Jak funguje roboticka sekačka s obvodovým dratem

Odpovědět
Le-Ze

Jak funguje roboticka sekačka s obvodovým dratem

Příspěvek od Le-Ze »

Dobrý den.
Mám ji pád dní a od té doby mi vrtá v pale, jak to je s tým obvodovým drátem.
I když je sekačka v pulce zahrady, tak pozná, když jí vypnu proud v obvodovém drátu a zastaví se.
A co tam jsou za čidla, že jede po tom drátě.

Minulý rok jsem stavěl s vnukem autičko na ovladaní a chtěli bychom zkusit, aby jezdilo ve vymezenem prostoru toho drátu.
Nějak nemohu na netu najít nějaký odkaz na něco takoveho jako inspiraci.
Děkují.
nostalcomp

Re: Jak funguje roboticka sekačka s obvodovým dratem

Příspěvek od nostalcomp »

Že by řízení indukční smyčkou? V minulosti vyšla u nás řada návodů na tento způsob dálkového ovládání. Doporučuji tyto knihy:
Od krystalky k modelům s tranzistory (P. Šrait) - několik vydání. Poslední tuším 1985.

Amatérske elektronické modely (J.Wojciechowski) - několik vydání. Poslední 1977 s indukční smyčkou a Lotusem 72 přímo na titulní straně :D

Dále seriál o robotu Ábíkovi, který byl spíše seriálem o dálkovém ovládání modelů. Vycházel v časopise ABC někdy kolem roku 1980. Podle tohoto seriálu mám už rok rozestavěnou řídící soupravu s indukční smyčkou na alternativní řízení line followera :D

Obecně je to RC ovládání, ale nikoliv ve VF, ale NF pásmu. Kdysi totiž platilo, že vysílače vysílající do 10kHz nepodléhají žádnému povolovacímu procesu a evidenci. Ta indukční smyčka byla vlastně vysílací anténa. Ale šlo to i bez ní. Viz. Kočkochod Abina, jehož (či jejíž) plánek vyšel jako příloha časopisu ABC někdy v polovině 80. let.

Tímto ale netvrdím, že ta sekačka tento princip opravdu používá. Jen jsem si na tu indukční smyčku ihned vzpomněl.
petr-kubac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr-kubac »

Dostal jsem chuť natáhnout si na zahradě smyčku i bez sekačky.

Tipoval bych že v robotické sekačce je minimálně jedna, ale spíše více než jedna cívečka s osou směřující kolmo vzhůru ( rovnoběžná s osou obvodové smyčky) Systém bude pravděpodobně nastavený tak aby signál smyčky byl zachytitelný po celé ploše i dosti velké zahrady - ve stylu AM rádií s ferritovou anténou.
Při vypnutí základny signál zmizí. Při přetržení obvodového drátu ( rozpojení závitu smyčky) signál výrazně poklesne V obou případech sekačka zastaví. Sekačka patrně sleduje rozdíl signálu v cívkách, který se prudce změní pokud jedna z nich se dostane ze smyčky ven.

Na druhou stranu - dneska máme i záchodový papír s WiFi - takže bych se nedivil, kdyby základna - "pro jistotu" vysílala i nějaké radiové informace mimo obvodový drát.
"The best computer language is a solder" - "Nejlepší programovací jazyk je pájka" - Bob Pease
Le-Ze

Příspěvek od Le-Ze »

Děkují. tak to zas nebude tak jednoduche. :(
Odpovědět