Hydroponický řídící systém

Postup stavby, dotazy, úspěchy, slepé uličky a zkušenosti
Odpovědět
JuraS.

Re: Hydroponický řídící systém

Příspěvek od JuraS. »

Měření EC tedy znečištění vody, tedy obsahu rozpuštěných minerálních látek, tedy množství hnojiva ve vodě. Vyzkoušel jsem kód a zapojení podle knihy enviromentální měření arduinem a je to bomba. Použil jsem jako sondu normální propojovací drátky a to není to správné. Na tohle si udělám speciální dráty co budou z kvalitního Cu. Vezmu kvalitní kabely co používají modeláři a udělám si měřící sondu. Taky laboruji s tím (že to budu potřebovat tak 3 metry dlouhé) že bych použil koaxiál co se nám válí v práci. Byl na počítačovou síť a nevím jak je dělaný. Potřebuji obě strany sondy stejně kvalitní a mělo by to být odstíněné aby to neztrácelo na tu délku. Tak řeším že si na to nechám udělat forichtung na který se ta sonda naletuje aby bylo co nejmíň přechodových odporů. Jo a s touto pokusnou sondou byly rozdíly v měření takže budu dělat 10 měření a vypočítám průměr a bude to. Tedy pokud to s pořádnou sondou nebude lepší a stabilnější hodnoty. Manželka uklízela takže jsem nemohl dělat binec a hledat kam že jsem založil ruční TDS meter pro ověření hodnot. Jo a zkoušel jsem tak deci a půl kohoutkovky a pak jsem ji řádně osolil. Hodnota ppm z průměrných 24 vylétla na 88 takže to fakt měří.
Kód od strany 51 na knížce a popis toho o co jde. Věřím, že se to někomu bude hodit. Třeba aby si zjistil jak zašpiněnou má vodu ve studně.
Naposledy upravil(a) JuraS. dne 10 dub 2015, 12:19, celkem upraveno 2 x.
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Měl jsem jít studovat doktořinu. Začínají v 7:00, já tam byl v 7:15 jako druhý a na vyšetření jsem se dostal v 8:30. Měl jsem aspoň možnost uvažovat. Vytahám doma hromady kabelů co mám na audio a k počítačům. Staré myši a klávesnice na PS/2, desky k počítačům, kabely audio. To všechno použiju na připojení čidel. Z klávesnice na měřák světla (BH1750FVI) a pro čidlo teploty a vlhkosti (DHT-11). Tam je dostatek drátků. Čidla přilepím na desku z tacpronu a zaizoluji silikonem. RTC I2C (DS1307 AT24C32) bude zapojeno přímo k desce cestou nepájivého pole. Jeho teploměr potřebuje 3 dráty takže využiji kabel z myši PS/2. Čidlo vlhkosti potřebuje taky 3 dráty tak další myš příjde o ocásek. Plovákový senzor, EC sonda mají dva dráty a půjdou buď přes chinche nebo napájecí kabely. Podívám se jak dlouhé mám kabely audio nebo napájecí, změřím jim odpor a uvidím do čeho půjdu. Na výstupní straně rozvodnice tak budou jen zásuvky pro konektory co se tam budou dát zapojit odděleně (kromě světla a teploty). Jo a senzor teploty bude mít ohrádku z tacpronu a před sebou clonu ze silonky (nebo clonící žebra z tacpronu) . Aby na něj přímo nepražilo slunce a nemrvilo měření.
Vyzkoušen zdroj z nějakého zařízení. Asi z tiskárny. Výstupní parametry : 12V/25W/2,5A. Dostatečné pro Arduino MEGA.
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Tak jsem včera prodiskutoval zapojení 220V v rozvodnici s elektrikářem. Na papíru, ale s fotkami a nákresy uvažovaného zapojení. Souhlasil s mým řešením. Tak jsem se večer pustil do zapojování nuláku a fáze mezi "rozvodnou čokoládou" a jističi. Už mám ujasněno kudy půjde dovnitř napájení a kudy půjdou ven propojovací kabely. Co mě ale dost štve je ubývající místo pro sekci řízení, tj pro arduino a hlavně 8*relay. Šuplerou jsem změřil prostor mezi din lištou a okýnkem rozvodnice. Budu to muset nějak vyřešit. Univerzální adaptéry na din lištu jsou super ale na výšku zabírají víc jak 1cm. Nedostává se mi pak místo "nahoru". Když dám na podložku tacpronu arduino, na něj senzor shield a do něj zapojím kabely a ještě přidám lcd tak mi chybí tak 3cm do výšky. Budu to muset vyřešit. Taky na pidi tlačítkový 4 buttonový modul budu muset nalepit nějaké krytky, ty čudlíky jsou dost prťavý. Zatím mi z číny chodí samé doplňky, zásadní věci se někde toulají.
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Včera jsem pižlil desku na které bude arduino. Vzal jsem téměř vhodný rozměr z jiného projektu. Desku z překližky. nechtělo se mi měnit list lupénkové pilky no a stejně dotáhnout si malý svěrák na konferenční stolek do obýváku a na něm řezat s manželkou vedle není to vhodné. Tak jsem vytáhl šukalku a dal na ní ten nejjemnější list. Přesto to byl řev jako kvičící divočák. Pak jsem vzal dremlíka a brousil a brousil na balkoně. je to za dvou stran opižlané, žádná rovina. Ale funkční. 8 relay se mi dovnitř vleze ale knopově. Tak jsem to překopal a bude tam jen 2x relay panel na řízení zatím dvou čerpadel co budou běhat v cyklu.
takže teď to začnu skládat dohromady. Jo a koupil jsem dnes z USA I2C minipH a z číny sondu pH. Až to příjde tak nakalibruji spodní a horní hranici z přiložených pufrů. Pak vezmu litrovku octa a změřím kyselé pH a uložím si to jako pufer a pak rozmíchám v litru louh sodný a udělám si tak litr pufru na zásaditost. Abych nemusel furt kupovat drahé pufry. Ještě musím vyřešit scheduler pro arduino řízený RTC. Se..štve mě, že jsem tohle mohl řešit přes zimu. No co nadělám...bude se to vyvíjet během sezony a odlaďovat.
Přímo mě se..štve, že mi asi nefunguje nové ESP8266 co mi došlo z číny..ještě vyzkouším jednu věc a pak to hodím do koše...a budu čekat na další kousek z číny...bez wifi to půjde dost těžko..chci do mysql databáze odesílat řadu údajů z měření a podle nich pak sestavovat graf...
Ještě v úvahách řeším kde měřit pH a EC. Zda v nádrži (to mám ale špatný přístup k sondám-pH sonda potřebuje občas překalibrovat) a nebo ve filtru. Jenže filtr je na začátku/konci okruhu tzn. že z něj teče voda po přefiltrování do nádrží a to do nádrže 1 která je spojena s nádrží 2. V nádrži 1 je silné vzduchování. V nádrži 2 je malý vnitřní biofiltr a čerpadlo které vodu tlačí na vanu nahoru. Spíš bych tedy potřeboval měřit to, co se děje v nádrži 2. V té vzdálenější s tím horším přístupem. Pidi měřím vlhkosti zatím nebudu řešit. Prodává se hooodně drahý nalepovací měřák množství vody v nádrži. Dá se koupit i podle výšky nádrže. Jen ta cena...vezmu tedy ten co mám, jednu kachličku z původní kuchyně. Na tu nalepím elektrikářskou trubku a do ní dole udělám pár dírek. Tohle žblunknu do nádrže a umístím do toho měřák. To proto aby pohyb vody které dělá vzduchování, filtr i čerpadlo nemělo vliv na měření. Ten panýlek k měřáku se dá nastavit na citlivost. a těch cca 10 cm co je to vysoké úplně stačí na to co potřebuju. 10cm výšky v obou nádržích je nějakých 40 litrů vody..co už je třeba doplnit.

btw. nehodili by se někomu z vás motory ze starých HD. Mám jich asi 10. Třeba se to někomu bude hodit. ani nevím jakou kvalitu ty motory mají...jsou krokové takže by se daly někde ještě využít....

Tak jsem doma vyzkoušel snad po 50 té rozchodit komunikaci s ESP8266. Už mi tečou nervy. Prostě nic....není tady nějaký pražák co by mi pomohl zjistit jestli je ESP8266 na H..a nebo zda mám levé ruce ?
Vykašlal sjem se na tekoucí moje nervy a koupil ESP8266 ve verzi 7. Konečně má rozumné rozmístění konektorů a možnost napojit externí anténu pro lepší dosah. Jen je to zase zdražení. Jo a vzal jsem k tomu rovnou board adapter a externí anténu.
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Práce zdárně pokračuje. Byť doma nemám Arduino Mega, LCD, pH meter, čidlo teploty aj. tak jsem se pustil do programování. Momentální nápad a za včerejšek a dnešek mám tak 2/3 kodu hotového. Brzdí mě to, že nemám v provozu domácí server (vyhořel mu zdroj) a na NAS serveru se mi nepodařilo zdárně rozběhat mySQL. Špekujuju s tím, že půjdu na nějaký zadarmózní server kde by byla možnost do mySQL posílat data zvenčí. Měl jsem kdysi dááávno svůj web na webzdarma, ale už si nepamatuju jak to tam je. Taky se na aukru zrovna hádám o jeden malý počítač co by se na malý domácí server hodil. Leží mi sice pod stolem 2 vyřazené mašiny, ale původní herní, zbytečně výkonné a žravé.
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Včera večer, náhle, zařízeno napájení RTC. Tak jsem hned do něj poslal aktuální čas. Dneska, jestli zbude čas, zatím jen na UNO, připojím 2*relay a nastavím relay pro LIBRA truhlík. A přidám kody pro ovládání čudlíky. V plánu je display normálně mít vypnutý, při zmáčknutí čudlíku (šlo by i po odklopení víka) se display rozsvítí a zobrazí se na něm poslední měření které bude rotovat (těch měření je víc a nevešly by se na 3 lajny). Čudlíky pak budou na ovládání kalibrace pH sondy. Taky zvažuju jak do celého systému zapojit průtokoměr (flow meter). Jo a taky jsem přišel na to, že mám v systému jednu velkou, zásadní chybu. Zásadní. Potřeboval bych ufony aby mi zvedli vanu i s kytkami a stolem a vycucli vodu abych mohl obě vany o 180 stupňů přetočit. Aby tam voda proudila v celém systému, takhle jsou tam hluchá místa.
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Zdárně pokračuji v programování kódu a co se nestane ? Musel jsem si nechat přinést k jmeninám krabici na součástky. Už se mi válely všude možně na stole. Tak jsem si je tam dal a dnes jsem chtěl zkušebně zapojit pár věcí a co se stalo ? Nemůžu najít jednu malou věcičku...tak jsem ji hned za těch 36,- kč znovu objednal...doufám, jak to dojde tak se objeví...jedná se o barometrické modul BMP085...dospěl jsem do úrovně kdy ani bohaté popisky co mám v kodu nestačí a budu si to muset vytisknout, vyškrtat to hotové a nechat ke čtení to co potřebuje dodělat.
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Našel jsem jedno řešení na propojení Arduina k mySQL cestou php scriptu a WiFi připojení. Už překopávám kód. Jen se musím rozhodnout zda je vhodnější posílat data v blocích po delším časovém úseku (třeba každých 15 minut) a nebo furt zatěžovat wifi a připojení k mySQL které nemusí být vždy stabilní. Taky hledám odpověď na otázku (poradíte někdo) zda se dá TCS230 použít jako spektrometr.
Jo a ty data do databáze. Včetně datumu a času to bude (prozatím) 12 hodnot. Některé se zjišťují každou minutu, něco je stavové tj. jakmile událost nastane, něco je každých 6 hodin. Pokud by se mi podařilo zprovoznit WiFi modul a dosáhnou na něm aspoň přibližnou maximální rychlost tak bych raději měl server doma. Budu muset vyzkoušet jak rychle ta data budou odesílány a jak rychle se na druhé straně zpracují.
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Systém doplním o další informační hodnotu. Měření CO2 v okolí. Pro květiny je CO2 katalyzátorem chemické reakce která z řady chemických prvků utvoří zelenou rostlinou hmotu. nedostatek CO2 v pravou chvíli znamená, že rostliny jsou nedomrdlé, neduživé, slabé. Ve skleníku bych dokázal přesně dávkovat z plynové bomby (používal jsem to do akvária) ale v této koncepci s tím moc nenadělám. Co ale vím, že budu muset srážet pH na rozsah 6,0-6,8. To by se dalo právě "bubláním" CO2 do zásobníku s vodou. Z té by se pak CO2 uvolňoval rovnou pod kytkami.
Prozatím je to na pikaču protože se mi do poštovní schránky zatím nepodíval modul SD kart, LCD display, senzor shield, další BMP085 (za to co nemůžu a nemůžu najít) a propojovací kabely. No jo, LCD mají v gme ale za cenu do které započítali letenku prodavače co to jel osobně koupit do číny.
Konečně jsem si vytiskl draft kodu. Je toho 19 stran A4. Podtrhal jsem si kde je třeba udělat změny podle skutečného zapojení na piny, našel pár změn co je třeba opravit (aby jména proměnných dávaly víc smysl) ale hlavně jsem podtrhal dobrou stovku výstupů na seriový port. To nepotřebuji a část těchto výstupů bude odesílána do mySQL serveru, část se bude hned vyhodnocovat a dále něco dělat a část se bude zobrazovat na LCD. O víkendu se poohlídnu po nějakém 250W zdroji pro server (kde mu zdroj odešel) a zprovozním si server. Poběží jako obvykle na Ubuntu serveru, php dostane nadstavbu graph ať umí krásné grafy zobrazovaných hodnot.
JuraS.

Příspěvek od JuraS. »

Našel jsem jiný, vhodnější kód na "timer" tedy náhradu za časové hodiny na spínání zásuvky. Musím tady překopat již hotový kus kódu což by neměl být problém. Jo a BMP085 jsem našel...náhodou, a přitom mi to celou dobu leželo na stole, jen v jiné podobě něž jsem myslel...takže mi jde poštou jiné, kdyby měl někdo potřebu...jo a budu mít i jedno RTC1307 navíc, taky kdyby někdo chtěl...
Odpovědět