Rušení

Chcete si postavit robota, ale tak nějak nevíte kudy do toho?
Odpovědět
AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Rušení

Příspěvek od AlesH » 17 led 2014, 22:47

Sakra, teď se znovu dívám na to Tvoje schéma s L293D. Připadá mi to tak, že máš obráceně zapojeny ty napájecí piny. +5V by mělo být na pinu 16 a napájení pro motory na pinu 8. Opět to ale nedokážu přečíst spolehlivě, tak to prosím prověř.

haas

Re: Rušení

Příspěvek od haas » 17 led 2014, 22:51

ty odpory jsou 1 kohm, je to zapojeno dle doporučení několika lidí.Jak přizemnit?6eby někde byl špatný kontakt na zemi?
Měřil jsem to napění na pinu 8 je 10V(motor) pin 16 +5V(logika)

AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Rušení

Příspěvek od AlesH » 17 led 2014, 23:11

OK, napájení vypadá dobře.

Slovem "přizemnit" jsem myslel zapojit větší odpor (alespoň 10 kiloOhm) mezi vstup H-Můstku a "zem" (jde o vstupy 2, 7, 10, 15 [každý jednotlivě přes samostatný odpor k "zemi"]). Tím by mohlo poklesnout napětí při LOW z mikroprocesoru (i když za normálních okolností by to ten výstup z mikroprocesoru měl v pohodě stáhnout skoro k nule).

Jinak "problém s propojením zemí" by mohl nastat, pokud by např. některý z pinů 4, 5, 12, 13 nebyl dokonale spojen s ostatními příslušnými body ("zem" mikroprocesoru, -pól napájení, apod.).

haas

Re: Rušení

Příspěvek od haas » 17 led 2014, 23:55

Zkusím natáhnout samostatné dráty se zemí ke každému obvodu.Nevím proč to teď nejde, když před 2 týdny to jaksi šlo.Rozebral a složil jsem tu hlavní desku a teď bez h můstku je tam opravdu 0V , ale s můstkem zase 1.8V

Přidávám obrázek jak je táhnuto GND po desce, přerušovaná čára je drátová propojka shora.
Přílohy
hlavní deska-gnd.jpg

AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Rušení

Příspěvek od AlesH » 18 led 2014, 00:42

Asi bys měl zkusit proměřit všechny spoje na desce (např. je "propísknout" multimetrem). Je to sice pracné a zdlouhavé, ale v tomto případě je to určitě vhodné (protože to celé nefunguje tak jak má). Je možné, že všechny spoje budou OK, ale bez proměření nebudeš mít jistotu.

haas

Re: Rušení

Příspěvek od haas » 19 led 2014, 16:01

Tak jsem zkoušel dát místo l293D sn754410ne je to klon l293d ale má povolený vyšší proud (1A).Tam jsem naměřil v LOW 0V a u druhého sn754410ne bylo 0.3V.
Žádnou chybu v zapojení jsem nenašel, nemůže to být chyba samotného můsku?
Momentálně rozebírám celou desku a pak proměřím všechny spoje a součástky.

AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Rušení

Příspěvek od AlesH » 19 led 2014, 16:29

Samozřejmě, že i H-můstek může být poškozen. Ovšem podstatné je, jak to funguje. Zkoušel jsi celou funkčnost s SN754410?

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1334
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Rušení

Příspěvek od jrt » 19 led 2014, 16:53

haas píše:Tam jsem naměřil v LOW 0V a u druhého sn754410ne bylo 0.3V.
Jestli jste naměřil u každého z obvodů jiné napětí, pak je opravdu chyba někde v kontaktech. Těch 0V je podezřelých...
Jen ještě jeden nápad: Nepoužil jste na pájení spojů nějaký zaručený "zázračný" pájecí prostředek? Tyhle zázračné vodičky jsou často velmi vodivé a napáchají na plošném spoji takové svody, že nezbyde, než ho vyhodit...
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

haas

Re: Rušení

Příspěvek od haas » 19 led 2014, 18:50

Tak jsem to rozebral proměřil a vše se zdá normální, tak jsem to složil a ještě jsem zkusil místo spínaného zdroje použít l4940-05.Měřím
na l293D v LOW 4.8V na sn754410 4.1V pokud h můstky odpojím tak LOW je 0V.Zkoušel jsem dát 10kohm mezi vstup h můstku zem v LOW bylo 0V ale v HIGH 1V.
Nevím co je, ale po každém zásahu nebo přepájení se to chová jinak.

Na pájení používám cín Sn60Pb a Sn60Pb40, je tam i tavidlo.Po pájení stranu spojů čistím lihem abych smyl zbytky tavidla.Takto to dělám léta a nic podobného jsem ještě nezažil.
Proč by se ten spoj musel vyhodit?Nestačilo by to jen umýt?

Myslíte, že to mám zahodit? :-)

AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Rušení

Příspěvek od AlesH » 19 led 2014, 19:00

S 10 kohm na vstupu jsi v HIGH naměřil jen 1V? To je podivné. Skoro mi to připadá, jako by ty odpory mezi procesorem a vstupem H-můstku nebyly 1 kohm, ale mnohem větší. Zkus ten odpor (1 kohm) případně přeměřit ohmmetrem. Nebo tam opravdu může být nějaký velký přechodový odpor v paticích (i u procesoru). Proměř to raději celé (od kontaktu v patici ke kontaktu v druhé patici).

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host