SIGFOX

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1519
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: SIGFOX

Příspěvek od Dex »

Je tam ještě další rozdíl oproti GSM. Roaming se neřeší, je v ceně.

Mno a pak celý SIGFOX (ale i konkurenční platformy) jsou navržené jako extrémně energeticky úsporné. Výdrž baterie se počítá na roky. Pochopitelně se to musí rozumně udělat, ale s GSM jsou myslím reálné tak maximálně měsíce.

Ono si to neklade za cíl zlikvidovat GSM nebo WiFi. Má to být ve spoustě případů vhodnější alternativa ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
daton
Příspěvky: 664
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: SIGFOX

Příspěvek od daton »

Jo jo to chápu je fakt že GSM asi hned tak nic nepoloží jsou to nejnovější technologie podporované dobrým HW a je v tom spousta peněz a to tahne :-) . Je ale taky fakt že na toje vymyšleno spousta zařízení, která již uživatelé čile používají a myslím že sigfox to i když je levný a má výhody bude mít se svým nasazením dost těžké. Přece jen když budu majitel kontejneru se zbožím za milion tak si tam dám osvědčené sledování a neřeším tolik peníze. Výdrž je skutečně s těmi duracely až půl roku a to většina kontejnerů do cíle spolehlivě dorazí.
Ale v segmentu hlídání aut je jistě možností dost a zde by se to myslím osvědčilo dobře rozhodně by byla výhoda delšího dosahu a jiné frekvence než u gsm i když pásmo 900MHz se běžně ruší u gsm se využívá pro delší dosahy mimo město tam je obvyjkle 1800 a sigfox pracuje nebezpečně blízko těch 900MHz.
Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 1519
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: SIGFOX

Příspěvek od Dex »

Ono to taky bude hodně o penězích. Netuším, kolik stojí stávající GSM "sledovače" včetně všech nákladů na provoz, ale troufám si tvrdit, že SIGFOX (a podobné) mohou přinést významné úspory.

V neposlední řadě je zajímavé sledovat, kdo do toho investuje a kdo to podporuje. To často hodně napoví o tom, jaká může být budoucnost ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz
daton
Příspěvky: 664
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: SIGFOX

Příspěvek od daton »

To profi zařízení na sledování kontejnérů co jsem měl možnost studovat bylo z Izraele a stálo do 10 000, a sledování bylo na serverech výrobce, který to dával jako službu ke svému zařízení zdarma. Fór je že to zařízení bylo dostupné už před 12 lety a Izraelci stále něco vylepšují.
Ale jak píšeš SIGFOX má potenciál a bude zajímavé pozorovat kde kde vlastně prorazí,jen aby to nedopadlo jako ZigBee do kterého byly také vkládány velké naděje a očekávání....
pgerla
Příspěvky: 400
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: SIGFOX

Příspěvek od pgerla »

No shrňme si to, pokud nevlastníte přepravní společnost, nebo nehlídáte věrně nevěrnou družku ohroženého druhu. Je to na dvě věci, na teplotu a tepláky u piva.
Odpovědět