Data z DTH22

daton
Příspěvky: 664
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Data z DTH22

Příspěvek od daton »

Včera mi to nedalo a ještě jednou jsem měřil ty pulsy a zjistil jsem že skutečně už od třetiny výšky je patrné jak se zaobluje ta náběžná hrana a nahoře je z půsu který ma trvat 25us jen jehla která dosahne jen na 2,4V. Zkusi jsem si vzít UTP kabel o stejné délce tedy 15m a zkusil jsem to propojit. Čidlo fungovalo bez problémů a zkreslení signálu bylo minimální. To znamená že ten kabel v zemi je hodně utlumován asi okolní vlhkosti. Zkusím ještě změřit daší fyzikální vlastnosti ne jen izolační odpor ale až bude čas.
Ale i s tatkto poškozeným signálem si ta knihovna HDTesp poradí oproti Adafruitu.
daton
Příspěvky: 664
Registrován: 16 bře 2013, 16:12

Re: Data z DTH22

Příspěvek od daton »

Tak píši poslední dějství tohoto problému. Poté co jsem zkusi jiný kabel o stejné vzdálenosti a s tím to fungovalo, jsem se vrhl na ten co mám zakopaný v zemi. Vždy jsem byl přesvědčen že stínený kabel je tím nejlepším co tam můžu mít ale.. jak jsem zjistil, zřejmě do kabelu pronikla vlhkost (což samozřejmě není dobře) ale vlhkost mezi jednotlivými žilami a stíněním zvýšila kapacitu mezi vodiči. Ještě že vodiče mezí sebou ani proti stínění neměly žádný měřitelný odpor tedy svod byl vyloučen. Kabel ted tedy vykazuje kapacitu 5nf vodič oproti stínění a 3nf vodič oproti vodiči (stíněné jsou všechny čtyři žíly najdnou nikoliv zvlašt). Tedy pokud jsem používal stínění jako mínus pol byl kabel velký 5nf kondenzátor, který poškodil impulsy z DTH tak, že pro adafruit knihovnu byly nečitelné. Proto jsem se rozhodl pro logický krok, vypustil jsem stínění a vše vedu jen po jednotlivých žílách. Vše najednou začaloo fungovat naprosto spolehlivě. Jen mi vadí že to stínění trochu chránilo vstup v ESP takto je t bez ochrany, stínění je odpojené. Do budoucna budu muset kabel vyměnit ale zatím to funguje spolehlivě jako před dvěma měsíci.

Závěr je proto zajímavý, DTH čidlo lze bez problémů umístit i na 20m UTP kabel a bude fungvat bez problémů i na 3,3V. Stíněný vodič není vždy výhra :-)
Odpovědět