Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1752
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od jrt » 05 úno 2019, 20:03

1. Na první fotce výše (Volby) je sice COM3 označen jako "ready for use", ale tlačítko Použít (pravý spodní roh okna), na které se musí kliknout, aby komunikace začala fungovat je šedivé, takže něco není v pořádku.
2. Ta rychle blikající dioda by nasvědčovala tomu, že ji máš připojenou na pin 7 PICAXE místo na pin 6, nebo máš ty piny omylem nějak propojené.

Pokud to nedáš dohromady dřív, přijď na Robodoupě a vůbec se nestyď, Robodoupata jsou pro řešení podobných problémů přímo určena :D
jrt
jederobot.cz, hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

daton
Příspěvky: 577
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od daton » 05 úno 2019, 22:40

Jen na okraj, driver pro tenhle převodník ve W10 mnohdy nefunguje správně, zkus se ve správci zařízení podívat jestli je driver pro převodník OK a potom ještě zkus se ujistit, že port co se ti ukazuje v tabulce - COM3 je skutečně od převodníku.

DavidO
Příspěvky: 959
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od DavidO » 05 úno 2019, 23:14

jrt píše:
05 úno 2019, 20:03
2. Ta rychle blikající dioda by nasvědčovala tomu, že ji máš připojenou na pin 7 PICAXE místo na pin 6, nebo máš ty piny omylem nějak propojené.
Už se mi stalo, že jsem příliš důrazným zasunutím nožičky do nepájivého pole tuto dole ohnul a přizkratoval ji na vedlejší řadu...

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 06 úno 2019, 15:37

Ahoj,

obávám se, že budu muset v tu sobotu přijít. Nedaří se mi to zprovoznit.

Zkoušel jsem ohmmetrem zjistit, jestli není zkratovaný pin 6 a 7 - není tomu tak, LED je připojena na pin 6.
Ve Win10 jsem odinstaloval ovladač a nainstaloval nový, nepomohlo to. To samé jsem udělal ve Win7, rovněž bez výsledku.
Napadlo mě ještě, že by mohl být vadný samotný procesor, ale tomu se mi nechce věřit.
Ještě takový postřeh s LED - pokud je připojený zdroj a odpojím převodník od PC, tak se LED rozsvítí trvale, ale s nižší intenzitou, pokud pak od převodníku odpojím programovací kabel, tak se rozsvítí více.
Pak mě ještě napadlo, jestli nevadí, že ty 3 odpory jsou zaletované přímo na tom sériovém konektoru, ale fotku jsem posílal, tak kdyby to vadilo, tak byste mi to určitě někdo sdělil.

Co bych si na ten sraz měl vzít kromě zařízení, převodníku a zdroje, asi ještě netbook, ale na něm mám Win10.

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1264
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od Dex » 06 úno 2019, 18:20

Jen dotaz - je ten programovací kabel trvale zapojený? Ty odpory na něm jsou totiž důležité :)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 06 úno 2019, 18:41

Myslíš při nahrávání programu?
Ano je, jinak by to přeci nebylo spojené s PC, ne?

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1264
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od Dex » 06 úno 2019, 18:45

Tak při programování jistě :), ale i potom, jen se odpojí RS-232 redukce. Ty odpory na Canonu se obvykle dávají k PICAXE (a je potřeba je tam mít!) a kabel jsou jen dráty.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 06 úno 2019, 18:52

No proto jsem to předtím psal.
Můžu to předělat, to není problém, ale na funkci "rostlináře" to nejspíše nebude mít vliv, ne? 😁

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1264
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od Dex » 06 úno 2019, 19:43

To se nerozumíme - PICAXE ty odpory "potřebuje", i když se zrovna neprogramuje ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

mirda328
Příspěvky: 22
Registrován: 04 úno 2019, 07:54

Re: Nefunkční propojení mikrokontroléru PICAXE-08M2 s redukcí

Příspěvek od mirda328 » 06 úno 2019, 20:36

Jo já to předělám, I když si myslím, že tím ta nefunkčnost způsobena nebyla.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti