Přestavba rc modelu

Chcete si postavit robota, ale tak nějak nevíte kudy do toho?
GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 04 dub 2017, 18:08

Ahoj, tohle bude hodně dementní dotaz, vím, ale je možné, rc model bagru, který má dva dc motorky, jedno servo a drátový ovladač připojený čtyřmi kabely přestavět na bezdrátový model pomocí 2x arduino uno, případně jedno uno a jedno nano a dvou 433mHz, případně wifi modulů? Bude předpokládám potřeba i motor shield, že? ovládání bych potom chtěl řešit buď modifikací přiloženého ovladače, případně bych si vytvořil nový pomocí tlačítek a potenciometrů + pomocí prvků vytažených z ovladače.

Edit: Ještě mě napadlo, jestli by nešlo jen ty čtyři káblíky z ovladače přepojit na arduino, na druhé straně přijímat a posílat stejný signál do konektoru pro ovladač. Jsou tam tři tužkovky, tzn něco mezi 3,6 až 4,8V pokud se nepletu, to by mělo arduino schroupat.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1352
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od jrt » 04 dub 2017, 19:59

Rozhodně to půjde, na Arduino dni 2017 vystavovala firma Merkur Toys dálkově ovládaný (433 MHz) model buldozeru, ve kterém byly dva DC motory a dvě serva.
Slíbili napsat článek na Robodoupě, ale obávám se, že se asi hodně načekáme.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

DavidO
Příspěvky: 609
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od DavidO » 04 dub 2017, 20:27

Dementní dotaz to není, je to naopak docela dobrý dotaz, neb ukazuje, že nekončíš na úrovni blikání LEDkou mi tak ňák funguje, to další už bude moc složité, tak na to peču, Arduino zahazuju.
Začal bych tím, že bych si nakreslil schema, jak to je celé zapojené. Je možné, že ten ovladač teď jen spíná baterky na motory (4 dráty by tomu odpovídaly, jeden od baterky do dálkáče, v něm tři spínače, tři dráty zpátky ke dvěma motorům a servu), to by pak připojit na Arduino na bagru přímo nešlo (proudy). Ale stačily by tři tranzistory, anebo "bez práce" nějaký shield pro aspoň tři motory, s patřičným výkonem.
Bezdrátový přenos je možný mnoha způsoby, 433MHz (na 433mHz bys toho moc akčního neuřídil, i když, bagr možná jo ;)), Bluetooth, Wi-fi, ZigBee atd. Zde bych zvolil něco, co se bude tvářit jako transparentní bezdrátové pojítko typu UART - černá skříňka ~~~(vzduch)~~~ černá skříňka - UART. Při ceně takovýchhle modulů v Číně a nakonec i v českých obchodech nemá cenu pro takovýhle první projekt vymýšlet vlastní řešení. Nadefinuj si, jak rychlý přenos chceš a kolik do toho chceš vrazit peněz a podle toho si vyber.

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 04 dub 2017, 20:36

jrt píše:Rozhodně to půjde, na Arduino dni 2017 vystavovala firma Merkur Toys dálkově ovládaný (433 MHz) model buldozeru, ve kterém byly dva DC motory a dvě serva.
Slíbili napsat článek na Robodoupě, ale obávám se, že se asi hodně načekáme.
No tak doufám, že si autoři přeci jen najdou chviličku. A já se pustím do studia jak to udělat a měření výstupů z ovladače, jestli to nepůjde přes 5V je to v kapse. :D

EDIT: a kruci, teď jsem koukal do ovladače a jsou tam 4 tužkovky. Když tam dam nabíjecí, ta bych ale neměl o moc překročit 4,8, nebo ano? Pak by měl napadal jedině napěťový dělič a na druhé straně step up měnič.

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 04 dub 2017, 20:50

DavidO: Díky za vyčerpávající odpověď. Vypadá to, že máš pravdu, skutečně jde jen o propouštění proudu z baterií do motorů. Na 433 Mhz teda peču. Jinak mám možnosti Bluetooth modul HC-05 - slave+master a wifi mám 2x tuto: https://www.postavrobota.cz/2-4GHz-komu ... 1-d103.htm . To Bluetooth mi přijde momentálně asi jako nejlepší řešení, protože můžu zahodit ovladač a používat telefon. Otázka je rychlost odezvy.

Edit: Další nápad, nešlo by ovladač přidělat k bagru a přes arduino posílat signály na tlačítka? :D

DavidO
Příspěvky: 609
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od DavidO » 04 dub 2017, 20:57


GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 04 dub 2017, 20:59

Wow, tohle je super, mělo by to být tady všude tučně zvýrazněné a napsané v každém druhém vláknu o robotech. :D

DavidO
Příspěvky: 609
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od DavidO » 04 dub 2017, 20:59

GreatPsycho píše:Další nápad, nešlo by ovladač přidělat k bagru a přes arduino posílat signály na tlačítka? :D
Jistěže šlo. Nejlíp tak, že by se to arduino schovalo dovnitř a ovladač bagr tahal za sebou, vypadal by pak jak utrženej ze řetězu :lol:

GreatPsycho
Příspěvky: 66
Registrován: 03 bře 2017, 03:21

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od GreatPsycho » 04 dub 2017, 21:01

DavidO píše:
GreatPsycho píše:Další nápad, nešlo by ovladač přidělat k bagru a přes arduino posílat signály na tlačítka? :D
Jistěže šlo. Nejlíp tak, že by se to arduino schovalo dovnitř a ovladač bagr tahal za sebou, vypadal by pak jak utrženej ze řetězu :lol:
Bych pro něj udělal kárku, no... :lol:

DavidO
Příspěvky: 609
Registrován: 01 kvě 2013, 21:27

Re: Přestavba rc modelu

Příspěvek od DavidO » 04 dub 2017, 21:02

GreatPsycho píše:
Wow, tohle je super, mělo by to být tady všude tučně zvýrazněné a napsané v každém druhém vláknu o robotech. :D
Hlavní stránka webu robodoupěte nestačí?
Bylo to vloni i teď ukazované na Arduino Day. Proč my vlastně ty akce děláme? :?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host