Rušení

Chcete si postavit robota, ale tak nějak nevíte kudy do toho?
Odpovědět
Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Rušení

Příspěvek od jrt » 19 led 2014, 20:11

haas píše:Měřím na l293D v LOW 4.8V na sn754410 4.1V pokud h můstky odpojím tak LOW je 0V.Zkoušel jsem dát 10kohm mezi vstup h můstku zem v LOW bylo 0V ale v HIGH 1V.
Nevím co je, ale po každém zásahu nebo přepájení se to chová jinak.
Na pájení používám cín Sn60Pb a Sn60Pb40, je tam i tavidlo.Po pájení stranu spojů čistím lihem abych smyl zbytky tavidla.Takto to dělám léta a nic podobného jsem ještě nezažil.
Proč by se ten spoj musel vyhodit? Nestačilo by to jen umýt? Myslíte, že to mám zahodit? :-)
V LOW 4,8V? To snad ne... Buď máte nějakou fatální chybu v zapojení (otočený obvod v patici), nebo je něco zničeného.
To, že se to po každém zásahu nebo přepájení chová jinak by svědčilo o studeném nebo přerušeném spoji, případně o chybném kontaktu či naopak zkratu v konektoru.
Vyzkoušel jste, že vodivé cesticky nejen vedou, ale taky, že nemají zkrat mezi sebou?

Pokud používáte opravdu tu pájku (cín), co popisujete, tak je vše OK. Kdysi jsem se setkal s "Pájecí kapalinou pro elektroniku", která sice umožnila i začátečníkovi dělat krásně lesklé spoje, ale byla vodivá, navíc ještě zákeřně, protože po umytí spoje bylo všecko v pořádku, ale po několika hodinách se začaly objevovat svody a nakonec i tvrdé zkraty. Nepomohlo žádné mytí a celá série šla do odpadu.

Nabídka, že se vám na zapojení mohu podívat stále platí, pokud byste ji chtěl využít, pošlete robot na adresu Snailshopu do Berouna a snad najdeme, v čem je háček.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

haas

Re: Rušení

Příspěvek od haas » 20 led 2014, 19:49

Zkoušel jsem zapojit samostatně mikroprocesor a L293D se samostatným stabilizátorem na nepájivém kontaktním poli a funguje to stejně.
Pokud odpojím +10V na napájení motorů od H můstku tak v LOW je 1.8V, pokud je k H můstku připojeno 10V tak v LOW je 4.8 V a na samostatném mikroproceseru bez h můstku je v LOW 0V.Je špatný můstek nebo mikroprocesor?Kdyby byl špatný mikroprocesor tak přece nepůjde naprogramovat :-( ? navíc lcd pracuje takže by špatný být neměl, pokud řídící vstupu můstku připojím na LOW a HIGH tak napětí , které jde na motory se přepíná dle kombinace vstupů.Co může být šatně když dvě zapojení pracují stejně blbě.U obou zapojení není na mikroprocesoru zapojen pin AREF ale to by stím nemělo vůbec souviset.
Přílohy
IMG434.jpg

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Rušení

Příspěvek od jrt » 20 led 2014, 21:43

Co může být špatně když dvě zapojení pracují stejně blbě.
- vadná součástka, pokud používáte tytéž jako v druhém zapojení
- chyba v návrhu
- ruce...

Ta fotka je sice hodně nezřetelná, ale domnívám se, že nemáte nikam zapojený pin 8 na L293, tedy napájení motorů.
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Rušení

Příspěvek od AlesH » 21 led 2014, 00:22

Ještě mne napadá, že chyba by teoreticky mohla být i ve způsobu měření. Není mi úplně jasné, kde vlastně měříš ta napětí. Na vývodech L293? Nebo na vývodech z mikroprocesoru? A jaký máš vlastně měřák? To jen pro jistotu, jestli náhodou nemůže mít nějaký extra malý vstupní odpor.

Pořád mi taky není jasné, co znamená vyjádření "funguje stejně blbě". Měřená napětí neodpovídají očekávání? Nebo se netočí motory? Nebo to s motory teď vůbec nezkoušíš? Jak vypadá testovací program?

Jinak z toho tvého posledního popisu mám největší podezření na vadný H-můstek. Pokud máš ale jiné kusy, tak by se to po výměně mělo chovat jinak. Chová?

haas

Re: Rušení

Příspěvek od haas » 21 led 2014, 19:26

Tak jsem si obstaral nové mikroprocesory a stěmi h můstek funguje :-)
Tak jsem zkusil nechat motory běžet dopředu pak stop a dozadu a tak dokola.Po chvíli opět motory zůstanou běžet jen jedním směrem asi nastává reset.Nepomůže ani samostatné napájení motorů.
Pak jsem opět použil zapojení jako na poslední fotce (s lineárním zdrojem)zdá se je to ok, pokud vyloučím chybu zapojení na plošném spoji, tak to rušení by mohl tedy generovat samotný spínaný zdroj,ne?

AlesH
Příspěvky: 322
Registrován: 25 úno 2013, 09:18

Re: Rušení

Příspěvek od AlesH » 22 led 2014, 11:33

Souhlasím s Tebou. Podle výsledků Tvých pokusů mi připadá pravděpodobné, že prvotní příčinou problémů je zdroj pro elektroniku.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Rušení

Příspěvek od jrt » 22 led 2014, 13:23

haas píše:Po chvíli opět motory zůstanou běžet jen jedním směrem asi nastává reset.
Podle tohoto popisu to vypadá na klesající napětí napájecího zdroje. Ale jsem rád, že jste se při odhalování závad někam posunul...
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

haas

Re: Rušení

Příspěvek od haas » 22 led 2014, 19:35

No tak jsem opět vypájel spínaný zdroj a připojil jsem lineární stabilizátor a funguje to, ale po třeba po minutě někdy dřív zase zůstanou motory pořád běžet nebo se zastaví jeden z nich, ale stává se , že po chvíli se zase sám chytne a funguje to dál.Ještě jsem vypájel tlačítko pro reset, kdyby bylo náhodou špatné, ale nepomohlo to.

Uživatelský avatar
jrt
Příspěvky: 1343
Registrován: 17 úno 2013, 17:13

Re: Rušení

Příspěvek od jrt » 22 led 2014, 20:03

A co ty baterky, neklesá jim při zatížení napětí? Nepřehřívá se ten lineární stabilizátor?
jrt
hobbyrobot.cz, profirobot.cz
edurobot.cz, robodoupe.cz

haas

Re: Rušení

Příspěvek od haas » 22 led 2014, 20:34

tak napětí je 9.89V když motory stojí a při rozjezdech to nejde pod 9.6V.No stabilizátor byl horký, ale teď jsem to zkoušel, když už byl vychladlý a po 15vteřinách se pravý motor zastavil a levý začal valit bez pwm pak samo od sebe pravý rozjel a po chvilce se vše zastavilo.Chová se to jako kdyby se na určitou dobu zastavil v některé části programu a tu pořád opakoval a po chvíli pokračuje dál a pak se prostě zastaví . Nebude lepší to celé hodit do popelnice?Celkové náklady na robota a potřebné doplňky z nichž některé jsem kvůli problémům ještě ani nevyzkoušel např. bluetooth.. se vyšplhaly cca 6000Kč.

Nemohl by to ovlivňovat kabel od motorů k můstku, který vede pod plošným spojem nebo třeba nevhodné motory?Pokud je plošný spoj položen přímo na podvozku tak se problémy začnou objevovat, ale pokud držím spoj V RUCE tak to šlape snad minutu a zatím žádný problém jak to dám zpátky z 90 procent to začne zlobit.
Co takhle zmenšit odpor na resetu z 10 kohm na 1k5?Musí začínat program po samovolném resetu od začátku?

Přemýšlým fakt že to zahodím nebo jako poslední pokus udělám naprosto stejnou desku jako je tahle http://www.josefnav.cz/RCB.html
z ní jsem vycházel jen jsem si ji trochu upravil.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host