Přestavba rc modelu

Chcete si postavit robota, ale tak nějak nevíte kudy do toho?
Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1285
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od jrt » 06 dub 2017, 14:33

GreatPsycho píše:Jojo, zatím jsem neřešil, čím nahradím napájení, ale 4 tužkovky s sebou asi tahat nechci.
Ale - pokud tedy chceš, aby ti ten robot jezdil víc, než jen pár minut - tak bude sebou muset tahat něco většího, než čtyři tužkovky.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 06 dub 2017, 14:36

jrt píše:
GreatPsycho píše:Jojo, zatím jsem neřešil, čím nahradím napájení, ale 4 tužkovky s sebou asi tahat nechci.
Ale - pokud tedy chceš, aby ti ten robot jezdil víc, než jen pár minut - tak bude sebou muset tahat něco většího, než čtyři tužkovky.
To je taky ještě věc, kterou chci časem dořešit. Nic většího s sebou právě tahat nechci, už tak na tom bude dost dalších serepetiček, tak bych radši zkusil řešit nabíjecí stanic, kam bych jen zajel a nemusel k robotovi vůbec chodit. Pár minut na operace co potřebuji bohatě stačí. Upřímně i 5 minut by mělo být dostatek času.

pgerla
Příspěvky: 327
Registrován: 11 dub 2013, 00:17

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od pgerla » 07 dub 2017, 21:04

datový přenos na 433 MHz je (u 99,9% modulů na trhu) povolen pouze na 6 minut za hodinu. To bohatě stačí na otevření vrat, rozsvícení lampy, uzamknutí auta, posílání teploty jednou za 5 minut.

Tohle vše je datový přenos, ale nic z toho není ovládání bagru, i když česká vychcanost to okecá, že déle jak 5 minut bagru nevydrží baterky. Pro ty co řeknou že nevysílají trvale, bylo v předpisu omezení na 12 vysílání za hodinu (možná zrušeno, neověřoval jsem)
Naposledy upravil(a) pgerla dne 08 dub 2017, 08:48, celkem upraveno 1 x.

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 08 dub 2017, 02:02

pgerla píše:datový přenos na 433 MHz je (u 99,9% modulů na trhu) povolen pouze na 6 minut za hodinu. To bohatě stačí na otevření vrat, rozsvícení lampy, uzamknutí auta, posílání teploty jednou za 5 minut.

Tohle vše je datový přenos, ale nic z toho není ovládání bagru, i když česká vychcanost to okecá, že déle jak 5 minut bagru nevydrží baterky. Pro ty co řeknou že nevysílají trvale, bylo v předisu omezení na 12 vysílání za hodinu (možná zrušeno, neověřoval jsem)
Jojo, to by bylo stejně jen na doma. Pro používání robota u mamky budu potřebovat tak jako tak wifi.

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 12 dub 2017, 15:56

Jo a ještě technická: Když mám napájení připojené na vstupy motor shieldu, tak mám stejně počítat s úbytkem cca 1,5V?

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1285
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od jrt » 12 dub 2017, 16:24

Tomuhle nerozumím, na které vstupy? Můžeš to nějak upřesnit, nebo - nejlépe - načrtnout schéma?
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 12 dub 2017, 16:32

Zde je ten shield. Má vstupy pro napájení motorů z akumulátoru.
https://www.postavrobota.cz/Shield-pro- ... 3D-d16.htm

A zde ještě fotka, kde je to vidět lépe. Jde o vstup External Power.
Obrázek

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 12 dub 2017, 16:48

Ještě když jsem to měřil, tak z ovladače jde 3,2V, na to bych ani motor shield nepotřeboval, ne? Je to jen 6 vodičů, takže piny taky zbytečně neucpu.

Edit: Teď mě napadlo, že problém by mohla být záporná voltáž, že?

DavidO
Příspěvky: 481
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od DavidO » 12 dub 2017, 17:09

GreatPsycho píše:
12 dub 2017, 16:48
Ještě když jsem to měřil, tak z ovladače jde 3,2V, na to bych ani motor shield nepotřeboval, ne? Je to jen 6 vodičů, takže piny taky zbytečně neucpu.
To jako že bys napájel motory rovnou z Arduina? No to snad nemyslíš vážně, ne?
GreatPsycho píše:
12 dub 2017, 15:56
Jo a ještě technická: Když mám napájení připojené na vstupy motor shieldu, tak mám stejně počítat s úbytkem cca 1,5V?
Je na něm L293D? Je. Takže ... (viz jrt dříve)

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 12 dub 2017, 17:24

DavidO píše:
12 dub 2017, 17:09
GreatPsycho píše:
12 dub 2017, 16:48
Ještě když jsem to měřil, tak z ovladače jde 3,2V, na to bych ani motor shield nepotřeboval, ne? Je to jen 6 vodičů, takže piny taky zbytečně neucpu.
To jako že bys napájel motory rovnou z Arduina? No to snad nemyslíš vážně, ne?
GreatPsycho píše:
12 dub 2017, 15:56
Jo a ještě technická: Když mám napájení připojené na vstupy motor shieldu, tak mám stejně počítat s úbytkem cca 1,5V?
Je na něm L293D? Je. Takže ... (viz jrt dříve)
Okej, díky. No teď už to snad dám dokupy. :oops:

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host