Přestavba rc modelu

Chcete si postavit robota, ale tak nějak nevíte kudy do toho?
hubacekp
Příspěvky: 259
Registrován: 24 úno 2013, 13:40

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od hubacekp » 05 dub 2017, 14:50

připojený čtyřmi kabely
Teď jsem si to znovu přečetl :-) Tak snad se mé odkazy budou hodit i když to není RC - nebudeš muset hledat RXTX čip. vývody k ovládání budou pravděpodobně přímo ty čtyři kabely - však ovladač rozdělej a změř multimetrem napětí na kabelu při stisku tlačítek - zjistíš co je k čemu a jak to ovládat.

MartinL
Příspěvky: 115
Registrován: 24 úno 2013, 14:13

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od MartinL » 05 dub 2017, 15:18

Obávám se, že pokud bylo ovládání kabelem, tak tam nebyla použita žádná elektronika. A tudíž ty motory asi byly spínány přímo těmi spínači dálkového ovládání (ty nějaký ten proud snesou). Výstupy Arduina ovšem mají omezený proud (v řádu mA), což pro "napájení" motoru rozhodně nestačí (nutno výkonově posílit). Bude tedy potřeba použít např. nějaký H-můstek (třeba uváděný motor shield).

hubacekp
Příspěvky: 259
Registrován: 24 úno 2013, 13:40

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od hubacekp » 05 dub 2017, 16:53

Souhlasím ověřeno nyní na buldozeru, kde už kluk kabelový ovladač "zdemontoval".
4 dráty = 2 DC motory x 2 dráty
zdvih lžíce buldozeru hore/dole zajišťuje DC motor s převodem do pomala přes vačku na táhlo lžíce.

DavidO
Příspěvky: 478
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od DavidO » 05 dub 2017, 18:17

Na tom co jde po těch drátech jsme se s tazatelem shodli už včera :)
(není RC jako RC, když to je remote a ne radio control, tak to může být i ten kabel)

hubacekp
Příspěvky: 259
Registrován: 24 úno 2013, 13:40

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od hubacekp » 05 dub 2017, 19:49

To je OK, mě jen udělalo radost, že mám také jeden buldozer a mohu bádat :-)

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 05 dub 2017, 20:55

hubacekp píše:Souhlasím ověřeno nyní na buldozeru, kde už kluk kabelový ovladač "zdemontoval".
4 dráty = 2 DC motory x 2 dráty
zdvih lžíce buldozeru hore/dole zajišťuje DC motor s převodem do pomala přes vačku na táhlo lžíce.
Svatá to pravda. Bagřík rozdělán, opravdu jsou uvnitř 3 dc motorky, po servu ani stopy. Omlouvám se, ale pravděpodobně mě zmátl 180 stupňový pohyb. :oops:

No, takže asi motor shield s 4x l293D a mělo by být vyřešeno, že?

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 06 dub 2017, 01:24

Jinak ještě abych to teda upřesnil, není to úplně bagřík, je to takové transformer vozítko. Jedná se o tento model http://www.robotshop.com/en/owi-3-1-atr ... t-kit.html . Pravděpodobně budu používat model vysokozdvižného vozíku, ale ještě si nejsem jistý, zvažuji i použítí roveru. Potřebuji pouze přední pohyblivou část pro spínání tlačítek ve výtahu pro tento bagřík. A samozřejmě bezdrátové řešení už studuji.

Co se týče použití, aby bylo jasné o co mi vlastně jde. V první řadě se potřebuji zbavit drátů na bagříku. Až toto bude hotové, chci používat bagřík prozatím pro dopravu předmětů po bytě, mezi mnou a přítelkyní - lenost. :lol: Mezitím si chci začít připravovat krmnou stanici u mamky pro případ, že budu hlídat kocoura. A tam bych potom chtěl bagřík používat pomocí domácí wifi, připojit přes internet a moct používat robota vzdáleně. Tzn, z domova být schopen pomocí bagříku v krmné stanici používat tlačítka pro příděl jídla a pití + živý přenos pro sledování chování kocoura a možnosti ho konejšit hlasem. Co se živého přenosu týče, to asi budu řešit jen klasicky telefonem umístěným na robotu, takže nic extra složitého. :lol: Vím, že asi spoustě z vás budu připadat divnej, ale chci zkrátka nejdřív vyzkoušet s arduinem vše co zvládnu, použít ho kde mohu, abych si vše pořádně osahal.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1267
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od jrt » 06 dub 2017, 13:37

GreatPsycho píše:Vím, že asi spoustě z vás budu připadat divnej...
Přijď na Robodoupě, teprve tam poznáš plný význam slova divný :D
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1267
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od jrt » 06 dub 2017, 13:43

GreatPsycho píše:No, takže asi motor shield s 4x l293D a mělo by být vyřešeno, že?
Na tom shieldu budou asi jen dva obvody L293D, ale každý z nich je schopen řídit dva DC motory. Jen dej pozor, že na L293D je úbytek napětí přibližně 1,5 V, takže ty motorky se budou buď točit pomaleji, nebo budeš muset zvýšit napájecí napětí. Stejně asi bude nezbytné model napájet ze dvou Li-Pol článků, takže tím se tenhle problém vyřeší jaksi samovolně.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 06 dub 2017, 14:21

jrt píše:
GreatPsycho píše:No, takže asi motor shield s 4x l293D a mělo by být vyřešeno, že?
Na tom shieldu budou asi jen dva obvody L293D, ale každý z nich je schopen řídit dva DC motory. Jen dej pozor, že na L293D je úbytek napětí přibližně 1,5 V, takže ty motorky se budou buď točit pomaleji, nebo budeš muset zvýšit napájecí napětí. Stejně asi bude nezbytné model napájet ze dvou Li-Pol článků, takže tím se tenhle problém vyřeší jaksi samovolně.
Jojo, zatím jsem neřešil, čím nahradím napájení, ale 4 tužkovky s sebou asi tahat nechci. :lol:

EDIT: Jestli dobře chápu, dvakrát Li-Pol = 2 x 3,7V = 7,4V - úbytek cca 1,5V = 5,9V oproti 6V z baterií. A to nepočítám, že plně nabité budou ještě výš. Šlo by dohnat nějak ten deficit?
Naposledy upravil(a) GreatPsycho dne 06 dub 2017, 14:34, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti