Rfid MF RC522

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Rfid MF RC522

Příspěvek od daton » 19 led 2018, 10:27

Zajímavé ted jsem našel stránku kde vysloveně autor píše že vstupy jsou 5 V tolerantní tedy by ani konvertor být nemusel ale ještě jestli to má ověření ale zdá se že o tom ví hodně
http://howtomechatronics.com/tutorials/ ... door-lock/

Jinak ano napadlo mne taky dát tam linearní stabilizátor přesně jak to uvádíš Fuldo, jenom mám trochu probléms těmi pulluprezistory. Těch signálů je tám pro zpracování víc a tedy jen tyto dva by nic neřešily a už vůbec nevím jak se ostatní signály budou pasovat s konvertorem.
tabulka.png

Jestli na ty ostatní signály například reset a tp lze vůbec konvertor použít, protože to je vlastně jen proudový zakončovák tvořený tranzistorem (jak správně Fulda píše) .

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Rfid MF RC522

Příspěvek od daton » 19 led 2018, 15:10

Tak už jsem to asi vyřešil, vzhledem k tomu že nano zvládá 3,3V a matrix 8x8 s MAX-em taky tak za 5V zdroj, který tam musí být pro PIRa ty 3,3V nedají, vložím dvě křemíkové diody a dostanu se na napětí 3,6V což by mohla rc522 stejně jako ostatní systemy akceptovat a tím bych se vyhnul dalším součástkám a přitom bych vyhověl datasheetu. Z PIR leze 3,3V vždy i při 5V tedy by nikde nemělo dojít k překročení napájecíhonapětí :-) .
Z toho jak se rc522 zapojuje a co snese je jen vidět že současné obvody di nechají líbit docela dost až mne to překvapuje.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 607
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Rfid MF RC522

Příspěvek od fulda » 19 led 2018, 18:40

daton píše:
19 led 2018, 15:10
Tak už jsem to asi vyřešil, vzhledem k tomu že nano zvládá 3,3V ...
:?: :?: :?: Tato informace je pro mne pon2kud těžko pochopitelná.
Vím, že existují arduina Pro Mini, která mají 8MHz procesor a jsou schopná pracovat 3,3V, dokonce existují i taková, která na sobě mají rovnou 3.3V stabilizátor (TADY 168 nebo TADY 328)
Pak existují takováto Arduina Nano, u kterých ti píšou, že pracují jak chceš, ale celkem těžko se pozná, co myslejí: Output voltage 5V/800mA, 3.3V/180mA (Only in NEW vesrion) doplněná o větu: Nano V3, can be powered via mini usb port (up to 500mA). External power supply 6-12V unregulated to output VIN, or 5V external power source to a regulate output of 5V. The power supply is automatically selected with the maximum voltage value.
A jak se to zachová při napájení z USB a jak při napájení přes Vin. To je zajímavé téma na reverzní inženýrství.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Rfid MF RC522

Příspěvek od daton » 19 led 2018, 19:38

Přesně nevím co tím myslíš. Já mám klasické nano to nejlevnější https://www.aliexpress.com/item/MINI-US ... autifyAB=4

a zkoušel jsem zda funguje a super i 2,7V zvládá. Je fakt že jsem ještě neprogramoval ale vzhledem k tomu že RFID chodilo týden na 5V tak těch pár okamžiků to zvládne. Rozhodně se zvýší napětí a napájení vlastně pojede z notebooku ale jen chvilku. Spíš mne udivilo že ten led matrix 8x8 s max
https://www.aliexpress.com/item/Free-sh ... autifyAB=4
funguje taky při 3,3V a docela spolehlivě. Takto napájené arduino tedy obsluhuje rfid čtečku, matrix, vyhodnocuje PIR čidla a též číslicový zámek tedy vše co jsem mu chtěl naložit a hlavně zatím to je naprosto stabilní a tejně rychlé jako na tom 5v napájení.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 607
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Rfid MF RC522

Příspěvek od fulda » 19 led 2018, 20:10

a-ha, tak to bude malinko těžší.
Předpokládám, že ten nápis 5V v názvu tě nemůže ani zpomalit, natož pak zastavit, nějaká hloupá řádka v datasheetu je také jen pro ty, co neví co dělají.
Pravda je, že se dá trochu spolehnout na to, že ten procík co je tam osazený je podobný jen vizuálně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Rfid MF RC522

Příspěvek od daton » 19 led 2018, 20:28

Fuldo prosím můžeš se vyjádřit trochu jasněji pro mne natvrdlého? Myslíš jako že to nebude stabilní? Nebo že může dojít k selhání při programování? Jemi jasné že když tam je5V tak to má své opodstatnění ale popravdě když naětí snížím ano může dojít k riziovým stavům uvnitř v substrátu ale předpokládám že ta šarže, když maká při 2,7 tak při 3,3 bude naprosto v pohodě.
Nevím co mi chceš říci .... :?: :?:

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Rfid MF RC522

Příspěvek od daton » 19 led 2018, 21:15

Pokud tě trápí že je to na 5V tak já vycházím ze svých zkušeností které se teda datují z roku 1982. To jsme byly v tesle Rožnov a koukali na výrobu tranzistorů a integrovaných obvodů. Tranzistory se testovali velkým napětím a proudem pár pikoamper. Když došlo k průrazu který byl ovšem vratný tranzistor se zařadil do napětové kategorie. Nejlepší kusy měly nejvyšší napětí, zrovna taak se zkoušela šarže IO a tam se bud omezil teplotní rozsah nebo napětí případně frekvence. V kaaždém případě čím vyšší napájecí napětí tím byl čip zpravidla kvalitnější. Potvrzuje to i dnešní výběr jader procesoru u intelu nebo AMD pokud je ta šarže nebo kus horší omezí mu takt a tedy i proud nebo ho zařadí do nižší kategorie. Tedy analogií mi vychází že pokud jsou čipy na 5V pak by 3,3 měly zvládnout. Jediné co by mohlo být limitující je zápis do eeprom ale vzhledemk tomu že se budou programovat v plném napětí pak by to nemuselo vadit.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 607
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Rfid MF RC522

Příspěvek od fulda » 19 led 2018, 21:55

Tak ještě jednou, výrobce si dal takovou práci, že napsal datasheet. A do toho napsal, že se procesor dá provozovat v pracovném napětím 1,8V - 5,5V. Zároveň však napsal, že ty hodnoty platí jen pro určité případy a že si máš dávat pozor na "speed grade" uvedené na konci strany 2. (a nebo třeba TADY, ale až pod obrázkem)
A co tam je napsáno?
datasheet píše:Speed Grade:
  • 0 - 4MHz @ 1.8 - 5.5V
  • 0 - 10MHz @ 2.7 - 5.5V
  • 0 - 20MHz @ 4.5 - 5.5V
Takže pro 16MHz máš provozovat procesor s napájením 4.5 - 5.5V.
Pokud chceš hledat důvody, co k tomu výrobce vedlo, tak prosím. Pokud chceš zkoušet, jestli je to pravda, tak taky prosím.
V praxi je jedno, jestli zaignoruješ datasheet od procesoru a nebo od rfid čtečky. V každém případě je něco špatně a nelze čekat, že to bude fungovat celé správně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

daton
Příspěvky: 434
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Rfid MF RC522

Příspěvek od daton » 20 led 2018, 09:32

Aha tak uz vim odkud vane.... :D
Předně prosim nedělej ze mne bl..ce ... (bez urážky)
. Tak ještě jednou, výrobce si dal takovou práci, že napsal datasheet.
Ten jsem samozřejmě četl a ne jednou a nevidim tam problem, ktery by mohl zpusobit fatalni selhání
. Takže pro 16MHz máš provozovat procesor s napájením 4.5 - 5.5V.
To jsem rozhodně neplanoval spíš uvažuji o zmenšení frekvence, to zařízení není klíčové a nikam nespěcha :D Jak jsi přišel na to že bych chtěl zvyšovat frekvenci???
V praxi je jedno, jestli zaignoruješ datasheet od procesoru a nebo od rfid čtečky. V každém případě je něco špatně a nelze čekat, že to bude fungovat celé správně..
Promiň ale neignoriji nic vše jsem pro svoje potřeby zvážil a je fakt že nekteré hodnoty jsou trochu v mezních polích ale pořád jsou v provozních parametrech a to v podstatně příznivějších, než ve většině doporučených zapojení na netu a to i u uznávaných webu.
Tedy ano maš pravdu v tom že pokud to bude navrhovno pro hromadnou výrobu tak je k tomu třeba přistupovat jinak, ale i takto to bude chodit dobře.

Ps. Jedinym problemem je to programovani ale to se da vyřešit odpojením čtečky a opětným připojením po odpojení usb.

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 607
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Rfid MF RC522

Příspěvek od fulda » 20 led 2018, 21:31

daton píše:
20 led 2018, 09:32
. Takže pro 16MHz máš provozovat procesor s napájením 4.5 - 5.5V.
To jsem rozhodně neplanoval spíš uvažuji o zmenšení frekvence, to zařízení není klíčové a nikam nespěcha :D Jak jsi přišel na to že bych chtěl zvyšovat frekvenci???
Mno snad jen to, že Arduino Nano nezná jinou frekvenci než 16MHz. Pokud si jí snížíš, tak to už při překladu asi nepůjde prohlásit za nano, ale buď za pro mini a nebo třeba za "samotný procesor". Asi v tom budeš muset i vyměnit bootloader. Nebo si úplně nedovedu představit co vlastně zmenšením frekvence myslíš.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů