Moc pěkně vysvětlenoMechEdu píše: Shannonův-Kotelnikův teorém, dovolím si trochu jednoduší a pochopitelnější výklad. Teorém říká, „abychom byli schopni zaznamenat s naprostou jistotou změny na „vstupu“ musíme tyto vstupy „vzorkovat“ minimálně „dvakrát rychleji“, než může nastat změna vlastní vstupní veličiny.

Na některých soutěžích se ale speciálně vyskytuje i zmíněný pravý úhel, například v Polsku na "Robotics tournament". Nicméně jasně, na většině soutěží nebývají.MechEdu píše: Naštěstí organizátoři soutěží toto vše znají, proto kolmé zatáčky do soutěže nedávají. Zatáčky mají tvar kruhové úseče s jasně definovaným minimálním poloměrem, což je důležitá podmínka ke stanovení rozměru čárového senzoru.
Jasně, to už jsem v zápětí připsal taky, myslel jsem že jsem natáčel robota při jiném nastavení. Od pondělka bych měl mít relativně volněji, tak to kdyžtak zkusím natočit a nahrátMechEdu píše: Poznámka pod čarou: Robot na videu rozhodně nezatáčí smykem.

Těch 12 mm je délka úseku, kdy je možno "vidět" kolmou čáru, perioda je doba, za kterou proběhne jeden celý cyklus programu. A jak píše MechEdu, podle daného teorému abychom zachytili spolehlivě úsek délky 12 mm, musí robot ujet za jednu periodu vzdálenost méně než poloviční, tedy pod 6 mm.AlesH píše: "perioda" má délku 12 mm. Podle mého názoru se celá "perioda" skládá z 12 mm čáry a 12 mm bílé plochy
Trochu nechápu mínění o periodě z bílé a černé...
Nad souvislostí rychlosti, poloměru zatáčky a rozměru senzoru zkusím zauvažovat, napadá mě dost myšlenek, ale nejsou kompletní a potřebují promyslet z vícero úhlů pohledu.