Kam na levná arduina

fulda

Kam na levná arduina

Příspěvek od fulda »

Ahoj vespolek,

založím tohle téma, předpokládám, že se za chvíli rozhoří velká válka protichůdných názorů, ale co už.

Mám potřebu si doplnit zásobu arduín. A tak se koukám kam je jít nakoupit.
Jelikož jsem zatím vždy připojoval sériovku do počítače, tak jsem používal nano s převodníkem CH340, to mne nikdy nezklamalo a ničím neurazilo. Já sleduju hlavní přednost v tom, že na rozdíl od FTDI mám tady 100% jistotu, že se jedná o "ten padělanej", jen ty ovladače nemají potřebu to řešit.
Teď budu ale potřebovat řešit něco s komunikací mimo PC, takže si asi koupím nějaká pro mini a nebo pro micro. Nějak mi uniká zásadní rozdíl. Na nějakém fóru jsem četl, že často používají nepřesný rezonátor na místo přesného krystalu, to konec konců všechny moje předchozí taky, takže si podle nich nenařizuji hodinky.

Mám tu vybráno pár hezkých klonů z čínské lidové republiky, máte prosím někdo nějaký konstruktivní názor proč si jaké koupit jinak a lépe??

Líbí se mi TOHLE (1) nebo TOHLE (2) extra levné Pro mini, nespatřuji v nich rozdíl. Pak je tu ještě TOHLE (3), které má hezčí krystal a trochu jinej pinout.

K tomu si budu muset dokoupit nějakej převodník USB-TTL. Tady trochu váhám, jestli mám jít po ceně a koupit si TENHLE (4), tady váhám, jestli si nepořídit nějakej, kterej má vyvedené DTR, abych nemusel mačkat při programování reset tlačítko.

No a nakonec bych si doplnil svojí domácí zásobu "nano". Tady si myslím, že to je jednoduché, koupím si TOHLE (5) nebo TOHLE (6). Jen malá připomínka, minule jsem na robodoupěti viděl desky, které mají usb micro konektory, to se mi líbilo, že to má lepší "cable management"

Pak jsem ještě narazil na TOHLE (7), že bych si mohl nahrát vlastní procík :)

Jaké máte názory na tenhle typ nákupu a provozu? Kdo nakupujete jinde a jinak??

Díky
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Kam na levná arduina

Příspěvek od fulda »

Jenom pro doplnění, TADY (8) jsem našel jedno nano s micro usb konektorem.
pgerla

Příspěvek od pgerla »

Nakupuju v G-TME za české ceny.
Poslední nákup byl 6x Atiny45, ty budou v autu na soutěž.

Jakou máte spotřebu Arduin měsíčně?
fulda

Příspěvek od fulda »

Hmm, koukám, že u GME stojí to nano 675,- takže při ceně $1,78 to máme za dolar 380 korun. Nebo z druhé strany - pokud si jich koupím 15, zaplatím stejně jako za jedno z GME.
jrt

Příspěvek od jrt »

Na druhou stranu, originální Arduino Nano stojí v Robotshopu 34,99 USD, což je přibližně 875 Kč, takže těch 675 Kč v GMe je v podstatě charita :D
A v Evropském Robotshopu už stojí přes 35 Eur. A jak jsem koukal, tak jako Genuino se vůbec nevyrábí.
jrt
pgerla

Příspěvek od pgerla »

za jak dlouho spotřebujete (zničíte?) 15x Arduino.

Mám několik let jedno Arduino Uno a jedno Atmega2560.
Kupovat něco do zásoby, jen kvůli ceně ...
daton

Příspěvek od daton »

No mě odešel jeden klon pravděpodobně tím přeprogramováním FTDI čipu ale přes všechny snahy a návody už se mi ho nepodařilo rozdýchat no a na jeden se mi dostalo velké napětí 12V vak že bilance dvě nana za poslední dva roky. Pokud udržím tempo tak jedno za rok :-) .
fulda

Příspěvek od fulda »

jrt píše:Na druhou stranu, originální Arduino Nano stojí v Robotshopu 34,99 USD...
Mno jo, ale když si je koupím v tom Robotshopu, tak si alespoň řeknu, že jsem podpořil vývoj, ale když si je koupím v tom GMe, tak dostanu stejnej klon jako od číňana.

A já si pro dnešek řekl, že podpořím Robotshop stejně, jako Robotshop podpořil Pražský Arduino day.
(To kdyby jsi Jirko řekl, že vlastníš akcie Robotshopu a nebo že máš z prodaného kusu nějaké %, tak to by byl jiný argument)
pgerla píše:za jak dlouho spotřebujete (zničíte?) 15x Arduino.
To je taková zapeklitá otázka. Já je do něčeho implantuji a pak je tam nechávám. Třeba jedno mám v eggbotovi. Uznávám, že eggbota používám jen před vánocemi a velikonocemi, ale za ty peníze co jsem je nakoupil ho tam prostě nechávám i těch více než 10 měsíců kdy ho nepoužívám.
Takže s tímto přístupem jich mám doma pár roztroušeno. Ono jich hodně sežerou vláčky, to se celkem hodí občas experimentovat s nějakým ovladačem nebo s nějakou sběrnicí a pak je nechávám nějakou dobu ležet v aplikaci.
Je to dáno také hodně dáno tím, že si jich nevážím. Konec konců za ty peníze??
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

fulda:
Osobně nakupuju na ebay, co jsem se díval bývá oproti tvému shopu ještě drobet levnější, ale těch pár korun už je jedno.

Koupil bych spíš A.mini co máš v 1. nebo druhém odkazu. Tam je dobrý stablík, který málo žere(má 5pinů). To A. na odkazu č.3 má stablík 3-pinový a odhaduju, že to bude něco na bázi 7805,která děsně žere naprázdno, nemá pak smysl snižovat kmitočet mcu nebo jej uspávat. Měřil jsem spotřebu při 12V a první verze si vzala 20mA a ta třetí 25mA. Možná je to ale jen souhra okolností, chtělo by to ještě více vzorků.

Ještě by bylo zajímavé zjistit zda je nějaký rozdíl mezi krystaly obou verzí(přesnost nebo tepl.stabilita).
pgerla

Příspěvek od pgerla »

fulda píše: Ono jich hodně sežerou vláčky
Ještě větší blbec, než jsme doufali. Nejspíš žere i malé děti.

1. varování!
Vyjadřujte se pouze přímo tématu a nepoužívejte hrubé výrazy!
Odpovědět