovaný), pokud je na něm 1, tak se zapisuje.

Takže pro začátek máme zapojení, teď co s datama. Já bych udělal to, že si definuji, že po každém přečtení hodnot napětí odešlu nějaký STX znak a za ním naměřené hodnoty, pak nějaký kontrolní soušet (xor všech odeslaných hodnot?) a pak nějaký ETX znak a je to. Na straně příjemce - čekám než přijde STX, ostatní znaky zahazuji, když přijde STX, tak čtu očekávaný počet znaků, pak se podívám, jestli mi sedí kontrolní součet a jestli další znak je ETX. Pokud ano, tak považuji čtení za úspěšné a zobrazím data na LCD.

P.S. STX a ETX
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

jova
Příspěvky: 268
Registrován: 16 pro 2013, 11:40

Re: Picaxe jako převodník RS485

Příspěvek od jova » 01 srp 2018, 15:11

Zeptal bych se co je RI viz řádka: /RE...
A zda to propojení RE a DE stačí připojit trvale na log1/log0, nebo se to musí programem přepínat když zatím plánuji jen jednosměrný provoz?
fulda píše:
01 srp 2018, 08:44
/RE - Reader enable - povolí čtení a aktivuje výstup na RI

Klasické zapojení je, že se propojí RE a DE a připojí na jeden výstup procesoru. Pokud je na tomto výstupu 0, tak se čte (RE je invertovaný), pokud je na něm 1, tak se zapisuje.
Naposledy upravil(a) jova dne 01 srp 2018, 16:12, celkem upraveno 2 x.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů