ESP8266 espeasy Mega

Odpovědět
Hafajs
Příspěvky: 8
Registrován: 14 čer 2018, 10:54

ESP8266 espeasy Mega

Příspěvek od Hafajs » 10 črc 2018, 22:02

Zdravim, mam problem a prosbu :).

Na ESP8266-07 provozuji ESPEasy Mega a BME280 (teplota, tlak, vlhkost), DS18B20 (teplota) a analogovy vstup pro kontrolu napeti. Bez rezimu spanku, mam na zalozce Config polozku "Sleep time" nastavenou na 60. U vsech cidel mam "Interval" take na 60. Data se odesilaji na nadrazeny system Domoticz a do Internetu na Thingspeak. S timto nastavenim data ale odchazi velice nepravidelne. Nekdy po minute, nekdy po 2 minutach, nekdy dvakrat po 10s po sobe, nekdy pul hodiny nic.

Kdyz se pokusim vyuzit spanek, chova se vse jeste podivneji. U ESPEasy nebo pri naprogramovani vlastnim FW, system provede po startu mereni, odeslani dat (s ESPEasy vzdy s nahodnou prodlevou v odesilani) a usne na definovanou dobu. Pak se zase vzbudi a vse se opakuje. U SPEasy Mega je ale jeste polozka "Sleep awake time". Ta podle mych pokusu vzbudi ESP na zde definovanou dobu. Cili zadam-li do "Sleep time" 300 a do "Sleep awake time" 60, system usne na 300s a pak se na 60s vzbudi. Proc? Co se deje v pripade vyuziti spanku s casem "Interval" u jednotlivych cidel. Nekde se pise, ze ma byt nastaven na 0 (nulu), aby bylo vse provedeno co nejrychleji (ale proc, kdyz cely system usne az po uplynuti 60s i kdyz uz dlouho nema co na praci, jinde se pise, ze pri pouziti spanku je "Interval" ignorovan.

Uz si nevim rady, budete-li ochoten podelit se o sve zkusenosti, budu rad.
Dekuji
Hafajs
PS odesilani dat je casove nepravidelne i kdyz je posilam jen na jedno, nebo druhe misto
v priloze ukazka odesilanych dat, jako noty na buben :(
Přílohy
Screenshot_2018-07-10 ESP-07 - ThingSpeak IoT(1).png

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: ESP8266 espeasy Mega

Příspěvek od daton » 11 črc 2018, 06:51

Koukám že stejný dotaz byl položeni na živě a dalších forech.
No základní kámen úrazu je že nikdo nezná tvůj program a ty ho zde nemáš přiložený. Dále tam máš trochu zmatek v tom co je to za esp, někde uvádíš easy někde 07 a někde i mega a popravdě esp mega vubec neznám. Dále pak uvádíš že na záložce konfig máš nastaveno 60. V jakém programu to zpracováváš, jaké používáš prostředí pro konfiguraci software jestli ide nebo lua případně mikro python a nebo něco uplně jiného.
Příjde mi že jsi postupoval tak jako já dříve, vzal jsi projekt někoho jiného a snažíš se do něj proniknout. Věř mi není to vůbec jednoduché a nejlépe je diskutovat to přímo s autorem programu.

Hafajs
Příspěvky: 8
Registrován: 14 čer 2018, 10:54

Re: ESP8266 espeasy Mega

Příspěvek od Hafajs » 11 črc 2018, 18:26

Ahoj, diky za reakci, skutecne ma trpelivost pretekla a vzdavam vlastni pokusy, protoze mne uz nic nenapada. Navic ze zda, ze jsem asi jediny na svete, kdo ma tyto problemy :(. Proto jsem se rozhodl problem popsat a dotazat vsude, kde mne napadlo (i na Google+ :) ). Pokusim se to znovu popsat:

HW je ESP8266-07, program, ktery je v nem nahrany se jmenuje ESPEasy Mega a kde mluvim o ESPEasy, tak to je zjednodusena verze se kterou jsem take experimentoval. Kdyz pisu vlastni soft, pouzivam wiring a IDE prostredi, ale to pak ty problemy nemam. Pro RPIcko (raspberry) pisi v Pythonu, tam to take chodi normalne.

Cili veskere popisovani problemu se tyka momentalne pouzivaneho FW ESPEasy Mega. Kdyz pisu o zalozce "config" nebo hodnote "Interval" atd. je to vzdy v ESPEasy Mega.

Mam podezreni, ze nechapu spravne filosofii casovacu, ale mysim, ze jsem uz vyzkousel veskere kombinace, vzdy se spatnym vysledkem :(. Psat vlastni soft nechci, kdyz bude ESPEasy Mega chodit dobre. Je tam pak strasne jednoduche "naklikat" zmenu konfigurace a kdyz vsichni tvrdi, ze jim to chodi...

Hafajs
Příspěvky: 8
Registrován: 14 čer 2018, 10:54

Re: ESP8266 espeasy Mega

Příspěvek od Hafajs » 11 črc 2018, 23:12

Preinstaloval jsem na ESPEasy (ne Mega). Data odchazeji mnohem pravidelneji, ale vetsinou jen z jednoho cidla.

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: ESP8266 espeasy Mega

Příspěvek od daton » 12 črc 2018, 07:53

Ahoj
no tak že je to v podstatě tak jsak jsem si myslel. Jde o to že tento koncept jak se píše na stránkách vývojáře je nestabilní experimentální verze a tudíž nemusí vše chodit tak jak je zamýšleno. Je to jistě zajímavý počin udělat takto univerzální platformu. Ale pokud tento nástroj není dostatečně odladěný a odzkoušený, což není , pak je jasné že v něm budou chyby. A vzhledem k tomu že se snažíš ho korigovat pouze pomocí toho rozhraní a ne přímou úpravou v programu pak ani ty chyby nemůžeš opravit, to by zvládl nejlépe vývojář a tedy ti asi ani nikdo nedokáže poradit. Zde lidi programují samy a i v těch programech se občas najde chyba kterou sám vývojář nevidí ale při výpisu kodu se to dá objevit. V tvém případě ne a už vubec ne když tuto platformu programového rozhraní nikdo moc nepoužívá.
Bud se tedy musíš zahloubat do kodu samotného a opravit chybu, nebo si to napsat sám.

Hafajs
Příspěvky: 8
Registrován: 14 čer 2018, 10:54

Re: ESP8266 espeasy Mega

Příspěvek od Hafajs » 12 črc 2018, 11:16

Chtel jsem ověřit, ze nedelam nekde chybu v nastaveni. Protože to ale nikam nevede, vecer jsem dosel ke stejnému zaveru, tim spis, ze vlastní program timto netrpi. Dnes to napisu a bude :D

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů