Robotický den 2015

Odpovědět
jrt

Re: Robotický den 2015

Příspěvek od jrt »

JuraS. píše:jchybí mi podrobnější popis například u této položky. Je tam psáno že převádí 1,2-3,6V na 1,7-5,5V. Znamená to, že můžu napojit na jednu stranu I2C chip co musí komunikovat na maximálně 2,2V a nespálí mi ho to když na druhou stranu dám 5V?
Milý Juro, tobě nechybí popis, ale znalosti. Veškeré podrobnosti najdeš v katalogovém listu toho obvodu a v aplikačních poznámkách. Ten obvod nepřevádí napětí, ale umožňuje spojit dvě zařízení, která jsou napájena různými napětími a pracují s různými logickými úrovněmi.
Ale abys měl klid: na pin VCCA přivedeš napětí nejvýše 2,2 V a na port A připojíš svůj I2C chip (nezapomeň na zdvihací (pull-up) rezistory), na na pin VCCB přivedeš napětí 5 V a na port B připojíš Arduino, nebo na VCCB přivedeš 3,3 V a napojíš na port B Raspberry Pi. Ovšem stejný problém jsme tu už řešili, ale jakmile ses dozvěděl, že bys musel udělat stabilizátor napětí 2 V, nějak jsi to přešel mlčením...
jrt
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Rosparovač (nemělo by to být spíš roZparovač?)
díky za objasnění. Já znám závody rybářské kde moc neplatí, že největší sedlák má největší brambory. Spíš při nich záleží kdo najde novou, neokoukanou součást návnady a hlavně nástrahy a nachytá nejvíc ryb. Může tím být například nějaký mlž co si ho dovezeš z dovolené a toho necháš pak doma hnít a to co z toho bude přidáš do nástrahy. Například. Nemyslím si, že arduino je jen na hraní pro děti. I když. Tvoje děti určitě nedostanou na hraní funkční kalašnikov i se střelivem a přitom jižněji a východněji je to normální. Na arduinu mega jsou postaveny 3D tiskárny od Průši i Mendela a taky 3D plottery. Jo a na arduinu mega jsem viděl i domácí osazovač smd pcb (na videu). Na tohle stačí adruino mega i to z číny. Třeba na Raspberry jsem toho moc složitého neviděl na videu. Jen ten španěl udělal super balancujícího robota s opencv, ale jak píše, je to celé v C. A uznej, že na to abych požádal o ručník, kávu a nebo jídlo a pití se nemusím učit kompletně španělsky, portugalsky, francouzsky, italsky když pojedu na dovolenou.
jrt
já se ptal zda to jde když je to na tom výrobku napsáno. Jen to mě zajímalo. Jinak ten čip od maxima (co mi prý nepošlou) se dá na raspberry vynechat, našel jsem řešení pro spektrometr na raspberry (ale ten na balkon dávat nechci)...
btw...kdo jste pošťák a nebo celník...nezlobte se na mě ale jste všechny nejsprostší výrazy co znám (a je jich hodně, i maďarsky) !!! na celním skladu mám dva krokové motory co poslal prodejce v pytlíku (ty co přišli v papírové krabičce prošli celnicí bez zdržení). a já teď musím poště rychle vysvětlit co to je, proč to je, kolik to stálo, kolikrát jsem si prdnul atd..aby to mohli mi dodat jinak to pošlou zpět do číny. V úterý jsem našel ve schránce upozornění, že mám něco na poště, nechal jsem vyzvednutí na pátek kdy mám kratší pracovní den. A ono to bylo upozornění od pošty s tím, že jestli jim nedodám podklady do příští středy, že to pošlou zpět.
jrt

Příspěvek od jrt »

Jinak ten čip od maxima (co mi prý nepošlou) se dá na raspberry vynechat
Takže jsi z firmy Maxim Integrated vytáhl zdarma chipy, které neumíš použít. Počítej s tím, že budou chtít, abys jim popsal svou aplikaci a pokud to neuděláš, budeš považován za mluvku a zároveň ztížíš přístup ke vzorkům součástek lidem, kteří je opravdu potřebují a umí použít.
Rosparovač (nemělo by to být spíš roZparovač?)
... ty co přišlY v papírové krabičce prošlY celnicí bez zdržení, ty náš malý češtináři... :D
... musím poště rychle vysvětlit co to je, proč to je, kolik to stálo, kolikrát jsem si prdnul...
Tvé starosti mne nesmírně zaujaly. Ještě nikdy jsem o tak vekých potížích neslyšel. Přijmi, prosím, tyto věty jako projev mé hluboké účasti s tebou.
Ale, na druhou stranu, alespoň se budeš mít na co vymluvit, když se tě za čas někdo zeptá, jak pokračuješ s tím balancujícím robotem.
jrt
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Robot pokračuje tak, že mám pro něj kostru, tj. skelet. Pan/tild i se servery, atd atd, to bych se upsal. čekám na ty správné motory a na kameru.doufám, že mi to nikdo nečórne když mi to pošták dává nahoru na poštovní schránku. To by mě mrzelo, byla dost drahá...kvůli několika napájením (protože RPiB+ žere jako ford mustang) uvažuji, že vyměním arduino uno a motor shield přímo za modul arduino yun pro rpi a na něj posadím jeho shield pro 2xA4988...aby to bylo kompaktnější a nemusel jsem řešit oddělené napájení. Poučil jsem se u jedné stavby robota o 4 kolech kde zkoušel několik napájení, zvyšoval jednak kapacitu ale i napětí. Nakonec dosšel k tomu, že na motory má powerbank (drahej jak prase) a na raspberry má modelářské aku z NiMH. Já chci mít na motory 12V gelovku 4Ah a pro raspberry a arduino pak 12V LIPolku 2700mAh. Pro měření Pb mám měřák na kapacitu pro lipolku taky ale jen na jeden článek. Takže budu muset dokoupit ještě 2 kousky a zkombinovat kód a nebo se podívat jestli to někdo neřešil tj. balancování článků lipo aby to dalo výsledek kapacity. Protože každá lipo má svoji kritickou hranici pod kterou když klesne tak je po ní.
Včera jsem přeinstaloval RPi na nový debian, doinstaloval vše potřebné pro opencv a servoblaster apod. ten bych nepotřeboval, mám přímo I2C modul adafruitu na 16 serv. Uvidím co využiju líp, co nebude cukat se servry...buď budou řízena arduinem a nebo rpi. vyzkouším kde není prodleva a cukání...
jo a ten čip od maxima...uvažoval sjem o tom kde se asi používá a proč je tak prťavý...má to v sobě kdejaký digitální foťák, i v lepším mobilu...jinak by digitál dával zmrvené fotky kdyby nevěděl co mu svítí na ccd čip..musí vědět jakou korekci má použít...třeba první olympusy měli problém že při špatném protisvětle všechny fotky měli červený nádech.
jrt

Příspěvek od jrt »

a na něj posadím jeho shield pro 2xA4988
Ale v tom případě ti budou ty vytoužené krokové motory 12 V / 350 mA úplně na nic...
Sny máš hezké, jen aby po zapojení zas odněkud nevyrazil kouř. Víš přece, že elektronické součástky fungují na principu kouře a jestliže z nich kouř unikne, součástka už nefunguje.
Pan/tild i se servery...
Budeš muset, chtě nechtě, ještě trochu zapracovat na teminologii, jinak dopadneš jako tahle paní. :D
jrt
Rosparovac

Příspěvek od Rosparovac »

JuraS. píše:Rosparovač (nemělo by to být spíš roZparovač?)
díky za objasnění. Já znám závody rybářské kde moc neplatí, že největší sedlák má největší brambory. Spíš při nich záleží kdo najde novou, neokoukanou součást návnady a hlavně nástrahy a nachytá nejvíc ryb. Může tím být například nějaký mlž co si ho dovezeš z dovolené a toho necháš pak doma hnít a to co z toho bude přidáš do nástrahy. Například. Nemyslím si, že arduino je jen na hraní pro děti. I když. Tvoje děti určitě nedostanou na hraní funkční kalašnikov i se střelivem a přitom jižněji a východněji je to normální. Na arduinu mega jsou postaveny 3D tiskárny od Průši i Mendela a taky 3D plottery. Jo a na arduinu mega jsem viděl i domácí osazovač smd pcb (na videu). Na tohle stačí adruino mega i to z číny. Třeba na Raspberry jsem toho moc složitého neviděl na videu. Jen ten španěl udělal super balancujícího robota s opencv, ale jak píše, je to celé v C. A uznej, že na to abych požádal o ručník, kávu a nebo jídlo a pití se nemusím učit kompletně španělsky, portugalsky, francouzsky, italsky když pojedu na dovolenou.
Ne pane kolego, můj nick je napsán přesně tak jak má být. Vzniklo to logikou malého chlapce, kterému bylo hloupé dát si přezdívku masového vraha a hlavně se opičit. Tak změnil písmenko a tak i význam… jen si za boha nemohu vzpomenout, jaký to mělo mít význam.
Nepodceňuji arduino, neexistuje platforma, kde jde něco zkusit rychleji, navíc je to modulární. Člověk napíše, „zapni PWM“ a ono to zapne PWM, nemusí se hrabat v registrech, vypočítávat předděličky atd. Na druhou stranu i toto s Arduinem jde. Psát v nativním C, ostatně což doporučuji všem. Cčko je optimum pro práci na MCU, cokoliv vyššího (C++, Java, C#) je neefektivní a pro práci na železo moc abstraktní a cokoliv níže, tedy ASM, je pracný a je u něj nutné uvědomění sí vnitřní struktury chipu a mít nastudovanou teorii předvídání skoků, pipeliningu atd… Rovněž není přenositelný mezi chipy. Nicméně i ASM se používá pro kritické sekce. Pro Tebe Juro bohužel, kolik jazyků umíš tolikrát si programátorem… Mimochodem myslím, že málokdo o sobě může prohlásit, že zvládl jakývkoli jazyk a to se týká jak Angličtiny tak „C“ – Takže kompletně se stejně nikdy nic nenaučíš.
Co se týče využitelnosti Arduina a RPI, tak bych byl velmi opatrný s výroky tohohle typu. Nechci sice srovnávat hrušky (8bit AVR) a jablka (32b dual core ARM), ale nutno říci že si tihle dva moc nekonkurují. Tam kde končí arduino začíná RPI. Jsou extrémisti, kteří na arduinu rozjíždějí linuxy a RTOS, nebo si na tom dělají palubní compiutery do auta, včetně vizualizace. Ale jsou taky blázni, co se rýpou v Malině, píšou v ASM, dělají si správu budovy včetně ovládání přes Gsm atd… Kupříkladu kolega ze školy na tom dělá obyčejné měření několika teplot a binárních vstupů, ale pak tato data zpracovává, zobrazuje na webu a dělá i průběhy, nebo hlídá alarmy a posílá mail. Například bitcoinové doly v Číně i v US jsou převážně z několika stovek malin, kde každá pracuje jako samostatný těžař. Ale jak říkám srovnáváš nesrovnatelné. Malina je PC velikosti kreditní karty a jako bonus má vyvedené GPIO piny takže můžeš pracovat i na železe a třeba právě měřit teplotu. Ale mimo to má použitelné OS (pro kancelářskou práci dostačující) nebo mediální server, na který nemají ani nejmodernější SMART TV od Samsungu Arduino je vývojová platforma se speciálním jazykem.
Když už jsme se tady dali na ty vtípky:
Člověk by neměl používat cizí termity, když je nezná suterénně nebo není v dobré konvici, protože je zde veliké rizoto, že to skončí fiatem. Každý se tváří jako suvenýr, ale vrátí se mu to jako buzerant!
Náš tým RTOstrava
"Nikdy se nehádejte s blbcem, protože se tím snížíte na jeho úroveň a tam Vás ubije svými zkušenostmi..."
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Rosparovač - jo díky, o tom co zvládne malina tak trochu vím. Nechci po ní nic světoborného co nezvládne. Narazil jsem na web, v češtině, kde řeší automatické ovládání akvária/terária. Někdo to má na arduinu a jsou tam akvaristé co se snaží to postavit na malině. Roky vím o usa projektu kde se k normálnímu pc připojí krabička co se do ní zapojí senzory a zástrčky a do pc se nahraje windowsovský soft..a řídí to akvárium. Mají v recenzích ukázky, že ten jejich komplet řídí veliká mořská akvária, celé mořské světy v usa, ale ji jinde. Viděl jsem před léty řešení kdy jedna firma z Brna, aby presentovala jejich řídící systém na automatizaci všeho možného, si v hale udělala automatické akvárium. Jediné co to nezvládalo bylo odebírat mrtvé ryby (každý živočich jednou zemře) a nestříhalo to přerostlé rostliny. To co po malině chci umí v celku obstojně, tj. pomocí kamery vyhledávat a identifikovat obličeje a přiřazovat k nim identikit, vyhledávat a idetifikovat objekty. Řídit pan/tild a řídit pomocí pwm motory. Vzhledem k tomu, že identifikování objektů pomocí python, numpy a opencv není zrovna rychlé (až to postavím tak budu řešit chlazení abych ho mohl přetaktovat), prostě python na to není svižný (a jinak to neumím), tak dám řízení pohybu (tj. balanc, na místě, otočit se, vpřed, vzad,atd.) na arduino a komunikace mezi malinou a arduinem by byla (v případě oddělených zařízení) po I2C a po shieldu pro malinu pak po seriové lince. Abys věděl o čem píšu, ten shield je tento a jeho shield pro motory pak tento.
jo a máš pravdu nicky vznikají různě.
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

Jednou z cest jak pomocí Raspberry Pi něco řídit je české UniPi. Není to úplně levné, ale je to hotové a je k dispozici programová podpora, rozšiřující moduly atd. Zrovna teď je jedno ke koupi na Aukru ;)
A ne, nemám s nimi nic společného, jen jsem to v listopadu viděl naživo a přišlo mi to zajímavé :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Jo četl jsem o tom četl. To ale slouží k něčemu jinému než potřebuji já na balkon na řízení "zalévání" kytek a nebo k řízení otáčení kamerou a rozpoznávání králíka v kleci od mýho xichtu. jen doufám, že si najdou svoje zákazníky a že to v číně neokopírují dřív než se jim zaplatí aspoň 80% nákladů co do toho vložili. Předpokládám, že ty shieldy co bych chtěl za rok okopírují v číně (jestli jim to bude připadat zajímavé). Nicméně vím, že je musím koupit hodně rychle..když jsem sháněl modul pH tak jsem našel jeden suprový ale ten se už nevyráběl..i když by o něj byl zájem..prostě se vyrobí pár kousků a už ne...
Tomu UniPi pak chybí nějaké recenze, třeba rodinný barák kompletně řízený tímto. nebo něco složitáho, malá firma, skleník, co já vím...prostě vidět co to fakt umí a ne jen video kde se básní co by to mohlo umět. Ceny mají tak vysoké, že to je tak pro majitele vily za 10 mega...a ten si nebude nic bastlit ale koupí hotový řídící systém.
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Včera jsem se rozhodl (zrálo to ve mě už dlouho) že koupím několik sdhc karet na které si udělám několik verzí raspbianu. Na webu jsou návody na zprovoznění opencv s pythonem na RPi ale...některé tvrdí, že facedetect, objectdetect nejdou spustit na opencv 2.4.10, že se musí ručně kompilovat verze 2.4.9. Taky píší, že python3 s opencv má v sobě nějakou chybu a že se musí použít python2.7. Ale na druhou stranu prý stačí nainstalovat "python-numpy python-opencv python-dev" a facedetect a objectdetect funguje. Bez kamery to moc nejde. Zkouším hotové scripty a ty jsou buď na opencv 2.4.9 a nebo to zhavaruje s verzí pythonu. Taky jsem našel knihovnu v C++ pro práci s kamerou která vynechává python a používá plně opencv. No a když je použití C++ s opencv mnohem rychlejší než python s opencv (i na plnokrevném počítači) tak si udělám několik verzí instalací a co bude nejlepší a funkční (až mi konečně příjde kamera) tak tu verzi použiju.
Odpovědět