Jasně, hobby robotika vyžaduje určité peníze. Ale jak už jsem tu psal, tak podle mých zkušeností nemusí být robot pro RoboTour ani o moc dražší, než robot pro Robotický den. Pokud podvozek udělám přestavbou dětského elektrického autíčka a jako vyšší řídicí systém použiju mobil, tak se klidně celkově dostanu i pod 6000 Kč. To mi připadá přijatelné (je to např. běžná cena trochu lepšího mobilu).
Podrobnější rozpočet by mohl vypadat nějak takto:
- dětské elektrické autíčko: 3000 Kč
- díly pro přestavbu na programovatelné ovládání (celkem max. 2500 Kč):
--- 1x Arduino (Uno/Nano/Leonardo): 600 Kč
--- 1x AHRS/IMU (GY-80, GY-88 nebo GY-951): 600 Kč
--- 2x sonar (HC-SR04): 2x 100 Kč => 200 Kč
--- 2x modelářské servo: 2x 150 Kč => 300 Kč
--- 1x bluetooth modul (HC-06): 300 Kč
--- konektory, spojovací materiál, profily, rezerva: 500 Kč
- mobil s bluetooth, kamerou a GPS: 0 Kč (každý hobby robotik už takový mobil má)
- držák na mobil: 500 Kč
Přestavbu zvládne zkušený robotik do týdne, nezkušený do měsíce. Na programování Arduina stačí zkušenému 14 dní, nezkušenému 2 měsíce. Programování mobilu může být delší, ale i mne jako začátečníkovi to trvalo jen pár měsíců.
Uznávám, že to je dost minimalistický rozpočet (jsou použity opravdu levné díly), ale podle mne to pro hobby robotiku může stačit. S podobným robotem jsem se zúčastnil RoboTour 2014 a byl jsem docela úspěšný (3. místo). Můj robot zatím nesplňuje všechny podmínky z "checklistu", ale doufám, že do příštího roku už by mohl. Uvidíme
Samozřejmě, že pokud člověk přistoupí ke stavbě svého robota důkladněji a profesionálněji, tak si na to bude muset připravit i více peněz. Nerad bych ale rovnou odrazoval případné další zájemce, a proto jsem výše uvedl ten svůj konkrétní příklad.
Z toho příkladu je také vidět můj "buranský" přístup ke konstrukci robota. Mechaniku, pohony i drivery nechávám na výrobci autíčka. Všechny senzory a "periferie" připojuji přímo na desku Arduina (maximálně přes konektorovou desku). Jako "sběrnici" používám jen I2C (neměl jsem s ní žádný problém) a sériovou linku (tam už se mi vyskytly problémy s rušením). Zásadně napájím samostatnou baterií motory a samostatnou baterií řídicí elektroniku (Arduino). Víc nepotřebuji (a tím vlastně ani neumím).
P.S.: Ke shrnutí v mém předchozím příspěvku musím napsat ještě pár "dodatků":
- abyste mohli zvládnout stavbu robota pro RoboTour, musíte mít zkušenosti, které nasbíráte např. stavbou jednodušších robotů pro Robotický den (a podobné soutěže)
- outdoorových soutěží se účastněte v pořadí Robotem rovně, Roboorienteering, RoboTour
- v RoboTour je velkou záludností úvodní "tlačenice" (všichni roboti startují současně a nesmí se srazit, a ani při vzájemném vyhýbání vyjet z cesty)
P.S.2: Triangl mi vyhovuje stejně jako parčík u Hobbyrobotu. Osobně bych takovou menší outdoorovou soutěž využil pro testování svého robota (každé prostředí je trochu jiné a robot by měl zvládnout všechny), pro inspiraci, pro podrobnější výměnu zkušeností s dalšími robotiky (diskutovat o výhodách a nevýhodách různých řešení) a případně i navázání konkrétnější spolupráce (při vývoji HW nebo SW).