Drivery stejnosměrných kartáčových motorů DRV8xxx

Odpovědět
aladin

Drivery stejnosměrných kartáčových motorů DRV8xxx

Příspěvek od aladin »

Ahoj, po krásné přednášce óda na radost o moderních driverech ss motorů jsem začal hledat dokonalou náhradu L293 a L298.
Krásné datašíty i když bez barviček slibovaly zázraky moderní doby a ... nástrahy a doslova pasti pro staré voči: pouzdro 2x2mm!!!
Tvl. kdo to má pájet?
Viz. drv8820 a další.
Požadavky jsou následující :
napájení 4-12V
bezpečně obsloužit GM37 i ve zkratu
rozumná cena za kus (do 50 za F-bridge)
ne mnoho nožiček :-)

PS: je vhodné použít drivery pro krokáče na ss motory kde mohu ovládat proudy?
fulda

Re: Drivery stejnosměrných kartáčových motorů DRV8xxx

Příspěvek od fulda »

Ahoj,

Začnu připomínkou, že se píše rok 2024. nožičkové součástky s roztečí nožiček 2,54mm se ukazují v muzeu.
Připomenu TENTO post, stále platí.
Stejně tak, jako platí informace z TOHOTO postu. Je mnohem lepší si vybrat driver, který odpovídá tvojim představám a pak si ho koupit. Univerzální se vyznačuje tím, že funguje všude podobně špatně.

Pro tebe budou asi určené čínské moduly. Já je nepoužívám, tak ti moc neřeknu. V Arduino světě jsou oblíbené TYHLE čínské, protože jsou levné, mají málo nožiček a mají v návodu hezká velká čísla:
2-A Peak per H-Bridge in PWP
4-A Peak (PWP and RTY)
Wide Power Supply Voltage Range: 2.7 to 10.8 V

Možná by se za přímou náhradu dalo prohlásit DRV8871, kterej má ještě méně nožiček (číňan tě ušetřil přemejšlení, k čemu je current limiter a chipping treshold a nevyvedl ten pin) a ještě hezčí čísla:
3.6-A Peak Current Drive
6.5-V to 45-V Operating Voltage

a ano, nemůžeš použít mikrokrokové drivery pro DC motory, ale můžeš to zkusit, já už je použil pro řízení autodráhy a funguje to.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
DavidO

Re: Drivery stejnosměrných kartáčových motorů DRV8xxx

Příspěvek od DavidO »

Tak ono to pájení s vetchým zrakem je snad jednodušší, prostě vemeš všechny piny na jedné straně najednou a necrcáš se s tím jednotlivě, ne? :roll:

Jestli se dobře pamatuju, tak na těch GM37, co jsem kdysi měřil, byl stall current kolem 1.5A, tak řekněme bezpečněji 2A, to zvládne z těch DRVxx hodně kousků.

DRV8871 se mi moc líbí, dík, Fuldo za tip. Je hezkej, jednoduchej k použití s jedním DC motorem, 3.5A max (i když jsem teda nezkoumal přesně, jak to je s power dissipation, takže bych spíš zůstal bezpečněji někde kolem 2A), ovládací logika má log0 do 0.5V a log1 od 1.5V, takže bude fungovat s čímkoli běžným, má vestavěnou ochranu proti nadproudu (zkratu) i přehřátí, má volnoběžku i brzdu -- ten se mi dost líbí. Jedině to napájení motoru od 6.5V by pro nějaké aplikace mohla být trochu potíž, protože ochrana proti podpětí odpojí výkonové FETy, když motorové napětí padne pod 6.1V, dokud to zase nestoupne nad, takže to tím pádem nebude pro běžné staré "na všechno mám 5V" věci.

Možná by v takové situaci mohl být použitelný DRV8847? Napájení motorů 2.7-20V, 2x1A peak, ale trochu víc nožiček, pravda.

Obrovská nevýhoda je v té šíři výběru. Dokud to bylo - L298 nebo nic, tak to bylo snadný :lol:
Nikoho plánovaně neurážím. Jestli se Vám nelíbí co píšu, tak to nečtěte. A ostatně, třeba za to nemůžu - Researchers believe that dark humor can be a significant symptom of dementia.
Odpovědět