Přestavba rc modelu

Chcete si postavit robota, ale tak nějak nevíte kudy do toho?
hubacekp
Příspěvky: 259
Registrován: 24 úno 2013, 13:40

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od hubacekp » 12 dub 2017, 22:15

Ohledně možností arduina něco ovládat je dobré si pamtovat, že arduino umí:
1) přímo z pinu napájet malilinkatou LED diodu - nebo čtyři
2) se samo resetovat, pokud z pinu 5V na arduinu přímo napájíš větší, než to nejmenší 5V servo (co má sílu kolem 0,8 kg.cm)
utáhne to Micro servo a víc ani prd - ano, doslova :-)

Uživatelský avatar
fulda
Příspěvky: 551
Registrován: 04 led 2016, 17:18

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od fulda » 14 dub 2017, 13:17

Mimochodem, tyto dva články znáte??

433MHz
Obrázek


2,4GHz
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

micer
Příspěvky: 123
Registrován: 12 čer 2014, 19:14

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od micer » 14 dub 2017, 15:17

V tom prvním odkazu je zmínka a tom, že lze použít i moduly na 315 MHz, nejen na 433 MHz. Jsou prakticky stejné a v pásmu 315 MHz se prodávají asi i častěji. Bacha na to! 315 MHz patří u nás mezi frekvence používané vojáky a pro radary, narušit jejich činnost je trochu "těžší kalibr" průšvihu než překročit poměr zaklíčování a klidu v pásmu 433 MHz nebo o pár mW povolený výkon.

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 19 dub 2017, 18:49

fulda: Ty články super, koukal jsem na ně, ale mám trochu jiná požadavky, nevím jak to úplně nakombinovat, to je spíš můj problém. Navíc většinu hardwaru už mám dostupnou přímo u sebe, takže nechci moc hledat jiná řešení, kde bych musel zbytečně něco dokupovat. Mám arduina (nano, uno, mega) a mám i moduly - motor shield, + 2x samostatně L293D, 2x komunikační modul WIFI NRF24L01, vysílač a přijímač sada 433 mHz, s tím se mi ale dělat nechce, vzhledem k tomu, že po čase budu chtít přistupovat k robotovi přes internet. Dále mám pak bluetooth přijímač, problém je, že úplně nevím, jak těžko by se potom dělalo řízení po internetu a pravděpodobně bych byl závislý na spuštění/nespuštění PC na druhé straně. Rád bych ho řídil přímo, tzn. NRF24L01 -> WiFi Router -> Internet -> Moje Pc -> řídící program. Případně ovládání telefonem. A aby bylo jasno, nechci řídit robota doma. Robot bude ode mě cca 80km vzdálený a budu potřebovat tedy radši ten NRF24L01. Jen je problém, že to nemůžu řídit vysílačkou, žádnou 2,4GHz vysílačku bohužel nevlastním a je to docelá drahá sranda. Možnost pak je sestrojit si vlastní, právě pomocí druhého modulu. Tlačítka, rezistory, potenciometry, posuvné potenciometry a dokonce i joystick modul mám.

micer: Díky za upozornění. :) Stejně si tyto moduly raději ponechám pro jiný projekt. Mimochodem, nevíte o nějakých povolených vysílacích frekvencích, kde probíhá něco zajímavého k poslechu? :D Nevím, třeba policejní vysílačky budou samozřejmě trestané asi, to chápu, ale je zakázáno poslouchat veškeré tyto frekvence? Například záchranka, hasiči, tam by to takový problém být nemusel, ne? Zvlášť pokud by se jednalo jen o poslechové zařízení. Asi je to stupidní dotaz, ale tyhle zákazy mi nikdy nebyly pořádně jasné, jak a na koho jsou vztažené. Zároveň bych však chtěl zkusit jen ze zájmu nějaké zařízení kde najdu něco zajímavého k poslechu, ne rádio svobodná evropa. :D Snad mi rozumíte co myslím. :D

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 837
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od Dex » 19 dub 2017, 20:08

Jen drobnost - s NRF24L01 se na WiFi připojit nepůjde. Vem nějaký klasický modul s ESP-8266 a pozor na napěťové úrovně!
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 19 dub 2017, 20:16

Dex píše:
19 dub 2017, 20:08
Jen drobnost - s NRF24L01 se na WiFi připojit nepůjde. Vem nějaký klasický modul s ESP-8266 a pozor na napěťové úrovně!
Aha, takže ty moduly zvládnou jen komunikaci mezi sebou, jestli chápu. Díky, mrknu se na ten modul, dám si pozor., díky. :)

Edit: Bude stačit tahle blbinka?

https://www.postavrobota.cz/WiFi-RS232- ... C-d159.htm

DavidO
Příspěvky: 478
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od DavidO » 20 dub 2017, 14:13

GreatPsycho píše:
19 dub 2017, 20:16
Bude stačit tahle blbinka?
https://www.postavrobota.cz/WiFi-RS232- ... C-d159.htm
Jo. Jen bacha, ESP8266 je obecně háklivé na napájení (jednak 3.3V a druhak pozor na nějaký poklesy při zátěži třeba při zapnutí motorů).

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 837
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od Dex » 20 dub 2017, 14:27

Hlavně nepodceňovat spotřebu toho ESP8266. WiFi prostě "žere", takže mít k dispozici alespoň 500 mA je nutnost a 1A (špičkově) jistota.

Když to kdysi byla úplná novinka, tak jsem si s tím hrál a nedostatečně dimenzované napájení byl opravdu zásadní problém.

Komunikace je v 3,3 V úrovních, takže pro připojení na běžné 5 V Arduino je nutný převodník těchto úrovní.
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

hubacekp
Příspěvky: 259
Registrován: 24 úno 2013, 13:40

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od hubacekp » 20 dub 2017, 14:53

A já si myslel, že ESP8266 je proti XBee mnohem úspornější.
Xbee Pro mi při vysílání taky žere kolem 1A...

Uživatelský avatar
Dex
Administrátor
Příspěvky: 837
Registrován: 16 úno 2013, 14:26

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od Dex » 20 dub 2017, 15:00

Co jsem se to snažil orientačně měřit, tak obvykle protéká cca 350 mA, ale když se třeba zapíná rádio, tak to je klidně přes 500 mA a pak taky záleží, jestli to jede jako klient nebo AP a oproti čemu to komunikuje.

Rozhodně v porovnání s BT 4.0 (na který se pořádně chystám o víkendu) to docela "žere" - pochopitelně to ale nelze bez širšího kontextu úplně srovnávat ;)
"all your robots are belong to us"
robodoupe.cz | rxd.cz | codetory.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host