Dubnové Malostranské Robodoupě...

Pirx
Kontaktovat uživatele:

Re: Dubnové Malostranské Robodoupě...

Příspěvek od Pirx »

Pozor, nikoho neodrazuji od používání knihoven a už vůbec ne kategoricky.
Proto jsem psal zdůvodnění, proč se tomu vyhýbám. Spíše bych chtěl naznačit jisté nebezpečí, které přináší psaní programu stylem více či méně koordinovaného lepení cizích knihovních funkcí. Jedinec pak v případě úspěchu snadno propadne iluzi, že umí programovat.
Dex píše:Koneckonců kdo se nepokoušel vytvořit vlastní operační systém, tak to nepochopí (je to už hodně dávno :lol:).
Já jsem se v mládí pokoušel napsat editor a překladač assembleru pro Intel 8080 v Basicu na "počítači" IQ151. Pro jednodušší zdrojové texty to dokonce i fungovalo :lol:
Solder fumes makes you stronger!
jrt

Příspěvek od jrt »

Když už jste se tak pěkně rozepsali o knihovnách pro Arduino, tak jsem zvědav, kdo z vás 30.4. pohovoří na téma "Tvorba knihovny pro začátečníky" a kdo na tohle téma napíše článek na Robodoupě...

A v diskuzi o knihovnách pro Arduino prosím pokračujte v rubrice k tomu určené...
jrt
Král

Příspěvek od Král »

Nejdříve se musím přiznat, že jsem se dosud žádné akce pořádané v rámci Malostranského Robodoupěte nezúčastnil. I na tomto fóru jsem dosud byl zcela pasivní. Přece jen 350 km jedna cesta je poněkud z ruky. Ale dubnové téma mě zaujalo, tak bych přivezl ukázat, s čím si hrajeme ve škole. Jednak by to bylo autonomní autíčko ze soutěže Freescale Cup (NXP Cup). To by jezdilo po jednoduché dráze. A pak bych vzal ukázat rozpracovaného "pavoučího" robota. Byl by zájem? A pokud ano, je potřeba se nějak přihlásit o místo? Prostě jak to funguje.
jrt

Příspěvek od jrt »

... tak bych přivezl ukázat, s čím si hrajeme ve škole. Jednak by to bylo autonomní autíčko ze soutěže Freescale Cup (NXP Cup). To by jezdilo po jednoduché dráze. A pak bych vzal ukázat rozpracovaného "pavoučího" robota. Byl by zájem?
No samozřejmě, že zájem je, například já jsem ještě nikdy autíčko ze soutěže Freescale Cup zblízka neviděl.
A pokud ano, je potřeba se nějak přihlásit o místo? Prostě jak to funguje.
Není třeba se nijak přihlašovat. Přijedeš, ukážeš, pokecáš. K dispozici je dataprojektor, takže by asi bylo fajn, kdybys mohl o obou projektech pohovořit trochu podrobněji (ale nechci tě nutit). Na dráhu pro autíčko je spousta místa na chodbě před učebnami.
A kdybys ještě napsal krátký článek na Robodoupě, to by bylo teprve skvělé!
jrt
Král

Příspěvek od Král »

Výborně. Přijedu, ukážu, pohovořím a i článeček napíšu. Ten ale až po maturitách, protože teď je pilno.
jrt

Příspěvek od jrt »

Budeme se těšit!
jrt
hary

Příspěvek od hary »

Dex píše:Používat cizí knihovny je naprosto v pořádku. Kolo také nevynalézáme stále znovu a znovu a nijak nás to (doufám ;)) netrápí.

Zrovna ovládání serv či práce s SD kartou je něco, na co je na webu asi tak tisíc příkladů. Zkuste trochu rozvést co přesně by Vás vlastně v případě těchto témat zajímalo. Jen abych pochopil o co jde ;)
Já tedy hledal mnohokrát a vždy hodně dlouho, ale pro Picaxe jsem nic nenašel, ale nechám se poučit, kde jsou ty tisíce návodů. Vím, že pro Arduino je návodů hodně, ale s Picaxi je mnohem horší. Potřebuji ovládat jedním MCU co nejvíce levných analogových serv, přitom jedno servo se musí z jedné polohy do druhé přestavovat 15 sec, další 30 sec s pauzou uprostřed atp.(mám problémy s tím velmi pomalým chodem). U SD nebo micro SD potřebuji pomocí MCU ovládat zvuk a poslouchat ho (přes zesilovač) reproduktory, prostě si udělat MP3 přehrávač.
Taky bych potřeboval osadit do tunelu kolejiště (skryté nádraží) kameru a sledovat pomocí ní provoz vlaků. Co pan Fulda - ten to má asi vyřešeno. Také by se mi hodilo ovládat kolejiště přímo z PC (zatím mám klasický ovládací panel s tlačítky). Předem děkuji za případné info.
jrt

Příspěvek od jrt »

hary píše:Já tedy hledal mnohokrát a vždy hodně dlouho, ale pro Picaxe jsem nic nenašel, ale nechám se poučit, kde jsou ty tisíce návodů.
Kolegové to vztahovali k Arduinu, proto taky dostali za uši, aby se přesunuli do správné rubriky.
hary píše:Potřebuji ovládat jedním MCU co nejvíce levných analogových serv, přitom jedno servo se musí z jedné polohy do druhé přestavovat 15 sec, další 30 sec s pauzou uprostřed atp.(mám problémy s tím velmi pomalým chodem).
Tohle jsi četl? Problémy s velmi pomalým chodem serva jsou způsobeny převážně špatným mechanickým provedením toho serva, nikoli řídícím programem. Když se podíváš na způsob řízení běžného analogového serva, tak zjistíš, že je motor při pomalém pohybu napájen PWM s velmi malou střídou a to nemusí vyhovovat jak méně kvalitním motorům, tak zadrhávajícím převodům.
hary píše:U SD nebo micro SD potřebuji pomocí MCU ovládat zvuk a poslouchat ho (přes zesilovač) reproduktory, prostě si udělat MP3 přehrávač.
Existuje velmi levný MP3 přehrávač, přímo ovladatelný PICAXE. Zkoušel jsem ho, takže vím, že funguje bez problémů. Ale - pokud vím - tys taky něco takového už zkoušel, ne?
hary píše:Taky bych potřeboval osadit do tunelu kolejiště (skryté nádraží) kameru a sledovat pomocí ní provoz vlaků.
Jediná šance na tohle řešení je USB kamera a počítač. Mohls to vidět na únorovém RD, kdy jsem snímal kamerou při přednášce pracovní plochu a obraz promítal přes počítač projektorem na zeď. Usb kamerka se dá koupit poměrně levně.
hary píše:Také by se mi hodilo ovládat kolejiště přímo z PC (zatím mám klasický ovládací panel s tlačítky). Předem děkuji za případné info.
Na tohle asi bude Fulda opravdu větší odborník... Případně zkus tohle diskuzní fórum, kde k téhle problematice budou mít rozhodně blíž.
jrt
Dex
Administrátor

Příspěvek od Dex »

Taky bych potřeboval osadit do tunelu kolejiště (skryté nádraží) kameru a sledovat pomocí ní provoz vlaků.
Jediná šance na tohle řešení je USB kamera a počítač. Mohls to vidět na únorovém RD, kdy jsem snímal kamerou při přednášce pracovní plochu a obraz promítal přes počítač projektorem na zeď. Usb kamerka se dá koupit poměrně levně.
Na úplně levné webkamery pozor. Hledejte ve specifikaci podporu UVC. Pak to často pojede i bez ovladače a hlavně to nebude závislé jen na Windows. Např. Microsoft LifeCam HD-3000 je osvědčená klasika. Ano, je to ironie, ale kamerky od MS často fungují na linuxu nejlépe (tj. třeba s Raspberry Pi). Tuhle konkrétní máme otestovanou i pod Androidem a dokonce dvě najednou ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
jova

Příspěvek od jova »

hary píše: Potřebuji ovládat jedním MCU co nejvíce levných analogových serv, přitom jedno servo se musí z jedné polohy do druhé přestavovat 15 sec, další 30 sec s pauzou uprostřed atp.(mám problémy s tím velmi pomalým chodem)...
Asi by to chtělo řešit v sekci PICAXE.
Zkus tohle:

Kód: Vybrat vše

;20M2
setfreq m4
servo b.1,150
start:

for b0=50 to 200  ;50 počáteční, 200 konečný bod otáčení
servopos B.1,b0	;servo připojit na B.1
pause 100		;ryclost serva
next 

for b0=200 to 50 step-1